2014 m. lapkričio 27 d., ketvirtadienis

Kinza: kaip veganus nesočiom žolėm maitino


Prisipažinsiu - daug keliaujant ir ragaujant skirtingų pasaulio šalių vegan maistą, tai, ko vis dar laaaabai trūksta Lietuvoje - skonių įvairovė. Galbūt po truputį Vilniuje kuriasi įdomesnių kavinių ir restoranų, bet jos orientuotos į visavalgius. Tuo tarpu vegetariškos ir veganiškos maitinimo įstaigos (su retomis išimtimis) metų metus gamina tuos pačius nuobodžius patiekalus - nuo krišnaitų pieniškai saldžių pigių troškinių iki atsargiai bedruskių beprieskonių (ir beskonių) sveikuoliškų ar žaliavalgiškų gaminių.

Išsigelbėjimo nuo skonių bado tenka ieškoti visai nevegetariškose ir juo labiau ne veganiškose kavinukėse bei restoranuose. Apžiūrėjus "šviežesnes", dar nelankytas vieteles, išsistudijavus jų meniu, nusprendžiau vieną pasirinkti pietums - "Kinza". Restoranas įsikūręs Vilniuje, Naugarduko g. 14.

Restorano erdvė - didžiulė. Per dienos pietus žmonių buvo daugoka, bet vietos pakako visiems. Netgi pavyko rasti gana "privačią" erdvę vienoje iš "Kinzos" patalpų. Meniu panagrinėtas anksčiau, draugė juokauja apie vegetariškas krevetes (taip, jau bene įprastas FAIL grupuojant patiekalus).

Meluoja ir neraudonuoja!
Prieš savaitę norėjau paskanauti falafelių, bet nutiko taip, jog falafelius valgiau dvi dienas iš eilės prieš tai, tad norėjosi pamėginti ko kito, tuo pačiu "pakankinus" padavėją klausimais apie patiekalų sudėtį. Iškart ĮSPĖJIMAS: humusas neveganiškas, į jį dedama jogurto. Tad klauskite! Naan duoneles galima veganizuoti - paprašyti ant jų netepti sviesto. UPD: Kinzoje valgę vasarą sakė, kad į duonelę deda grietinės, nors dabar apie ją neminėjo. Taigi, ar duonelė gali būti vegan, galima pasakyti kaip per X-failus: tiesa slypi kažkur anapus... Taip pat atsargiai ir su falafeliais - sako, į juos deda... kiaušinių. Absurdų absurdas.

Užsisakiau veganiškų (veganiškomis ir įvardintos, yay!) salotų su baklažanais ir avinžirniais (17 Lt). Paklausiau - ar užteks jų pavalgyti. Padavėja pamykė, kad ten daugiausiai salotų lapai, tai nelabai. Patikėjusi pasiprašiau kokios užtepėlės be mėsos, pieno ir kiaušinių. Iš išvardintų pasirinkau muhammara (9 Lt) - paprikų ir aitriųjų pipirų. Greta, žinoma, ir duonelės (4 Lt).


Bet kai atnešė salotas - net žagtelėjau. Prieš mane stovėjo tikras didžiulis bliūdas salotų. Iš tiek negalima pavalgyti?.. Na, gal kaip nors įveiksiu... Skonis nepasakyčiau, kad baisiai sužavėtų. Pavalgiau, tikrai sočiai. Ar skaniai - nežinau. Nebuvo blogai, bet nebuvo ir kažkas išskirtinio.


Tada eilė užtepėlei. Jos mažai, labai mažai. Bet skani. Tokios dar neteko nei kažkur valgyti, nei darytis pačiai. Grilyje keptos paprikos, čiliukai... Pats tas šaltai popietei. Tik kad duonelė - milžiniška. Visiška disproporcija. Vieną duonelę suvalgiau su salotomis, kitos pakako užtepėlei. Kitą kartą geriau imčiau daugiau skirtingų užtepėlių, gautųsi ir pigiau, ir įvairiau, ir įdomiau ir proporcingiau. O kitas kartas, manau, teigiamai įvertinus maistą ir aplinką, bus. Tik reik tikėtis, jog sumažins bereikalingo jogurto eikvojimą užtepėlėms, nebetraktuos veganų kaip salotaėdžių ir ištrins krevetes iš meniu vegetarams : )


Veganų verdiktas
Maistas - 8/10 
Vegan friendly - 5/10
Aptarnavimas - 9/10 
Aplinka - 9/10

2014 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

Cukinijų karis

Cukinija - moliūgo likimo draugė. Ją augina daug kas, o ir dera cukinijos Lietuvoje puikiai. Bet kai ateina laikas jas valgyti - prasideda sunkumai. Cukinijų blynus žino visi, bet ar galima dar ką įdomaus išspausti iš šios "nurašytos" lietuviškos daržovės?

Žinoma, kad galima! 

Internetuose ieškodama įdomesnių receptų su cukinija supratau, jog jie arba tinkamesni prekybcentrinėms mini cukinijoms, arba jiems pagaminti reikalinga speciali technika, kaip makaronų aparatas ar maisto džiovyklė, kurių namuose neturi net kai kurie save gerbiantys žaliavalgiai.

Kas tada belieka? Improvizuoti! Šį kartą improvizacija gavosi itin sėkminga - namiškiai net kelis kartus paragavus ir pavalgius pasidžiaugė patiekalo skoniu. O jei norite kažką pradžiuginti (ar savo skrandį, ar draugų, ar namiškių) ir jūs - štai ir receptas.


Reikės:

1/3 cukinijos (tos didelės, lietuviškos)
2/3 stiklinės raudonųjų lęšių
 2 paprikų (raudonųjų ar geltonųjų)
1 skardinės smulkintų pomidorų
1 nedidelio svogūno
alyvuogių aliejaus
1/3 stiklinės sojų (ar kitos augalinės) grietinėlės
1 didelio šaukšto su kaupu raudonosios kario pastos
druskos
citrinos sulčių

Paruošimas

Nulupti, "nusėklinti" ir supjaustyti cukiniją ~2 cm dydžio kubeliais. Užpilti lęšius verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti išbrinkti. Supjaustyti paprikas, svogūną. 
Gilioje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, jam įkaitus įkrėsti kario pastą ir viską kepinti maišant, kad gautųsi daugiau mažiau vienalytė masė. Tada suberti svogūną ir viską pamaišius pakepinti porą trejetą minučių.
Suberti daržoves, įberti druskos, gerai išmaišyti ir patroškinti apie penkias minutes.
Supilti smulkintus pomidorus, sojų grietinėlę ir patroškinti apie penkias minutes.
Nusunkti nuo lęšių vandenį ir lęšius suberti į karį. Įpilti kiek citrinos sulčių (šaukštą-du). Išmaišyti ir palikti troškintis ant vidutinės ar silpnesnės ugnies apie 15 minučių.
Jei troškinio atrodo per maža, galima valgyti su ryžiais ar papadum duonelėm.

2014 m. lapkričio 19 d., trečiadienis

Ramintos pomidorinė ryžių sriuba



Dalinamės Ramintos receptu:



laukiniai ir plikyti ryžiai
konservuoti smulkinti pomidorai
česnakas
smulkinti rozmarinai
Provanso žolelių mišinys, pipirai, tinka bazilikas, mairūnai (ar kas tik po ranka)
alyvuogių aliejus / veganiškas lydytas sviestas


Gaminimas:

Į jau išvirtus laukinius ir plikytus ryžius pilam truputėlį virinto vandens, dedam ant ugnies ir dedam konservuotus smulkintus pomidorus, viską užverdam, dedame prieskonius: druską, pipirus, Provanso žolelių mišinį, rozmarinus.

Keptuvėje pakepiname česnaką - skaniau su veganiškas sviestu, bet jo neturint tinka ir aliejus (alyvuogių), tuomet keptuvės turinį dedame į puodą, gerai išmaišome ir viskas!
Norint, kad sriuba būtų tirštesnė pačioje pradžioje galima įdėti ryžių dribsnių.
O jei norisi sriubą praskiesti, tam tinka pomidorų sultys.
P.S. nevirkit ryžių pomidorų tyrėje, nes nesulauksit dienos, kada jie suminkštės. 

2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Natalios keksiukai ir tortas

Štai į pašto dėžutę atkeliavo pirmi receptai Kalėdinių ar Naujametinių saldumynų stalui. O jų autorė, jei pasiseks, švenčių proga savo pašto dėžutėje ras KVV plakatą. 

Norite pamėginti ir jūs? Skaitykit čia.

Štai, jūsų dėmesiui, ir receptai!


Veganiški keksiukai
 
 200 g miltų
1 a.š. sodos
50 ml migdolų aliejaus
200 ml sojų pieno
1 a.š. agavos sirupo

Sumaišyti ingredientus ir padalinti į 4 dalis. Į vieną galima įdėti kerobo, į kitą - cinamono, į trečią - aguonų ir į paskutinę - avižinių dribsnių. Sudėti į formeles.
Išeina viso 12 vienetų. Juos kepti apie 15-20 min. 180 laipsnių orkaitėje.

Veganiškas tortas


Tešla

300 g miltų
200 g cukraus
100 ml kokosų pieno
100 g. sojos sviesto
1 a.š. sodos
šiek tiek druskos

Kremas

400 g anakrdžių riešutų
100 ml kokosų pieno
100 g cukraus

Sumaišome ingredientus, formuojame lakštus ir kepame po vieną 15-20 min 180 laipsnių orkaitėje.
Kremui riešutus sutriname blenderiu su kokosų pienu ir cukrumi.
Atvėsiname lakštus ir pertepame kremu.
Papuosimui galime apibarstyti kokosų drožlėm ir migdolais.

2014 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

"Juodas" - vieta, kur eiti vienam negalima.

Kadangi esu didelė rytų virtuvių mėgėja, stengiuosi aplankyti ir išbandyti kuo daugiau kinų, indų, japonų, thai maistą siūlančių vietų bei atsirinkti geriausias ir vertas lankytis dar ir dar kartą. 
Kuo toliau, tuo lieka mažiau aplankytų ir "užskaitytų" vietų Kaune. Gana šiltą ir šviesų Helouvyno vakarą išalkusi nusprendžiau užsukti į dar nelankytą vietą - restoraną "Juodas" Laisvės alėjoje nr. 106.
Žmonių ten buvo nelabai daug, todėl aptarnauta buvau greitai. Meniu negausus veg pasirinkimais - kelių skirtingų rūšių baklažanai ir keptos daržovės, vienos salotos, jokių sriubų... Bet jau įprasta - nei nustebt, nei nusivilt. Nusivilt nebent buvo galima tuo, jog restorane muzika grojo garsiai, labai garsiai, kaip kokiam bare, o va garso aparatūra - prasta, tai kai kada kolonėlės bjauriai plerpė ir gadino vakaro romantiką : ))
Kadangi vakarieniavau viena, tai užsisakiau tik mažą porciją baklažanų su ryžiais ir arbatos. Bet kai viską atnešė... Oho! Ši vieta visiškai nepritaikyta valgyti vienam. Mažos porcijos (17 Lt su kapeikom) būtų drąsiai pakakę dviems. O kadangi maisto švaistyti nemėgstu, labai pasistengiau ir įveikiau ją viena. Kaip sakiau, pavalgiau dviems dienoms. Lygiai tas pats ir su arbata - gavau visą arbatinuką, kurį išgėrus - mat buvo skani ir kokybiška - ne kaip kartais kitur pasitaikantis bjaurus birzgalas - pilvas kliuksėjo kaip vandens lova.
Čia yra trečdalis atneštos mažos porcijos baklažanų...
O dabar - apie patį maistą. Didelės porcijos visada džiugina labiau nei mažos, kada suvalgius vis dar kirmėliukas pilve kažko reikalauja. Bet šių dydis - įspūdingas - tai ir kaina nebeatrodo tokia baisi. Kas liečia skonį ir kokybę - priekaištų beveik neturiu. Baklažanai iš tiesų traškūs, padažas pateikiamas atskirai ir jo tikrai pakanka. Kas be ko, padažas skanus, nereikia jo "gelbėti" papildomu kiekiu sojos padažo ar aštriu aliejumi. 
Vienintelis dalykas, palikęs vietos apmąstymams, tai padaže plaukiojančios daržovės, ar, tiksliau, kaip jos supjaustytos. Išvedžiau dvi teorijas: a) virėjų peiliai atšipę; b) į padažą sudeda papuošimų daržoves, likusias nuo nesuvalgytų salotų - morkų šiaudeliai įpjaustyti, bet likę paskiruose gabaluose - visai kaip "vėduoklės" naudojamos papuošimams, o didžiulį gabalą svogūno grūst į burną taip pat nėra labai patogu. Kadangi maisto skonis paliko gerą įspūdį, nutariau pasirinkti variantą a) ir sugrįžti į "Juodą" dar sykį išbandyti kurių kitų baklažanų - tik šį sykį - jokiu būdu ne viena : ) Tiesa, jei sugalvosite ten ieškoti dienos pietų, teks nusivilti - nėra nė vieno veg pasirinkimo...

Veganų verdiktas
Maistas - 9/10 
Vegan friendly - 6/10
Aptarnavimas - 9/10 
Aplinka - 7/10

2014 m. lapkričio 8 d., šeštadienis

Šokoladinis burokų tortas su avokadų kremu



Nemažai veganų (ypač pradedančiųjų) kyla klausimas - o kaip gi švęsti gimtadienį ar kitą šventę? Iš kur gauti veganišką tortą? Ir išvis, ar veganiškų tortų būna?
Atsakysim - būna. Ir išsikepti galima patiems - tai nėra taip jau sudėtinga!
Neseniai teko išmėginti daug kartų girdėtą, bet nė karto neragautą burokų šokoladinį tortą. Visada skambėjo keistai, bet ir tuo pačiu viliojančiai. Rezultatas būtent toks ir gavosi - viliojantis ir skanus!

Tortui reikės:

Biskvitui:

2 burokų
2 puodelių augalinio pieno (jei burokai sultingi - kiekį atitinkamai mažinti)
1,5 puodelio cukraus
1/2 puodelio aliejaus (kokosų, rapsų)
1 šaukštelio vanilės
1,5 puodelio miltų (galima naudoti ir avižų miltus)
2 šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 puodelio kakavos

Kremui:

2 sunokusių avokadų
1/2 puodelio kakavos
1/2 puodelio klevų ar agavų sirupo
2 šaukštelių kokosų aliejaus ar kokoso pieno
1/2 šaukštelio vanilės 

Paruošimas.

Burokėlius nulupti, supjaustyti smulkesniais gabalėliais ir sutrinti trintuve. Sumaišyti visus biskvito ingredientus, taip pat ir trintus burokėlius į tešlą. Kepti biskvito formoje (galima tiek vienoje, ~40 minučių, o paskui perpjauti biskvitą pusiau, bet galima ir tešlą kepti dviejose vienodo dydžio formose, ~30 minučių, tada nereiks biskvito pjaustyti).
Avokadus nulupti, išimti kauliuką. Avokado "mėsą" sutrinti trintuvėje su kitais kremo ingridientais.
Atvėsusį biskvitą ištepti kremu. Užvožti antrą biskvitą (ar antrą biskvito dalį), viršų ištepti kremu. Galima papuošti riešutais ar uogomis.

2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Saldžiai aštrus daržovių ir tofu troškinys


Reikės:

1 paprikos,
1 baklažano,
1 pakelio tofu,
1/2 svogūno,
1 čili pipiro,
2/3 puodelio tailandietiško saldaus čili padažo,
rytietiškų prieskonių (naudojau singapūro karį),
mėgstamo garnyro (naudojau ryžių makaronus),
druskos,
aliejaus kepimui.

Paruošimas.

Supjaustyti daržoves. Į gilią ar wok keptuvę įpilti aliejaus, pakepinti svogūną ir čili. Suberti likusias daržoves, prieskonių, druskos ir patroškinti 5-7 minutes. Supjaustyti ir suberti tofu, supilti padažą ir patroškinti dar ~15 minučių.
Greta troškino galima pateikti bet kokį mėgstamą garnyrą - ryžių, makaronų ar kt.
Taip pat visada galima papildyti troškinį kitomis daržovėmis ar ūgliais, daigais.

Aštriai skanaus!

2014 m. lapkričio 1 d., šeštadienis

Sveikiname su pasauline veganų diena!


Šia gražia proga ir beartėjant žiemos šventėms, skelbiame naują KONKURSĄ

SĄLYGOS: iki gruodžio 23 d. atsiųsti saldumyno, kurį rekomenduojate Kūčių ir Kalėdų stalui receptą ir nuotrauką. Nuotrauka turi būti daryta jūsų pačių, o ne "pavogta" iš interneto platybių. Siųsti galite FB žinute ar e-mail ugne@animalrights.lt

PRIZAI: priklausomai nuo visų konkursui gautų receptų kiekio, net iki 3 receptų autorių gaus didelį A3 formato lietuvišką (!) plakatą apie maisto medžiagas augaliniuose produktuose! 

P.S. Norite tokio plakato greičiau? Galite ieškoti Kaune per veganų dienas ar susisiekti facebook'e privačia žinute.