2014 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

Cukinijų karis

Cukinija - moliūgo likimo draugė. Ją augina daug kas, o ir dera cukinijos Lietuvoje puikiai. Bet kai ateina laikas jas valgyti - prasideda sunkumai. Cukinijų blynus žino visi, bet ar galima dar ką įdomaus išspausti iš šios "nurašytos" lietuviškos daržovės?

Žinoma, kad galima! 

Internetuose ieškodama įdomesnių receptų su cukinija supratau, jog jie arba tinkamesni prekybcentrinėms mini cukinijoms, arba jiems pagaminti reikalinga speciali technika, kaip makaronų aparatas ar maisto džiovyklė, kurių namuose neturi net kai kurie save gerbiantys žaliavalgiai.

Kas tada belieka? Improvizuoti! Šį kartą improvizacija gavosi itin sėkminga - namiškiai net kelis kartus paragavus ir pavalgius pasidžiaugė patiekalo skoniu. O jei norite kažką pradžiuginti (ar savo skrandį, ar draugų, ar namiškių) ir jūs - štai ir receptas.


Reikės:

1/3 cukinijos (tos didelės, lietuviškos)
2/3 stiklinės raudonųjų lęšių
 2 paprikų (raudonųjų ar geltonųjų)
1 skardinės smulkintų pomidorų
1 nedidelio svogūno
alyvuogių aliejaus
1/3 stiklinės sojų (ar kitos augalinės) grietinėlės
1 didelio šaukšto su kaupu raudonosios kario pastos
druskos
citrinos sulčių

Paruošimas

Nulupti, "nusėklinti" ir supjaustyti cukiniją ~2 cm dydžio kubeliais. Užpilti lęšius verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti išbrinkti. Supjaustyti paprikas, svogūną. 
Gilioje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, jam įkaitus įkrėsti kario pastą ir viską kepinti maišant, kad gautųsi daugiau mažiau vienalytė masė. Tada suberti svogūną ir viską pamaišius pakepinti porą trejetą minučių.
Suberti daržoves, įberti druskos, gerai išmaišyti ir patroškinti apie penkias minutes.
Supilti smulkintus pomidorus, sojų grietinėlę ir patroškinti apie penkias minutes.
Nusunkti nuo lęšių vandenį ir lęšius suberti į karį. Įpilti kiek citrinos sulčių (šaukštą-du). Išmaišyti ir palikti troškintis ant vidutinės ar silpnesnės ugnies apie 15 minučių.
Jei troškinio atrodo per maža, galima valgyti su ryžiais ar papadum duonelėm.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą