2018 m. gegužės 11 d., penktadienis

Veganiška vakarienė su taure √¥№?

Taip, taip, labai įprasta, jog daugybei žmonių veganai siejasi su sveikuolišku gyvenimo būdu: sveika mityba, sportu, alkoholio atsisakymu ir kitais anti-hedonistiniais dalykais. Visgi etiniai veganai, kurie gyvūninės kilmės produktų nevartoja dėl motyvų, susijusių su gyvūnų teisėmis ar ekologiniu sąmoningumu, leidžia sau pasimėgauti tokiais gyvenimiškais malonumais kaip tinginiavimas, bulvių traškučių kramsnojimas ar taurė Verygos sulčių su nesveikuoliška kalorijomis sprogstančia vakariene.

Todėl atstovaudami etinį veganizmą bei jausdami didžiulę meilę geram maistui ir gėrimams, nusprendėme apsilankyti Vilniuje vykusiose Vyno dienose ir pasidomėti - ar veganai turi galimybių paragauti ir įsigyti gyvūnams draugiško vyno. O svarbiausia - kokį vyną rinktis prie savo veganiškos vakarienės namuose ar restorane? 

Įspėjame, kad dėl Lietuvos politinių aplinkybių, toliau pateikiama informacija yra kelianti grėsmę visiems jauniesiems piliečiams, todėl prašome patvirtinti savo amžių, t.y. jog jums yra 20+ metų. O jei esate jaunesni, tai teks tiesiog pasižiūrėti į šią nuotrauką ir toliau šiukštu nieko neskaityti, o verčiau eiti pasigaminti kokį detoksikuojantį sulčių kokteilį ar pan.

Susijęs vaizdas


Taip, man yra dvidešimt metų ar daugiau, noriu skaityti toliau!

Daug dažniau tenka lankytis alaus gurmanų renginiuose, todėl smagiai pakeičiau aplinką ir įsijaučiau į truputį snobišką vyno gerbėjų pasaulį. Gavau į rankas taurę ir iškeliavau pasidairyti. Dalyvių buvo nemažai, daugiausiai - iš Europos: Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, taip pat Ispanijos, Čekijos, Vengrijos, Gruzijos. Be vyno buvo galima padegustuoti ir viskio, sakės, sidro ir alaus. Alų palikau alaus festivaliams, ir nutariau pasidomėti kurie iš pristatomų vynų tinkami veganams.

Buvau ankstyvas paukštis, tad pasimėgavau tuštoka parodų sale. Popiet ji ėmė greitai pildytis.

Įprastai ant vyno butelio nerasite informacijos, ar jis veganams draugiškas, ar ne. Nedraugiškas vynas tokiu tampa dėl gamybos proceso: kartais jį skaidrinant naudojama želatina bei kiti gyvūninės kilmės produktai. Jei prekybos centre ar specializuotoje parduotuvėje tenka naudotis Barnivore, tai čia tiesiog teko pasiklausinėti. Pirmi aplankyti stendai šiek tiek išgąsdino: želatiną gamyboje naudojo tiek lietuviai, tiek ir organiško vyno gamintojai; Prancūzijos vyndariai išvis buvo nustebinti mano klausimo ar jų pristatomas vynas - draugiškas veganams (beje, juk tie patys klausimai svarbūs ne tik veganams, bet ir judėjams bei musulmonams!). Kol galiausiai nuklydau į vokišką "kvartalą" ir ėmiau klausinėtis tenai.

Vokiškas "kvartalas" Vyno dienose

Rieslingas tikrai nėra mano top-sąrašuose, tačiau sužinojusi, jog Saaro regione gaminami Van Volxem vynai nėra skaidrinami įvairiausių gyvūninės kilmės priedų pagalba, apsistojau ties šiuo stendu. Van Volxem vyndariai laikosi natūralaus vyno gamybos tradicijų, todėl jį ragaudami galite sekti skoniu ir nukeliauti atgal į XX a. pradžią. Ragaudama šiuos vynus pakeičiau savo nuomone apie Rieslingą, daviau pasukti galvą vyndarių atstovei apie jų vynų ir veganiško maisto derinimą, todėl galiu pasidalinti gautomis žiniomis. Tikrai neteko daug girdėti apie vegan maisto ir vegan vyno derinimą - galbūt šis įrašas pradės naują madą ar bent jau parodys, jog kai kurie veganai mielai užsiima gurmaniškomis veiklomis?..

Van Volxem vynai gaivinasi ledukų voniose

Pirmasis paragautas lengvas ir gaivus Van Volxem vynas - 2016 Schiefer Riesling turėtų tikti su vasariškais, lengvais patiekalais (mažai druskos, mažai pipirų); su tešlos pyragaičiais ir pan. Antrasis - 2016 Saar Riesling - lengvas, švelnus ir vaisiškas, su sausa pabaiga; vynuogės jam auginamas ant raudono, molingo šlaito. Toks vynas puikiai tinka prie tofu patiekalų. Kiek dūminis, prisirpusius kaulavaisius menantis 2016 Goldberg gali būti derinamas su išraiškingo skonio maistu (pvz. patiekalais su trumais), tačiau tiktų ir su marinuoto, prieskoniuoto tofu patiekalais. Sausas, su pasislėpusiomis mėlynių, kadagių ir dygiųjų slyvų natomis 2016 Wiltinger Riesling tinka skanauti su vaisiais, ypač citrusiniais, todėl toks vynas - pats tas šiltomis vasaros dienomis. 2016 Rotschiefer Riesling yra švelnaus, kiek salstelėjusio vaisiško skonio, todėl tiks su salsvu maistu; veganai gali šiuo vynu papildyti burokėlių ir/ar morkų patiekalus, gardžiuotis kartu su vaisiais ar desertais. Nedidelis alkoholio kiekis leidžia šiuo vynu mėgautis vasaros dienomis.  2016 VV Riesling kelia tokius jausmus, kaip ir karštą vasaros dieną valgomas sunokęs sultingas persikas. Vis dėlto šis vynas - geras pasirinkimas ir šiltam pavasariui, kai prasideda smidrų sezonas (Vokietijoje jis vadinamas Spargelzeit), mat smidrų patiekalus degustuoti su šiuo vynu - pats tas. Kol kas šių vynų Lietuvoje įsigyti, deja, negalima, tačiau jei svečiuositės Vokietijoje, žinokite, ko ieškoti vyno krautuvių lentynose!

Čekiškas vynas? Yra ir tokio! Netgi tinkamo veganams!

Iš Vokietijos Saro regiono persikėliau kiek labiau į rytus, į Čekiją, kuri daug geriau pažįstama kaip alaus, o ne vyno šalis. Tačiau Čekija turi ir vynų, o veganams gali pasiūlyti draugiškų Reisten vynų. 2013 Chardonnay puikiai derės prie čekiškų patiekalų ar tirštų veganų ir vegetarų mėgiamų indiškų karių. Su aštresniais patiekalais bei rytietiškais kariais ar tofu tinka ir Pinot Gris vynai. Saldesnis Maidenburg Riesling turėtų derėti su gaiviomis salotomis ar desertais. O Gewürtztraminer vynas, kurį neveganams siūlė derinti su sūrio pyragais tikrai papildytų ir veganišką vakarienę su tofu apkepais ar anakardžių tortais. Šių vynų taip pat Lietuvoje kol kas nerasite, bet jei viešėsite Čekijoje ir norėsite pilsnerį pakeisti kuo kitu - žinokitės!

Torres vynai lietuviškai akiai jau pažįstami.

Torres vynai turbūt pažįstami nemažai daliai vyno mėgėjų; kitaip nei anksčiau ragautieji, šių galima rasti ir Lietuvos parduotuvėse. Torres vynų gamyboje nenaudojami gyvūninės kilmės produktai, todėl juos ragauti gali ir veganai. Gan stipraus skonio ąžuolo statinėse brandintas 2016 Torres Fransola Savignon Blanc vynas įprastai geriamas greta žuvies patiekalų, bet veganai ir vegetarai gali jį derinti su stipresnio, išraiškingesnio skonio, gausiai prieskoniuotais patiekalais (pvz. azijietišku maistu). O štai 2016 Pazo das Bruxas (pagal pavadinimą - "raganaičių namų vynas") vynas iš Galicijos regiono atstovauja kitą vynų pusę: yra lengvesnio skonio, turi vaiskų gėlių prieskonį, todėl gali tapti puikiu stalo vynu bei papildyti lengvą vakarienę (salotas, paprastą, gaivią itališką pastą ir kt.)

Itališki Demarie vynai taip pat draugiški veganams.

Iš Ispanijos persikėliau į kitą Europos vyno regioną ir pažindinausi su Demarie vynais, kuriuos gamina jau trečia vyndarių karta. Čia nereikėjo ilgai ir sudėtingai aiškinti, kas per daiktas tie veganai ir kodėl jiems taip rūpi vyno gamybos procesas. Tuoj buvau informuota, jog Demarie vynai yra draugiški veganams, vyndariams veganiškas maistas - gerai pažįstamas, o netoli vynuogynų Alba mieste veikiantis vegan restoranas Soda jau derina savo patiekalus su vietiniais vynais. Ragautas sausas, pilno kūno, lengvą migdolų poskonį turintis Roero Arneis vynas minėtame restorane siūlomas prie ryžių ir sojos miltų tagliatelle su anakardžių grietinėlės padažu. Jei tokius kulinarinius šedevrus namuose gaminatės retai, tuomet galite šį vyną derinti ir su humusu, daržovėmis ar azijietiškais ryžių patiekalais. Ąžuolo statinėse brandintas vidutinio kūno Barbera D'Alba vynas savyje slepia slyvų, gervuogių ir vyšnių natas, todėl derinamas su ryškaus skonio maistu. Nors šis vynas ir pristatomas kaip vynas, skirtas "kasdieniam gurkšnojimui", tačiau jis tikrai nekasdieniškai gali papildyti veganišką vakarienę su aštriu maistu, indiškais ciberžole gardintais kariais, ar patiekalus, ruoštus su bolivine balanda. Nors turbūt mielai apsilankytumėte ir prie Tanaro upės įsikūrusiuose Demarie vyno rūsiuose, tačiau galite jų paragauti ir arčiau namų - Burbulio vyninėje.


Nuo Burbulio - prie burbuliukų: savo pažintį su veganiškais vynais bei jų ir veganiško maisto derinimu baigiau prie Katalonijos cava gamintojų Torello stendo. Nuo 1951-ųjų versle besisukantys Torello veganiškoms šventėms gali pasiūlyti vegan-friendly cava (putojančio vyno). Prisipažinsiu - ne ką mažiau nei vynai, mane sužavėjo ir butelių dizainas: štai Torelló Brut Special Edition tara papuošta svarbiausiais Barselonos akcentais traukte traukė akį. Iš tiesų - kodėl rimti gėrimai turi atrodyti tik rimtai ir nuobodžiai? Lygiai tas pats galioja ir žavingam Torelló Finca Can Martí butelaičiui su lapute. Kataloniški putojantys vynai, žinia, tinka tiek šventę švęsti, tiek ir šventiškai vakarieniauti, kad ir ką bevalgytumėte - svarbu, veganiškai!

Keletą valandų pasivaikščiojusi po Vyno dienas, paragavusi smagių vynų ir pasišnekučiavusi su vyndariais jau žinau kokį vyną rinktis prie kokios proginės veganiškos vakarienės namuose. Ir tik laiko klausimas, kada į savo meniu vis daugiau veganiškų patiekalų įtraukiantys restoranai prie jų pasiūlys ir draugiškų veganams vynų. Laukiam nesulaukiam!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą