2018 m. vasario 19 d., pirmadienis

Okaros zuikis

Pats didžiausias vegan maisto pranašumas - beveik visi produktai ir subproduktai gali būti sėkmingai suvartojami, ir kitaip nei ten kokie mėsos subproduktai, daržovių ar ankštinių "atliekos" tikrai neatrodo bjauriai!

Jei namuose gaminatės tofu, tuomet gaunate maistingą "atlieką", vadinamą okara. Galima iš jos keptis kotletėlius, naudoti įdarams, arba pasigaminti apkepą - okaros "zuikį". Kaip ir daugelis veganiškų apkepų, smagesni jie būna praaušę, papildomų skonių įgauna pašildyti. Pagaminti okaros apkepą nesunku, o jo skonis - nepaprastai paprastas, todėl puikiai tiks tiems, kurie nesitiki jokių ten skonio sprogimų ir/ar ilgisi neįmantrių lietuviškų (neveganiškų?) patiekalų.


Reikės (4 porcijoms):

3 stiklinių okaros (galima naudoti ir užmerktą bei nusunktą sojos faršą)
2 šaukštų su kaupu kukurūzų miltų
1 šaukšto pomidorų pastos
1/2 nedidelio svogūno
3 skiltelių česnako
1/2 pomidoro
1/2 tarkuotos morkos
mėgstamų prieskonių (naudojau paukštienos prieskonių mišinį)
žiupsnelio druskos
alyvuogių (ar kito) aliejaus

Paruošimas:

Smulkiai supjaustyti pomidorą, svogūną, sukapoti česnaką. 
Užkaisti orkaitę (~180°C, arba 3/4 kaitrumo, jei naudojate senutėlę orkaitę kaip aš)
Dideliame dubenyje sumaišyti okarą, daržoves, pomidorų pastą. Suberti kukurūzų miltus, prieskonius, šliūkštelėti aliejaus ir dar sykį gerai išmaišyti (ar, verčiau, suminkyti). 
Kepimo formą (duonai/apkepams) ištepti aliejumi, sukrėsti apkepo masę. Gražiai išlyginti apkepą ir tolygiai suspausti. Aptepti viršų aliejumi, uždengti aliuminio folija ir pašauti į orkaitę. Jei neturite tokios skardos, galite tiesiog suformuoti "kepalėlį" ir suvynioti jį į foliją. Tik prabadykite viršuje skylučių dantų krapštuku, kad zuikis galėtų "nuleisti garą".
Kepti ~20 minučių, tada nuimti aliuminio foliją (arba atvynioti viršų, jei kepate ne skardoje) ir pakepti dar ~10 minučių, kol viršus pasipuoš rusva plutele.
Valgyti karštą ar šaltą, greta pateikus bet kokį mėgstamą garnyrą - namuose buvo bulvių ir pomidorų, tad šalia nutūpė jie. Bet puikiai susivalgytų ir su agurkėliais, salotomis ir t.t. ir pan.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą