2017 m. spalio 28 d., šeštadienis

Rytietiškas, veganiškas ir sveikas fast-food!

Kaskart kuomet tik tinginys ima viršų ir nesinori virtuvėje praleisti valandos, arba kaskart kai tik pritrūksta fantazijos o ką čia šiandien pasidaryti valgyti? ar tada, kai užpuola darbai, todėl laiko rimtesniems pietums pritrūksta, galima čiupti paprastus ir greitai paruošiamus gaminius iš paruoštukų.

Seniai seniai, kai dar Lietuvos miškuose ganėsi Taurai, ir Gedimino kalnas stovėjo tvirtas išdidus, veganų fast-food pasirinkimas buvo labai ribotas. Tačiau šiandien, ak, kaip gerai, galima rinktis beveik bet ką, ar tai būtų koldūnai, ar burgeriai, ar sveikesnės alternatyvos. Būtent tokias ir ragavome šį kartą.


Veganų draugė ekologiškų produktų krautuvė "Bioteka" prekiauja nedideliuose spalvinguose maišeliuose supakuotomis košėmis ir maisto paruoštukais, tad gavus progą, kelis ir išmėginome.



Pirmasis paragautas buvo "Bohlsener Muehle" firmos rytietiškas kuskusas. 200 gramų pakuotėje buvo ne tik pačios kuskuso kruopos, bet ir į jas įmaišyti džiovintų abrikosų, pomidorų, morkų gabalėliai, taip pat ir prieskoniai - jūros druska, kalendros, kuminai, petražolės, kardamonas, čili ir cinamonas. Vadinasi, toks kuskusas gali tapti ne tik garnyru, bet ir lengvu greitu užkandžiu. 



Labiausiai man patinka kuskuso paruošimas - nereikia jokių didelių pastangų - pakanka užpilti pakuotėje esantį kuskusą verdančiu vandeniu (rekomenduojama 300 ml; papildomai įpyliau šlakelį alyvuogių aliejaus), uždengti ir palaikyti, kol šis išbrinks. Greta kuskuso pasiruošiau pomidorų padaže troškintų šviežių daržovių iš močiutės daržo - galite tą padaryti ir jūs, arba pasinaudoti drąsesniais pasiūlymais, surašytais ant pakuotės - kuskusui suteikti vaisių, riešutų, kreminį skonį arba praturtinti jį kepintais anakardžių riešutais. Labai greita, labai paprasta, ir labai skanu!



O tos pačios "Bohlsener Muehle" firmos kario skonio falafelių paruošimas tapo iššūkis tam, kuris maisto liko nepavergtas, bei maisto gamyboje apsiriboja vos keliais patiekalais. Vat todėl ir džiaugiuosi paruoštukais - pagal jų instrukcijas pietus gali pagaminti tikrai bet kas!



Iš pakuotėje esančio mišinio galima pagaminti 3 porcijas falafelių (gal net keturias, jei nevalgote jų vienų, o vyniojate į lavašą). Ir jų paruošimas - juokų darbas: viskas, ką reikėjo padaryti, tai užpilti pakuotės turinį karštu vandeniu (~300 ml), išmaišyti ir palikti apie 10 minučių, jog šis išbrinktų. Tada suformuoti falafelius ir virti aliejuje. 



Falafeliai buvo gan neįprasti, švelnaus, kiek salstelėjusio skonio, todėl labai puikiai tiko vynioti į duonelę su sojos jogurto, mėtų ir harisos padažu drauge su salotomis, pomidoriukais ir agurku. 

Tad jei jaučiate, jog tuoj užklups kulinarinė tinginystė, arba atsiranda poreikis greitai ir paprastai paruošiamam sveikam ir veganiškam maistui, pasvarstykite ir apie problemos išsprendimą kuskuso ar falafelių paruoštukais!

Šių mišinių ieškokite "Biotekos" parduotuvėse:
Vilniuje - Klaipėdos g. 3, PC OZAS (Ozo g. 18) ir PC NØRDIKA (Vikingų g. 3) 
Kaune - Laisvės al. 69 
Klaipėdoje - PC HERKAUS GALERIJA (Herkaus Manto g. 22)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą