Internetuose dalinamasi straipsniu apie tai, ką būtina paragauti kiekvienoje Europos Sąjungos šalyje. Bėda ta, jog dauguma rekomenduojamų patiekalų - neveganiški ir net nevegetariški. Nejaugi Europa neturi ko pasiūlyti veganams? Turi, tikrai turi! Todėl KVV sudarė sąrašą - ką turėtų veganai ragauti keliaudami po senąjį žemyną!
1. Airija
Ieškokite veganiško Piemenės (Shepherdess) pyrago! Daržovės užkeptos bulvių koše, paprasta ir sotu.
2. Austrija
Apfelstrudel - obuolių štrudelis. Originalus receptas (žinoma, kuomet pyragas pateikiamas be grietinėlės ir ledų) yra visiškai vegan.
3. Belgija
Speculoos kremas. Nuostabus sausainių kremas. Likti viena(i/m) su stiklainėliu nerekomenduojama! Sukelia priklausomybę!
4. Bulgarija
Pindjur - iš pomidorų, paprikų, baklažanų, svogūnų ir česnakų pagamintas užtepas. Jis populiarus visame regione!
5. Čekija
Prahos vegan restoranuose ieškokite alaus guliašo su knedlikais. Jei nerasite, tai pasidžiaukite bulviniais blynais su bobausių padažu.
6. Danija
Deja, bet populiariausias veganiškas daniškas skanėstas yra saldymedžio saldainiai. Skonį galite nuplauti puikiu ir dažniausiai veganišku TO ØL alumi.
7. Didžioji Britanija
Kol UK vis dar ES narė - skubėkite ir pusryčiams skanaukite skrebutį su Marmite ir English Breakfast arbatą. O gal rasite ir veganiškų angliškų pusryčių (augalinės dešrelės, keptos pupelės pomidorų padaže, tofinienė, bulvių kepsneliai, grilyje kepti pomidorai ir pievagrybiai)?..
8. Estija
Bet koks patiekalas iš Vegan Restaurant V Taline.
9. Graikija
Ši šalis turi daug, labai daug ką pasiūlyti vegetarams ir veganams. Jei dar nesate ragavę artišokų, išmėginkite Anginares a la Polita - artišokų patiekalą su bulvėmis. O jei esate konservatyvesnių pažiūrų - valgykite alyvuoges ir jų užtepėles.
10. Ispanija
Kitaip nei Graikija, Ispanija nėra labai draugiška veganams. Užtat pati smagiausia ispaniška šaltoji Gazpacho sriuba - vegan!
11. Italija
Aha! Čia galime pritarti anam sąrašiukui ir taip pat pasiūlyti daržovių šiupinį, kurį Toskanoje vadina Ribollita.
12. Kipras
Bamies - keptos ybiškės pomidorų padaže. Niam! Arba rinkitės meze užkandžių ir ragaukite visko po truputį - pupelių, humuso, alyvuogių ir kitų gėrybių.
13. Kroatija
Troškintos daržovės Sataraš. O jei pasiseks, gal gausite paragauti naminių konservų - adjvaro bei šeivamedžio uogų uogienės?
14. Latvija
Tais gūdžiais laikais, kai Lietuvoje draudė auginti pluoštines kanapes, jos žaliavo Latvijos laukuose. Ir latviai iš jų gamino, gamina ir gamins nuostabų kanapių užtepą.
15. Lenkija
Paragaukite lenkiškų koldūnų - pierogi - su raugintais kopūstais ir grybais.
16. Liuksemburgas
Liuksemburgo geografija diktuoja šalies virtuvę: joje dominuoja bulvės ir mėsa, ir veikiausiai būtų sunku rasti "netyčia veganiškų" tradicinių patiekalų. Todėl teks kramsnoti daug kur naudojamas slyvas ar gurkšnoti eau-de-vie slyvų brendį.
17. Malta
Salyne galima pusryčiaunti valgant bigilla - pupelių užtepą, o tada pasisaldinti savo gyvenimą veganiškais itališkais ledais.
18. Olandija
Skaniausias olandiškas maistas - visai ne olandiškas, o atkeliavęs iš buvusių kolonijų. Bet būdami Olandijoje, nepraleiskite progos paragauti indonezietiško/surinamietiško sumuštinio (broodje) ar roti su tempeh.
19. Portugalija
Portugalija - dar viena Europos šalis, kurios tradicinėje virtuvėje dominuoja mėsa, žuvis ir kiaušiniai. Gerai paieškojus, veikiausiai rastumėte vegan-friendly sriubų, bet jei tingite tam skirti laiko, tačiau norite paragauti kažką itin portugališko - usžsakykite bare tremoço - lubinų pupelių.
20. Prancūzija
Prancūzijos kulinarija yra UNESCO kultūros paveldo dalis. Nors daugelis patiekalų visiškai neveganiški, bet bene stereotipiškiausias maistas - bagetė - yra vegan! Drąsiai kramsnokite ją prie ratatouille - daržovių troškinio.
21. Rumunija
Nors Rumunijoje valgoma nemažai gyvūninės kilmės produktų, bet puikus šalies klimatas leidžia mėgautis puikiomis daržovėmis, o religinės tradicijos - pasninkas (marcare de post)- užpildo "netyčia" veganiškais produktais lentynas ir meniu. Bet jei bijote "užsirauti", visada rinkitės zacusca - įvairių daržovių užtepėles ir muraturi - marinuotas daržoves.
22. Slovakija
Pasiklausinėkite dėl sudėties (gali "patobulinti" koldūnų receptą kiaušiniais ar patiekalą "pagardinti" spirgais) ir paragaukite slovakiškų bulvinukų su raugintais kopūstais - strapačky.
23. Slovėnija
Nors kartais pateikiama su mėsa, bet Slovėnijos vizitine kortele galintis būti patiekalas - grikių miltų košė ajdovi žganci yra veganiškas.
24. Suomija
Galbūt susigundysite kainuun rönttönen - Kainu regiono bulvių ir rugių pyragaičiu su uogų įdaru?
25. Švedija
Nesvarbu koks metų laikas - visada puikiai tiks mėlynių sriuba blåbärssoppa, kuri valgoma tiek šilta, tiek šalta.
26. Vengrija
Jei mėgstate obuolių sūrį, Vengrijoje būtinai paragaukite svarainių sūrio (birsalma sajt).
27. Vokietija
Vėlyvą pavasarį sezono metu (vok. Spargelzeit) ragaukite baltuosius smidrus, o žiemą kimškite keptas bulves (Bratkartoffeln). Bet turbūt nuo Vokietijos ir ypač Berlynietiško maisto falafeliai taip pat nebeatskiriami...
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą