2017 m. balandžio 10 d., pirmadienis

Iki vasarinio VegFest'o liko du mėnesiai!



Už poros mėnesių – birželio 10 d. Vilniuje, VCUP penkto aukšto terasoje vyks „Vegfest LT“ vasaros festivalis – renginys, skirtas visiems veganams ir besidomintiems veganizmu. Tai jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis po atviru dangumi. 

Pernai surengti pirmieji „Vegfest LT“ renginiai – rugsėjį vykusi rudeninė bei gruodį organizuota kalėdinė mugės sulaukė tūkstančių lankytojų bei didelio žiniasklaidos palaikymo, tad šiemet „Vegfest LT“ iniciatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė ryžosi organizuoti didesnį renginį. „Tai bus didžiausias iki šiol vykęs „Vegfest LT“ renginys. Be kaip įprasta gausios mugės, lankytojų lauks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, bus įvairių staigmenų, o renginio savaitę veganams draugiški restoranai siūlys nemažas nuolaidas“, – pasakojo mergina. 


Idėja organizuoti „Vegfest LT“ Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. „Veganizmas gimė prieš maždaug pusšimtį metų, o veganams skirti renginiai pasaulyje rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų. Pirmiausiai jie buvo pradėti rengti JAV, vėliau persikėlė į Europą bei kitas šalis“, – dėstė Ventė. Pasak jos, Jungtinėje Karalystėje veganams skirti festivaliai, mugės, organizuojami bene kiekviename didesniame miestelyje. „Pavyzdžiui, mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, organizuojami net trys dideli veganų renginiai per metus, veikia vienas veganiškas bei vienas žaliavalgiškas restoranas, yra specialiai veganams skirta maisto parduotuvė“, – pasakojo lietuvė.

Veganizmas laikomas sparčiausiai plintančiu judėjimu pasaulyje. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. 


„Priežasčių rinktis veganizmą – daug“, – tvirtino ji. Organizuoti „vegfestą“ mergina ėmėsi dėl noro su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių, paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems surasti pirkėją. 

Pasak Ventės, susidomėjimas veganizmu Lietuvoje – akivaizdus. Į šią augančią grupę jau atkreipė dėmesį ir verslas. Prekybos centruose atsiranda vis daugiau veganams tinkamų produktų, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Laikai, kai veganai maitinimosi įstaigose galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau siūlo atskirus meniu veganams“, – džiaugėsi Ventė. Be to Vilniuje veikinačių veganiškų ir veganams draugiškų užkandinių skaičiumi jau baigiame pasivyti Rytų Europos veganų rojumi laikomą Varšuvą.


Renginio centre – veganiškų produktų mugė. Lankytojai galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių ekologiškų produktų, natūralios kosmetikos, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Vyks plati edukacinė programa, savo veiklą pristatys Lietuvoje veikiančios gyvūnų teisių organizacijos. 

„Daug kas mano, jog veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Daug kas tapę veganais, tvirtina, kad valgo daug skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję. Kviečiu apsilankyti mugėje ir patys tuo įsitikinsite“, – šypsojosi Ventė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą