2017 m. vasario 28 d., antradienis

Falafelių žygis. Antroji dalis.

Prasinešę pro kelias kebabines, užkandines ir falafelines bei pailsėję nuo falafelių (įsivaizduojate, vis dėlto nėra smagu juos valgyti kasdien!), tęsiame Lietuvos falafelių anatomijos tyrimus. Antrojo dublio metu aplankytos trys kaunietiškos vietelės: užkandinė "Doda", kurią jau senų seniausiai norėjosi aplankyti, bet vis nebūdavo laiko sukti iš įprastų kelių į savanorius; užkandinė "Antras aukštas", apie kurių picas jau pasakojom, bei kelių žmonių rekomenduotas ne taip jau seniai atsidaręs gastropub "Pelėdinė". Ir štai tyrimo rezultatai!

1. Doda, Savanorių pr. 137, Kaunas


...kas sakė, jog dydis nesvarbu? Dydis labai svarbu! Už 2,80 € "Doda" duoda didžiulį lavašą su avinžirnių kukuliais, šviežiomis ir raugintomis daržovėmis bei pasirinktu padažu (rinkausi humusą, galima gauti ir vegan majonezo).

Intrigą apie lavašo turinio kokybę paliksiu pabaigai, o pradžiai - kas gi čia per vietelė? Man pasirodė panašu į šeimyninę užkandinę, kur sukiojosi kelios įvairių amžių moterys (įskaitant ir po pamokų užsukusią mokyklinukę), ir berods kreipėsi viena į kitą vardais ir tetomis. O galbūt ir klystu. Bet koks gi skirtumas? Aptarnavimas buvo kaip ir pridera greito maisto užkandinei - konkretus, aiškus, be jokių ten mažybinių žodelyčių, nuo kurių kartais ima ir supykina. Gana garsiai (bet ne per garsiai) grojo popmuzika, prie gretimo staliuko valgė, žvygavo ir žvingavo vyresniųjų klasių moksleivės, kurios, panašu, ten buvo nuolatinėmis klientėmis. O ko gi tokiomis nebūti? Viskas su vieta tvarkoje, ir dar verta pažymėti, kad nebuvo jaučiamas aliejaus kvapas, tad po to su savimi nereikia nešiotis to, ką valgei ne tik skrandyje. 

O skrandyje teks nešti daug. Labai daug. Tiek daug, jog teko padaryti nesuvokiamą dalyką - falafelio galiuką palydėti ne į burną, o į šiukšliadėžę. Ir ne dėl to, kad jis būtų neskanus ar kitaip blogas. Tiesiog falafelis buvo milžiniškas ir neįveikiamas. Paskutinį kartą falafelio neįveikiau prieš kokius 3 metus Lenkijoje. Wow... Patyrinėkime suktinio vidurius: juose rasime pačius avinžirnių kukulius - tokia indiška falafelių interpretacija: avinžirnių masė plius cieli žirneliai bei morkų gabalėliai. Švelnu, bet turtinga skoniu, nesausa, nebyra, neriebu - pats tas. Humusas galbūt buvo kiek per nuobodus, bet gi lietuviai turi polinkį į nuobodoką maistą, taip kad viskas čia gerai. Daržovės šviežios (valio, nes nėra nieko blogiau nei apdžiūvusios salotos), įvairios. Derinukas tiesiog nuostabus, kaip ir kainos, kokybės ir kiekybės santykis.

Įvertinimas: 10/10

2. Antras aukštas, Prancūzų g. 12



Vėlgi, labai apmaudu, bet "Antras aukštas" yra dar viena vieta, kuri retai kada būna pakeliui. Nors jei būnate Kauno geležinkelio stotyje, nepatingėkite pereiti virš bėgių (per tiltą!) ir užsukti gero rajonsko maisto. Ten kepamos picos, kurpiami burgeriai, bet ėjome valgyti būtent falafelių. Draugė užsisakė falafelių lėkštėje, o aš, būdama senamadiškų pažiūrų, užsisakiau falafelio wrap'ą. Abu variantai atsieis tiek pat - 3,5 €.

Čia muzika niekada negroja per garsiai, todėl galite drąsiai eiti su tais žmonėmis, su kuriais norite ne tik skrandžius užpildyti, bet ir pasišnekučiuoti. Aplinka paprasta, bet su [politine] mintimi, tai atėję pavieniui, galėsite ir pasiedukuoti. Ir nelaukite, kol kas prieis prie staliuko - užsakymai priimami prie kasos. Ir maistas gaminamas lėtai, bet kruopščiai, todėl niekad negausit nei padegusios picos, nei pasileidusio falafelio.

Kaip ekonazi nelabai smagiai žvilgčiojau į atneštą draugės falafelį vienkartiniame indelyje, bet ką jau čia. Užtad maniškis buvo puikus. Šviežias naminis lavašas, skanūs, turtingi skoniu falafeliai (vėlgi, nei perdžiūvę, nei per riebūs, pats tas), skanutis humusas (tik ta rūkyta paprika man kažkaip nesiderino), šviežios daržovės ir garstyčių padažas. Geras dydis. Gera kokybė. Tiesa, karts nuo karto falafelio viduriai čia pasikeičia - ar prieskoniai, ar padažai, ar kokia viena kita daržovė, tad galite būti nustebinti bei apsaugoti nuo nuobodybės. Visgi skaniausias man - vegan pikantiškas padažas, ir pasvajosiu, kad garstyčios kada būtų pakeistos būtent juo.

Įvertinimas: 10/10

3. Pelėdinė, šv. Gertrūdos g. 22


Į "Pelėdinę" ėjau užrekomenduota draugų, sakė, kad ten labai skanūs falafeliai. Buvom išbadėję ir turėjom apie valandą laiko pavalgyti, tad šiam gastropub'ui buvus gan strategiškai patogioje vietoje, užsukome pavakarieniauti.

"Pelėdinė" pasitiko hipsteriška aplinka - daug visokių random baldų iš 8-ojo dešimtmečio, gražios liustros. Ėėė, viskas. Muzika grojo garsiai. Labai garsiai. Taip garsiai, kad padavėja rėkavo, kad galėtų susišnekėti su kitais darbuotojais. Dar blogiau - turėjo rėkauti ir tam, kad priimtų užsakymus. Visai nepatinka man nei rėkauti pačiai, nei kai kiti aplink rėkauja. Užsisakiau falafelių (4,5 €), o su manimi buvęs vegetaras - išreklamuotąjį vegetarišką burgerį. Abiejų laukėme ilgai. Labai ilgai. Per ilgai! Juo labiau, klientų nebuvo tiek daug. Nepatiko ir tai, kad priešais mus atsisėdo iš pagalbinių patalpų išlindęs bičas, kuriam burgeris buvo atneštas iš karto. Pirmiau reikia pašerti savo išbadėjusius klientus. Arba pačiam valgyt pasislėpusiam, doh.

Po ilgo laukimo gavę maistą turėjome apie 12 minučių jį įveikti. Greitojo valgymo čempionatas! Kuris, beje, buvo labai sudėtingas. Pradžiai reikia paminėti, jog maistui itin neišrankus žmogelis skundėsi, jog vienintelis skonis burgeryje buvo... majonezo. Tikėjausi, kad su falafeliais bus geriau, bet klydau. Visų pirma, gavau vėl tą keistą variantą - sausus falafelius (ok, ne visai sausus, ant "padažo") su sausa pita. Pita buvo minkštutė ir skanutė, tačiau visa kombinacija buvo sausa ir sprangi - be gėrimų suvalgyti tiesiog neįmanoma. Nors falafelius man apipasakojo kaip smagiai prieskoningus, tokio įspūdžio susidaryti nepavyko. Bet baisiausia dalimi man buvo madras curry padažas. Kuris turėtų būti aštrus, bet nebuvo. Jis ne tik kad nesušlapino sausų produktų rinkinuko, bet pati tekstūra buvo bjauri - gliti, lipni, per tiršta, kad veiktų kaip padažas, ir dar šlapio sumalto tualetinio popieriaus spalvos. Tie, kurie augina jautraus skrandžio kates, su panašiu vaizdeliu taip pat puikiai pažįstami. Tad ištepus pitą tuo padažu, sugrūdus vidun falafelį viską valgiau tik todėl, kad labai norėjau valgyti, ir šiaip nemėgstu švaistyti [nepigaus] maisto.

Abu išėjom nukabinę. Bet ką gali žinoti - juk nei mes ten kokie hipsteriai, nei ką, gal nesuprantam naujausių maisto madų. Užtai žinom, kad ten valgyt nesugrįšim.

Įvertinimas: 7/10

5 komentarai:

  1. Doda - nuo kada ten yra falafeliai? Ten yra avinzirniu kotletukai su darzovemis.

    Jus patys rasote: "avinžirnių masė plius cieli žirneliai bei morkų gabalėliai".

    Realiai, jei potencialus vartotojas nores tikru falafeliu, jis ju Dodoje negaus. Neklaidinkite zmoniu.

    Taip, ten skanu, bet tai tikrai nera falafeliai!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. 2014 m. tokią pačią falafelių koncepciją Vilniuje siūlė trumpai veikusi užkandinė "Garam masala": http://www.kavalgoveganai.lt/2014/08/vegan-vilnius.html
    Patys "Doda" savo patiekalo falafeliais, beje, nevadina.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tuo labiau, jei Doda nevadina falafeliais (nes tai tikrai ne falafeliai), tai ir jūs neklaidinkite vartotojų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skaniausi falafeliai, kuriuos valgiau yra visiškai paprastoje "užkandinėje" - Liuks kebabinė, kuri stovi prie pat Kauno pilies. Nesu tikras, jog padažas yra veganiškas, bet kas gali žinoti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taaaip, skaniausi falafelai, bent man ,taip pat Liuks užkandinėje Kaune!!! Tiesiog, Dieviško skonio.. :)))

    AtsakytiPanaikinti