2017 m. sausio 13 d., penktadienis

Vegevėdarėliai

Nėra nieko neįmanomo - tariau sau vieną dieną - ir nupėdinau į virtuvę gaminti... veganiškų vėdarų!

Kas nepamena vaikystės, kai į dvokiančias žarnas tetos kimšdavo bulvių masę, suraitydavo iš jų kringelį ir čirškindavo orkaitėje, po namus paskleisdamos įsimintiną kvapą. Jei gyvenate sovietiniame devynaukščiame name, kertu lažybų, kad karts nuo karto tuo įsimintinu kvapu jus apdovanoja ir kaimynai...

Turiu prisipažinti, kad dešra - ne kaip patiekalas, o maisto paruošimas/pateikimas - man labai patinka. Sojos dešrelės, rūkytos seitano dešros, žirnių miltų "šlapenka" - valgysiu viską. Gaila, kad veganiškas/vegetariškas dešras reikia kimšti į plastiką... O kaip su kitokiom dešrom, t.y. bulviniais vėdarais? Pats žiemos įkarštis, pats bulvių valgymo sezono pikas! Jei galima pergudrauti pačius gudriausius ir iš augalinių produktų sukurti "krevetes" ar "viščiukus", gal galima sukurpti ir "žarnas"?..

Ilgai neerzinsiu ir išduosiu atsakymą - taip! 

Bet... kaip?

Laimei, iš savo klajonių sykį parsivežiau ir į spintelės tamsų kampą užkišau sojos plėvių. Karts nuo karto jų atsiranda ir Lietuvos vegeshopuose. Štai jums ir augalinės "žarnos"! Ir jos kitaip nei tos, kuriose kaupiasi gyvūnų kakučiai, neturi to įstabaus nosį riečiančio kvapo! Valio!

Išsprendus didžiausią vegevėdarų bėdą, raitomės rankoves ir kimbam į darbą.


Reikės (2 porcijoms):

4 sojos plėvių
1 kg bulvių tarkio
pagal skonį druskos, pipirų, krapų
1/2 šaukštelio rūkytos paprikos
aliejaus

Paruošimas:

Užmerkti sojos plėves vandenyje ir palaikyti porą trejetą valandų kol išbrinks.
Žinoma, sojos plėvės - ne žarnos, tad vegevėdarai savo išvaizda labiau primins skilandį. Bet ką jau čia!
Bulvių tarkį pagardinkite prieskoniais. Galite įdėti ir kapotų svogūnų ar sojos faršo.
Imate sojos plėvę ir jos galą užrišate siūlu. Ir į gautą "maišelį" krečiate bulvių tarkį. Palikite plėvės tiek, kad galėtumėte "maišelį" užsukti ir sutvirtinti galą dantų krapštuku. Tą patį pakartokite su likusiomis sojos plėvėmis.
Įkaitinkite orkaitę iki 170°C.
Kepimo indan šliūkštelkite aliejaus ir patupdykite ten savo vegevėdarėlius. Dar apšlakstykite juos aliejumi, pabarstykite rūkyta paprika ir pašaukite orkaitėn kepti.
Kepkite apie 40 minučių, pateikite kiek praaušusius su augalinės grietinėlės padažu.

Skanaus!


2 komentarai: