2017 m. sausio 7 d., šeštadienis

Vapiano degustavimas

Visų pirma, smagu jau vien tai, kad "Vapiano" patys pasikvietė mus (vegan.lt ir kavalgoveganai.lt) išragauti jų naujojo meniu - sausio ir vasario mėnesių Ypatingųjų. Apie juos čia ir rašysime, o bendrai galima pasakyti tik tai, kad man šiek tiek gaila, kad šios vietos nesugalvojau atrasti anksčiau. Tai yra pastų ir picų restoranas, įsikūręs p.c. "Europa".

Tas ypatingasis meniu - labai vegan friendly. Iš 8 patiekalų 5 (daugiau nei pusė) yra augaliniai. Būtent veganiškos yra siūloma sriuba ir abejos salotos bei desertas. Su karštais kiek kukliau - tik 1 iš 4 yra vegan. Kalbant apie nuolatinį meniu, administratorė džiaugiasi, jog viskas pas juos gali būti užsakoma vegetariškai ir net veganiškai - sako, kad restoranas yra labai lankstus ir maistą gali pritaikyti prie lankytojo. Yra veganiškas ženklinimas.

Taigi. Ypatingieji.


Lęšių sriuba (3,7 €) - "šilta žiemiška raudonųjų lęšių sriuba". Ir ji tikrai šildanti, nes labai švelnaus ir smagaus aštrumo - tobulo man, aštraus maisto prisibijančiai. Tobulas aštrumas gaunasi, pasirodo, nenaudojant aitriųjų paprikų miltelių, bet naudojant truputėlį pačios aitriosios paprikos, kuri dedama pačioje pabaigoje. Lęšiai, morkos ir svogūnai supjaustyti smulkiai, tad labai patiks, mėgstantiems trintas sriubas. Norėtųsi nebent daugiau žalumynų iki tobulumo (visada jų norisi, o ypač žiemą!), nes pasigendu minėtų kalendrų.

Salotos (5,9 €) abi yra vegetariškos ir gali būti veganiškos. Smagiausia tai, kad gyvūnų pieno sūriai yra ne tiesiog nededami, kas paprastai būna, bet pakeičiami ant grotelių keptu tofu. Geras žingsnis!


Salotos su bolivinėmis balandomis yra gaivios ir skanios. Kynva (bolivinė balanda) visada gerai salotose, jei skaniai paruošta, bet ji nieko ypatingo, o štai nustebina padažas - klevų sirupo ir garstyčių - bei visiškai neatpažįstami ropiniai kopūstai. Jie yra visiškai puiki pora su šiuo padažu ir aš pažadu sau, kad nuo šiol valgysiu daugiau ropinių daržovių. Juk tai viena puikiausių, sveikiausių ir pigiausių vietinių sezoninių (žiemos) daržovių. Priminkit man, kodėl mes apie jas pamirštam?


Salotos su įvairiaspalvėmis daržovėmis nustelbia net anas salotas. Visų pirma dėmesį patraukia spalvos - ryškiaspalvės žaliai bordo-oranžinės salotos smagiai nuteikia per tokius speigus ir amžinąjį įšalą. Orkaitėj skrudintos saldžiosios bulvės yra kūl, pankoliai salotose yra labai įdomu ir netikėta, bet labiausiai nurauna stogą ant grotelių kepti (minkštučiai!) burokėliai, prisigėrę nerealaus šitų salotų šaltalankių (!) padažo. Vienos geriausių salotų gyvenime. Tikrai grįšiu vien dėl jų.


Makaronai su trintais avokadais (6,5 €) šiek tiek nuvilia. Švelnaus skonio, net visai neutralūs. Arba kitaip pasakius - nieko ypatingo. Tiesiog makaronai - tokie, kokių jūs galėtumėte patys nesunkiai pasidaryti namie (tik tiek, kad šie yra gaminti vietoje ir šviežūs). Na, juos rinkčiausi vietoj aprašytų salotų nebent dėl sotumo, kurio jie šiek tiek daugiau priduoda. Kita vertus, jei įmanoma būtų jiems įkvėpti daugiau gyvybės prieskoniais ar padažu (man jie sausoki), būtų išsyk daug skaniau. Bet gal toks užmanymas - neutraliai ir švelniai.


Ir desertui ryžių pudingas su migdolų pienu (3,5 €). Jei jums patinka ryžiai ir jūs dar niekada nesate ragavę ryžių pudingo - didelė tikimybė, kad jums patiks. Man patiko. Jis - ganėtinai švelnus ir ne per saldus. Ryžių pudingas paskanintas ananasais ir papuoštas karamelizuotomis moliūgų sėklomis. Dar truputėlį daugiau saldumo mane būtų galbūt dar labiau pradžiuginę, bet oh well, toks desertas paįvairinimui nuo veganams jau įprastų keksiukų ir pyragų yra visai neblogai.

Sunku įvertinti aptarnavimą, kadangi lankėmės nekasdienėmis aplinkybėmis, tačiau papildomas administratorės dėmesys ir susidomėjimas veganais atrodė labai geras ženklas.

Jei užsuksit ir patiks, būtų smagu, jei parašytumėt kokį atsiliepimą dėl vegan patiekalų, nes atrodo, kad jiems tai svarbu.

Veganų verdiktas:

Maistas - 9/10
Vegan friendly - 8/10
Aptarnavimas - 10/10
Aplinka - 10/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą