2016 m. gruodžio 22 d., ketvirtadienis

Kas naujo Vilniuje ir Kaune?

Visada galvojau, jog veganizmui tapus mainstream'u, pirmiausiai atsiras daug namų gamybos tofu. Ir didelei mano nuostabai, iš vegan basic produktų (apie visokias sojos dešras ir pan. nekalbu) anksčiau atsirado... tempeh!

Pirmą kartą tempeh paragavau atvežtos iš Lenkijos ar Čekijos, nešviežios, marinuotos ar rūkytos, ir skonis pasirodė esąs bjaurus, tikrai bjaurus. Tad Lietuvoje tempeh nebuvo - ir netrūko. 

Gyvenant Amsterdame, kur iš prekybos centro kinų kvartale ėsdavau įvairiausią tofu ir kitus įdomius produktus, pardavinėjo ir šviežią tempeh. Puskilogramis kainavo apie 1,5 €, tad nutariau suteikti jai dar vieną šansą. Ir ką jūs sau galvojate - šviežia tempeh nė kiek nepanaši į tą, kurią ragavau pirmąjį kartą. O grįžus į Lietuvą, tempeh tapo ta viliojančia egzotika, kurios praktiškai niekur neįmanoma gauti - belieka tik svajoti, svajoti... 


Ir štai vieną gražią dieną (nors veikiau negražią - jau buvo ruduo) pamatau, jog čia, Lietuvoje atsirado namų gamybos tikros šviežios tempeh! Ji užvadinta Preston's tempeh ir gaminama Vilniuje. Įsigyti galima sostinėje, bet galima tartis dėl atvežimo ir į Kauną bei Klaipėdą. Pakuotė, žinoma, ne tokia didelė ir ne tokia pigi kaip Olandijoje (250 g kainuoja 2 €), bet oooo vaikyti! Pati pačiausia ir pati puikiausia! 

Pamarinavus tempeh su aštriu parduotuviniu marinatu galima ją pakepinti keptuvėje ar orkaitėje bei taip nustebinti ir sojos nemėgstančius žmones: tempeh tekstūra daug malonesnė, ne tokia "kempiniška" kaip sojos kubelių. O dar visos gerosios šio produkto savybės!

Daržovių ir tempeh iešmeliai

Antrasis džiaugsmas - papilnėjusios prekybcentrių lentynos! Maximose atsirado daugiau vegan produktų - Sojade desertų, jogurtų, augalinių pienų, Joya graikiško jogurto (nors taip ir nesupratau kuo jis skiriasi nuo kitų augalinių jogurtų) bei kavos skonio deserto. O dar sklando gandai, kad pačiose didžiausiose parduotuvėse (XXX) yra ir įmantresnio augalinio fast food'o. Šnipai atsiuntė toliau esančią nuotrauką. Aišku, gal ir ne pati geriausia mintis sudėti sojos produktus prie dešrų (nes man nešautų į galvą jų ten ieškoti), bet ką jau padarysi...

Maximos lentyna. Nuotraukos autoriai ir keliai nežinomi.

O trečiasis nudžiuginęs reikalas nutiko Kaune. Jau kuris laikas turiu įtarimą, jog dešinysis Nėries krantas pamažėle taps įdomiausia ir spalvingiausia miesto dalimi: kuriasi čia studentai iš užsienių, nemažai ir lieka gyventi Lietuvoje. Studentus iš LSMU sėkmingai maitina puiki kinų užkandinė, ir jau kuris laikas akis vis traukė nedidelė iškaba apie indišką maistą Jurbarko g., tad pagaliau atsirado galimybė nepatingėti ir pažiūrėti - kas gi ten per maistas?

"Tuk tuk Indija" slepiasi čia, Jurbarko g. 23
Sprendimas labai netradiciškas, tačiau nepaprastai gudrus: seną maisto ir alkoholio (gerai, gerai, labiau alkoholio...) parduotuvę nupirko naujas savininkas (jei gerai supratau, pakistanietis, puikiai kalbantis lietuviškai), ir be to pačio alkoholio (kuris, deja, veikiausiai ir yra populiariausia prekė) prekiauja indišku maistu, ką ir sako "Tuk Tuk Indija" iškaba. Kaunas virsta Europos miestu! Dar sykį po 90 metų! Ir ne dėl pačios parduotuvės istorijos, o dėl to, ką galima rasti jos lentynose: daugybę prieskonių, kokybiškų ryžių, ankštinių, užkandžių, padažų ir fast food'o. Dauguma maisto yra vegan! Net ir greitai paruošiami desertai bei vaisių želė veganiški. Yra ir žymių (bet mūsuose dar nežinomų) aštrių traškučių, avinžirnių, bananų čipsų. Pažiūrėkite patys, nufotografavau vos kelias lentynas:

Prieskoniai ir saldumynai
Veganiškas greitmaistis!!!

Daugiau prieskonių, lęšių, pupelių, avinžirnių ir kito džiaugsmo.

Tai štai, teks apsilankyti Slabotkėj gerooookai dažniau, kiek visokių išragautinų gėrybių! Net ir ybiškių bei marinuotų mangų yra, dėl ko paliksiu skaitytojus varvinti seilę su šia gražia daina:


1 komentaras: