2016 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Majonezo sąmokslas!!!

Visai neseniai teko pastebėti, jog majonezas "Vilnius" išleido seriją veganiško majonezo. Iki tol pirkdavau "netyčia veganišką" to pačio gamintojo majonezą "Be cholesterolio" (~1 € arba 2,24 €/l). Todėl likau nepaprastai nustebinta produktų kainų skirtumu: 0,45 l pastarojo majonezo plastikiniame indelyje kainuoja gerokai pigiau nei veganišku įvardintas majonezas 250 ml stikliniame indelyje (2,69-2,99 € arba ~10,76 €/l). Kaip taip gali būti?

Žiūrime produktų sudėtis ir aiškinamės. Paryškinu pasikartojančias sudėtines dalis, raudonai pažymiu tas, kurių yra pigiasniame majoneze ir nėra veganiškame, o žaliai žymiu tas, kurių yra veganiškame, ir nėra pigesniame "Be cholesterolio".

Majonezas "Vilnius Be cholesterolio". Sudėtis: vanduo, rapsų aliejus, pakeistų savybių krakmolas, cukrus, druska, joduota druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos acto ir pieno rūgštys [taip, pieno rūgštis yra vegan], vyno actas, stabilizatoriai - ksantano ir guaro dervos, konservantai - kalio sorbatas, natrio benzoatas, dažiklis - beta karotenas.

Produkto maistingumas 100g / 100ml:
Energinė vertė (kcal/kj) 1038 kJ / 252 kcal
Riebalų 25 g
Sotieji riebalai 0 g
Angliavandeniai 6,6 g
Cukrus 0 g
Baltymai 0,1 g
Druska 0 g


Majonezas "Vilnius Vegan klasikinis". Sudėtis: rapsų aliejus, vanduo, cukrus, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga - spirito actas [ar spirito actas nėra tas pats noname actas garantuoti negaliu], tirštiklis – pakeistų savybių krakmolas, garstyčios, druska, joduota druska, bulvių ir žirnių baltymai, citrusinės skaidulos, citrinų sultys, stabilizatoriai – ksantano ir guaro dervos.

Produkto maistingumas 100g / 100ml:
Energinė vertė (kcal/kj) 1828 kJ / 437 kcal
Riebalų 45 g
Sotieji riebalai 3,4 g
Angliavandenis 7,1 g
Cukrus 5 g
Baltymai 0,8 g
Druska 1,2 g


Taigi esminis skirtumas - veganišku pavadintas majonezas truputį natūralesnis, neturi konservantų kalio sorbato ir natrio benzoato, dažiklio beta karoteno. Kita vertus, kaip manote, ar vartojantys tokį daiktą kaip majonezas yra dideliausi sveikuoliai?.. Veikiausiai nelabai... Toliau - rūgštingumas veganiškame majoneze reguliuojamas spirito actu ir citrusų skaidulom bei citrinų sultimis, o ne pieno rūgštimi ir vyno actu. Pieno rūgštis yra vegan, tad toks recepto pakeitimas kelia įtarimą, jog pieno rūgštis išimta nes gi pieno!!! ir vyno rūgštis, nes ji vyno, o veganai gi alkoholio nevartoja!!! [sarkazmas]. Veganiškame majoneze atsiranda garstyčios, kurios nėra brangus reikalas ir kainos taip užkelti negalėtų. Tad esminis pokytis - vegan majoneze atsiradę bulvių ir žirnių baltymai, kurie veikiausiai pakeičia kiaušinius maistingumo ir baltymų kiekio kontekste. 

Kitas Vilniaus veganiškas majonezas - su kaparėliais - sudėtyje turi ir 8 proc. kaparėlių bei džiovintų bazilikų. Galbūt kaparėliai kainą užkelti ir galėtų, bet tikrai ne daugiau nei dvigubai, kaip nutiko dabar.

Produkto maistingumas 100g / 100ml:
Energinė vertė (kcal/kj) 1816 kJ / 434 kcal
Riebalų 45,9 g
Sotieji riebalai 3,4 g
Angliavandenis 4,6 g
Cukrus 2,6 g
Baltymai 0,9 g
Druska 1,0 g
 
Paskutinis veganiškas Vilniaus majonezas turi 1,3 proc. jūros kopūstų ir džiovintų svogūnų. Būtų tiek triufelių... tada kaina gal ir įtikintų, bet dabar - tikrai ne. 

Produkto maistingumas 100g / 100ml:
energetinė vertė (kj/kcal) 1590 kJ / 380 kcal
riebalai 40 g
sotieji riebalai 3 g
angliavandeniai 4,2 g
cukrus 2,3 g
baltymai 0,8 g
druska 1,3 g

Bet nagrinėjant maistingumą... Ohoho, koks Vegan majonezų skirtumas nuo "Be cholesterolio"! Daug daugiau riebalų, yra sočiųjų riebalų, mažiau angliavandenių, daugiau cukraus, daugiau baltymų (0,1 g vs. 0,8/0,9 g, tad tas "daugiau" - labai sąlyginis), ir nemažai druskos (~40-50 proc. RPN). Taigi veganišku besivadinantis majonezas sveikumo požiūriu atrodo gerooookai blogiau.

Žiūrime daugiau majonezų.

"Sojalita" gamina sojų majonezą, kuris taip ir vadinasi, jo pavadinime žodžio "vegan" nėra. Etiketėje pažymėta, jog jis neturi cholesterolio, tad matyt labiau taikytasi į cholesterolio vengiančius žmones nei į veganus. Kainuoja jis panašiai kaip ir Vilniaus "Be cholesterolio", tik kiekis mažesnis - 350 ml, vadinasi, jis taip pat truputį brangesnis. 

Sudėtis: Vanduo, sojos pupelės, rapsų aliejus, cukrus, druska, rūgštingumą reguliavimo medžiaga: citrinų rūgštis, acto rūgštis, tirštikliai: modifikuotas krakmolas, guaro derva, ksantano derva, konservantai: kalio sorbatas, natrio benzoatas.

Produkto maistingumas 100g / 100ml:
Energinė vertė (kcal/kj) 1296 kJ / 310 kcal
Riebalų 30,7 g
Sotieji riebalai 0 g
Angliavandenis 5,9 g
Cukrus 0 g
Baltymai 2,7 g
Druska 0 g
 
Matome, jog nuo "Vilniaus Be cholesterolio" majonezo sudėties jį skiria tik sojos pupelės ir citrinų rūgštis. Sojos pupelės sudėtyje žymiai produkto nepabrangino.

Be to, nagrinėjant maistinę vertę, ji taip pat atrodo smagiau už veganiško majonezo - baltymų, kurių taip trūksta vargšams veganams daugiau, nėra tiek daug druskos, sočiųjų riebalų ir cukraus. 

Bet svarbiausia čia - kainų skirtumai. Visi majonezai veganiški, tačiau tik vienas savo etiketėje giriasi esąs "VEGAN". Ir tai yra pagrindinė priežastis, dėl ko gamintojas jį parduoda tokia aukšta kaina. Gamintojai žino, jog veganai dėl savo mitybinių ypatumų yra pasiryžę sumokėti didesnę kainą už sau skirtą retesnį produktą, todėl tuo ir piktnaudžiauja - pradedant sojos pieno mokesčiu kavinėse ir baigiant akiplėšiškai brangesniu vegan majonezu. 

Gaila, kad šis įrašas taip ir turės baigtis, be skonių aprašymo - nekyla kažkaip ranka pirkti majonezą, kuris "litų laikais" paprašytų už save Dariaus ir Girėno... Todėl visiems palinkėsime nesivaikyti etikečių!

5 komentarai:

  1. Tikrai nepirksiu šito majonezo. Beje , rašiau jiems laišką dėl kainų skirtumo, toks buvo jų atsakymas:

    Majonezą Vegan sukūrėme kruopščiai analizuodami veganiško maisto vartotojų poreikius ir atrinkdami veganiškam maistui tinkančias,aukštą maistinę vertę turinčias žaliavas. Šiuos 3 rūšių produktus, vien tik paanalizavus jų sudėtį etiketėje, tikrai negalima sulyginti su majonezu be cholesterolio. Majonezai Vegan yra žymiai aukštesnės maistinės ir energinės vertės produktai. Jų sudėtis praturtinta bulvių ir žirnių baltymais,citrusinėmis skaidulomis,citrinų sultimis.

    Majonezas Vegan su kaparėliais – gurmaniškų patiekalų mėgėjams. Kaparėliuose yra labai mažai kalorijų,tačiau šiame produkte yra daug augalinės kilmės maistinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų,antioksidantų. Kaparėliai yra vieni iš gausių flavonoidinių junginių (arba rutozidų). Jie taip pat yra labai turtingi kvervetino (180 mg/100 g). Pumpuruose gausu vitaminų A, K, niacino ir riboflavino. Be to, juose randasi ir mineralai, kaip kalcis, geležis ir varis.

    Majonezas Vegan su jūros kopūstais, gal kiek neįprastas mūsų skoniui,tačiau maistinė vertė jo neįkainojama.Jūros kopūstai – patys seniausi iš visų augalų ir yra sveikatos šaltinis nuo neatmenamų laikų. 4 – 10 metrų gylyje augantys jūros kopūstai, dar kitaip vadinami jūros ženšeniu,nuolat skalaujami jūros vandens prikaupia daugybę vertingų mikroelementų – pirmiausiai tai jodas,kurio taip trūksta gyvenantiems toliau nuo jūros.Jūros kopūstuose gausu mikroelementų,alginatų, polinesočių riebalinių rūgščių,omega -3,o vitamino C netgi daugiau nei citrusiniuose vaisiuose.

    Mes suprantame,kad kaina yra iš tiesų aukštoka,bet šiuo metu Lietuvoje negalėjome rasti veganiškam majonezui tinkamų žaliavų, jas vežamės iš Vokietijos. Naujo produkto užsakymai paprastai yra labai maži,o užsakant mažą, specifiniam produktui reikiamą žaliavą, jos kaina yra žymiai didesnė. Ir dar. Deja, galutinę kainą nustatome ne mes, gamintojai. Tokioms, išskirtinėms prekėms, nemažą antkainį užsideda ir patys prekybos tinklai, tuo labai padidindami pardavimo kainą.

    Tikimės,kad mūsų gaminamas produktas patenkins vartotojų poreikius ir bus pamėgtas,padidės gamybos apimtys,sumažės savikaina ir pasireguliuos kainos.To mes labai norėtume.

    Labai laukiame atsiliepimų, o ir pasiūlymų naujų,Jūsų mėgstamų, veganiškų produktų kūrimui.



    Pagarbiai,

    UAB“Vilniaus majonezo gamykla“

    Gamybos technologijos ir kokybės

    skyriaus vadovė Angelė Gaidelienė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va kaip įdomu. Tai reikia tada prekybos centrus kaltinti dėl tokios kainodaros? Nes nei bulvių ir žirnių baltymai sudėtyje, nei >2 proc. jūros kopūstų ir net 8 proc. kaparėlių neįtikina kodėl kaina turėtų būti tokia aukšta.

      Panaikinti
  2. "Pieno rūgštis yra vegan" - kaip suprast?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Mitybos apribojimai:
      Nėra – pieno rūgštį ir laktatus gali naudoti visos religinės grupės, veganai ir vegetarai. Nors pavadinimas susijęs su pienu, tačiau pieno rūgštis gaminama ne iš pieno."
      http://www.food-info.net/lt/e/e270.htm

      Panaikinti
  3. Teko bandyti si veganiska Vilniaus majoneza atostogaujant Lietuvoje (kadangi yra lengviau nusipirkti viena su 'vegan' uzrasu nei tyrineti visa gausybe majonezinu).
    Galiu pasakyti tik tiek, kad kokia sudetis toks ir skonis. Siaubinga rugstis, pramusanti skoni per viska... tikrai nevertas nei kainos, nei laiko i ji ziurint. Taip pat ir veganiskas vilniaus margarinas. Plastelino skonio riebalas, taip ir liko nepaliestas, nes baisu valgyt ji buvo...
    O moralas tas, kad ismokom apsieiti, be veganisku pusfabrikaciu :))

    AtsakytiPanaikinti