2016 m. spalio 15 d., šeštadienis

Veganiškų gėrybių paieškos Birmingeme

Rudenėjantis Lietuvos oras ir vis dažniau ant žemės benusileidžiantis rūkas išgynė trumpam ieškoti saulės, šilumos ir veganiškų skanėstų į Didžiąją Britaniją, į salos viduryje įsikūrusį Birmingemo miestą. Per tris dienas ir tris naktis tikėjausi išragauti kuo daugiau dalykų, kuriuos man galėjo pasiūlyti antras pagal dydį Anglijos miestas.

Nors miestas - didžiulis, bet jo centras - mažulytis ir apvaikščiojamas pėstute. Užtad priemiesčiai tęsiasi ištisus kilometrus ir pėstiesiems sunkiai pasiekiami. Tad ir mano veganavimai apsiribojo tik miesto centru. Nepaisant to, vis tiek jaučiausi nepatyrusi nė mažytės Birmingemo dalelės. Žavėjo pastangos mieste palaikyti Art Deco dvasią (net ir nauji pastatai imituoja šį XX a. pradžios architektūrinį stilių) bei veik kiekvienoje gatvelėje pūpsantys žavūs britiški barai.

Tam, kad pirmoji viešnagė Britanijoje būtų įtvirtinga kažkuo itin britišku, nukeliavau ragauti veganiškų angliškų pusryčių į centre, John Bright gatvėje įsikūrusią kavinę-barą (cha, gan smagus šis pavadinimas!) "Cherry Red's".

Hearty vegan English breakfast (6 £)
Čia galima įsigyti ne tik super kaloringų, riebių ir nesveikų tradicinių angliškų pusryčių, bet ir vegetarišką ar veganišką jų variantą. Visi kainuoja po 6 svarus. Tad nekantriai laukiu savo veganiškos lėkštės. 

Palaukus 10 minučių, atkeliauja didžiulė krūva maisto. Lėkštėje - pupos pomidorų padaže, kepti pievagrybiai su vyšniniais pomidorais, tofu gabalėliai, veganiška dešrelė, bulvių košės apkepas (hash brown), skrebučiai ir veganiškas margarinas (galėjo būt ir Marmite, ech...). Pusryčiai?.. Juos valgiau tikrai ne patį ankstyviausią rytą. Neįsivaizduoju kaip kažkas tokį maisto  kiekį valgydamas pusryčiams po to gali dirbti. Ar šiaip - pajudėti!

Patys pusryčiai tikrai skanūs. Sužavi bulvių apkepas. Dešrelė nebuvo itin skani - nepatiko jos tekstūra. Lenkiškos tikrai geresnės. Bet visi pusryčiai (hmm...) - puikūs! Juos pavyko įveikti visus, tada dar šiek tiek pasėdėti ir pavirškinti, kad galėčiau užsiiminėti miesto tyrinėjimais toliau.

Spicy satay su vegetariška "ėriena" (6,9 £)
"Cherry Red's" radau tikrai nesunkiai, bet antrąją nužiūrėtą vietą - "Cafe Soya" rasti buvo laaabai sunku! Viena pasislėpusi nedidelėje pėsčiųjų gatvelėje 70 Hurst Street (šios ir neradome), o didesnė įsikūrusi greta turgaus (Unit 2 Upper Dean Street). Čia galima paskanauti vietnamietiškų ir kiniškų patiekalų. Restorane naudojama ir mėsa, tačiau vegetarams ir veganams siūloma Pietryčių Azijoje populiari "mock meat", t.y. augalinės kilmės "mėsa". 

Nors veganiškų patiekalų pasirinkimas - didžiulis, išsirinkau ir užsisakiau Spicy Satay su vegetariška "ėriena" iš augalinių baltymų. Kadangi ėrienos gyvenime nesu valgiusi, ar panašu, pasakyti negaliu. Bet patiekalas buvo skanus! Didžiulė porcija paskandinta saldžiai aštriame padaže, greta "apgavikės mėsos" puikavosi ir šviežios daržovės. Aštrių pojūčių mėgėjai gali dar pasiaštrinti patiekalą ant stalo pateiktu čili padažu. 

Nyonya tofu su daržovėmis ir saldžiarūgščiu padažu (7,8 £)
Kiti mano pietūs taip pat buvo kinų kvartale, Ladywell walk 6 esančiame restorane "Malaysian Delight", kuris suviliojo mane savo pavadinimu - malaizietiško maisto nesu ragavusi! Užsisakau, deja, vienintelį vegetarišką/veganišką patiekalą - "Nyonya bean curd".

Kadangi pietų metu trūko laisvų stalų, prie manęs prisėdo moteris, su kuria ėmėm šnekučiuotis. Kaip paaiškėjo, ji buvo gimusi Malaizijoje, todėl padėjo įvertinti gautą patiekalą. Jos teigimu, gavau adaptuotą versiją - įprastai malajų virtuvės patiekalai turi daug daugiau padažo ir yra laaaabai aštrūs. 

Padažo trūkumu visgi nesiskundžiau, mat pati porcija - milžiniška. Ją reikėtų dalintis keliems žmonėms. Tačiau po truputį įveikiau ją ir viena. Pakako visai dienai. Iš esmės, gautas patiekalas buvo viso labo tik apkepti tofu gabalai padaže su agurkais, svogūnais, mangu ir sezamu. Nieko ypatingo. Bet jei reikia prikimšti kūną baltymais - pats tas.

Thai burgeris (7, 85 £)
Vakarieniauti reikėjo su kitais žmonėmis, o visoje grupėje mėsos nevalgiau vienintelė. Todėl reikėjo rasti visiems tinkamą kompromisą - vietą, kur būtų ir veganiškų, ir mėsiškų patiekalų. Originalus planas buvo keliauti į Birmingemo veganų rekomenduotą "Damasceną", bet ji įsikūrusi toli nuo centro. Taip pat labai norėjau išbandyti kitą rekomendaciją - "Vegan Grindhouse" mobilią užkandinę ir jos burgerius, tačiau ši irgi buvo per toli Kompromisu tapo "Handmade burger Co" tinklo užkandinė, esanti netoli Brindley place, mat jų meniu tupėjo ir keli veganiški burgeriai.

Norėjau užsisakyti falafelio burgerį, bet sekmadienio vakarą šių nebeturėjo. Todėl teko rinktis Thai burgerį. Kuris (kaip beje, ir mėsiški burgeriai, valgyti kitų) buvo tikras nusivylimas. Burgerio paplotėlio masė buvo prastai išmaišyta, dėl ko visi prieskoniai (ir skonis) buvo susikoncentravę vienoje paplotėlio pusėje. Tačiau net ir pagaliau pajaustas skonis nepaaiškino - kodėl gi tas burgeris tailandietiškas?.. Iš sumuštinio šonų kyšojo kelios pavytusios rukolos, ant paplotėlio buvo paguldyta stora ir kieta paprikos riekė, kuri vis stengėsi ištrūkti lauk man tą burgerį kandant. Bandelė skani, puri, tačiau viršutinė buvo šalta. Ant stalo būta dviejų rūšių naminių aštrių padažų. Raudonasis nebuvo aštrus, o žaliųjų čili padažo skonis priminė pamazgas, liekančias po indų plovimo.  

Nerekomenduoju.

Jamaican jerk "vištienos" suktinukas (3,6 £) ir "Bacon chorizo" suktinukas (3,35 £)
Užtad kitos dienos pavakariai atpirko burgerio nesėkmę. Ieškojom jamaikietiško restoranėlio, tačiau jo meniu nuvylė. Tad prisėdom kavinėje "3 Three's" (17 - 19 Martineau Place), kurioje galima gauti ne tik kavos, bet ir vegetariškų/veganiškų užkandžių ir desertų. Kavinukė visiškai vegetariška!

Kadangi norėjau paragauti jamaikietiško maisto, išsirinkau "Jamaican jerk chicken style" suktinuką, o sesuo nutarė išmėginti "Bacon chorizo" suktinuką. Mums juos pašildė ir perpjovė pusiau, tad pasidalinome ir paragavome po pusę kiekvieno. Jamaikietiškas suktinukas buvo aštrokas, viduje nemažai padažo ir augalinės "vištienos" ir daržovių. "Bacon chorizo" suktinukas visgi man patiko labiau - švelnaus skonio, malonesnės tekstūros, ne toks šlapias kaip jamaikietiškasis.

Oreo tortas (2,85 £), avietiniai ir šokoladiniai vegan ledai (2,8 £)
Bet daug labiau nei užkandžiai mane viliojo desertų vitrina. Čia gundė tortai, keksiukai, sausainiai ir ledai. Nors suktinukai alkį tikrai numalšino, nejaugi neparagauti to didžiulio gabalo veganiško "Oreo" torto ir veganiškų ledų?..

Neįsivaizduoju, kur viską sutalpinau, bet matyt teks patikėti kito (ne)žymaus valgytojo pasakojimu apie du skrandžius, kai vienas skirtas tik desertam ir jame vietos visada atsiranda. Sukirtau ir tą didžiulį torto gabalą (nuotraukoje įprasta šakutė, ne desertinė!), ir ledus. Tortas buvo minkštas, purus, kremas nuodėmingai riebus ir saldus. Torto viršus padengtas cukraus glajumi. Tad jei skaičiuojate kalorijas, kavinukė tikrai ne jums. Ledai buvo dar saldesni nei tortas, ypač avietiniai. Et, bet jei jau daryt nuodėmes, tai iki galo!..

Viešnagei Birmingeme einant į pabaigą apsižiūrėjau, jog liko dar neišleistų svarų. Kadangi jų kursas taip baisiai krenta (iš kitos pusės - skaičiuoti kainas pagal naują kursą buvo smagu ir leido pasijusti visai turtinga!), privalėjau juos išleisti kažkur oro uoste...

Veganiškas svogūnų bhaji sumuštinis iš "Meal deal" (3,99 £)
Birmingeme gyvenanti sesuo pasakojo, jog čia labai populiarūs "Meal deal" (sumuštinių, užkandžių ir gėrimų rinkiniai). Todėl oro uosto parduotuvėje pamačiusi tokį pasiūlymą nutariau kelionę taip pat baigti itin britiškai. Vitrinoje radau ir veganišką sumuštinį, todėl nesunkiai susikomplektavau sau rinkinuką iš sumuštinio, kokosų vandens ir bulvių traškučių. Toks variantas tikrai apsimoka; pirkdama viską atskirai būčiau paklojusi ~7 svarus. 

Sumuštinį skanavau jau sėdėdama lėktuve ir keliaudama atgal į Lietuvą. Šis buvo gan sotus. Sodriai aštrokas, su daug daržovių ir dar daugiau veganiško majonezo. Žinoma, jei jūsų kažkas laukia oro uoste ir turite bent mažiausią šansą būti nubučiuoti, svogūninio sumuštinio geriau nevalgykite : ) Bet visais kitais atvejais - pirmyn! Ir pavydu, jog išskrendant iš Birmingemo galima daug skaniau ir smagiau pasisotinti negul skrendant iš Vilniaus. Čia vargšai veganai turi tenkintis tik kūdu ir nuogu "Subway" sumuštiniu su daržovėmis ir be paplotėlio (vegetariško paplotėlio sudėtis nevegan).

O į Birmingemą, manau, dar sugrįšiu. Juk taip ir liko neišbandyti žymieji ir skanieji burgeriai, nepaskanavau Vidurio Rytų virtuvės patiekalų, liko neišragauti ir jamaikietiški užkandžiai. Dar tikrai norėsiu sugrįžti ir į veikiausiai visiems craft alaus gerbėjams žinomą "Brew dog" barą, kur be daugybės įspūdingo alaus galima gauti ir veganiškų užkandžių. Ech...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą