2016 m. spalio 4 d., antradienis

Vana vegaani Tallinn

Lipdukas Talino senamiestyje
2012 m. Taline šurmuliavo pirmoji veganų mugė, liudijanti apie veganizmo populiarėjimą Estijoje. Šiandien veganai jau nieko nebestebina - Estijos sostinės populiarios kavinės ir restoranai į meniu įtraukia vis daugiau vegan patiekalų, o pačioje senamiesčio širdyje veikia 100 % veganiškas restoranas V. Nuo jo savo apsilankymą Taline ir pradėjau.

Vegan Restaurant V
Restoraną "Vegan restaurant V" rasite Rataskaevu g. 12, bet prieš ten keliaudami, nepamirškite užsirezervuoti staliuko! Dariau labai klaidingą prielaidą, kad veganiškame restorane su sąlyginai aukštomis kainomis žmonių daug nebus. Tačiau buvau tiesiog laimės kūdikis, mat visi staliukai išskyrus vieną buvo rezervuoti, ir nugriebiau "likutinį" staliuką. Kol laukiau maisto, stebėjau kaip užsuka kiti lankytojai be rezervacijų ir nusiminę išeina lauk.

Kreminė rūkytų pomidorų sriuba (4,8 €)
Pietums užsisakiau kreminės rūkytų pomidorų ir vegan sūrio sriubos bei burokėlių seitano su bulvių ir salierų piure ir raudonojo vyno burokėlių padažu. Nors restoranas buvo pilnutėlis, sriuba ant mano stalo atkeliavo tikrai greitai. 
Visų pirma į akis krenta nemažas sriubos kiekis - čia jums ne koks poniškiausių ponų restoranėlis, kur maisto vos tik pakrapnota ant didžiulės lėkštės. Čia porcijos yra teisingos ir nepamiršite, jog pietavote tik išėję lauk pro duris. 
Sriuba pateikta gražiai, su skrebučiais ir keliomis žolėmis, greta jos gavau ir porą riekių naminės (?) ruginės duonos. Kildamas sriubos garas kuteno nosį stipriu dūmo kvapu. O skonis... buvo nuostabus! Vėlgi, stiprus dūmo jausmas, persmelkiantis pomidoro rūgštumą ir švelniai kreminę sūrio tekstūrą. Tobulas maistas rudens darganai, bet tokią sriubą valgyčiau ištisus metus. Kažkas genialaus ir nuostabaus...

Burokų seitanas su bulvių ir salierų piure (9,5 €)
Visiškai apžavėta sriubos, nekantravau sulaukti ir pagrindinio patiekalo - kokių stebuklų man į skrandį atneš ir jis?.. Vis dėlto, sriubos šiam aplenkti nepavyko. 
Seitanas supjaustytas plonytėmis juostelėmis. Burokėlių skonio, bent jau ryškaus, jame nesijautė. Patiko, kad kitaip nei naminis ar parduotuvinis seitanas, šis buvo daugiau vienalytis, neturėjo daug oro burbuliukų ir nebuvo korėtas. Bet dėl tokio 2D maisto, gan sunku buvo jį patupdyti ant šakutės. Piure, daržovių garnyras ir padažas buvo puikūs, tačiau po išraiškingos sriubos didelio įspūdžio nepaliko. Kita vertus, vegan virtuvę mažiau pažįstančiam šis patiekalas veikiausiai priverstų pasukioti ir pakraipyti galvą dėl gan sėkmingos mėsos imitacijos. Nors pati mieliau rinkčiausi skonių jūrą nei tekstūrą (beveik poezija!).
Pati restorano aplinka jauki ir maloni, greta pietų ar vakarienės galima užsisakyti ir gero limonado, mažųjų daryklų alaus ar vyno. O valgį užbaigti ir desertu - deja, jam vietos mano skrandyje nepakako. Aptarnavimas geras, padavėjai "ištreniruoti" po kiekvieno maisto pasiklausi - ar patiko, ir t.t., ir pan. Kartais ši tradicija man nepatinka, nes sunku atsakyti, jog maistas buvo prastas. Tačiau "V" šios bėdos nėra - sriubą įvertinau "amazing", o seitaną - "nice" skale.

Nop
Savo dienas leidau Talino universitete, kurio valgykla nėra labai draugiška veganams. Todėl pietauti keliavau į netoliese (Köleri 1) esantį restoranėlį-krautuvę "Nop". Jų meniu nemažas, vegetariškų ir veganiškų pasirinkimų jame netrūksta. Ko trūksta, kitaip nei ankstesniame restorane, tai gero aptarnavimo. Ar žmonių daug, ar nedaug, nusiteikite laukti. Ir nesvarbu, ką valgysite - ar sudėtingą karštą patiekalą, ar salotas. 

"Nop" lankiausi du kartus, ir abejus meniu nukeliavau atsinešti pati. Gerai bent tiek, jog ir užsakymui nereikėjo taip pat "susimedžioti" neaišku kodėl prie manęs su meniu nepriėjusias padavėjas. Pirmąją dieną nutariau paragauti Pho Chay, tradicinės vietnamietiškos sriubos su žaliomis daržovėmis ir ryžių makaronais. Patiekalas, beje, ne tik veganiškas, bet ir tinka nevartojantiems gluteno. 

Pho Chay (8 €)
Sriubos sulaukiau per (sąlyginai) neilgą laiką. Dubuo didžiulis, o jame ir atitinkamas kiekis maisto. Daug. Greta krūva įrankių - lazdelės, šaukštas, šakutė, peilis... šakute galit nė nemėginti kabint makaronų - įdomumo dėlei pabandžiau, nesėkmingai; užtad lazdelės veikia puikiai, tad jei su lazdelėm nedraugaujat, sriubos geriau ir neužsakinėti. Aišku, iki tinkamo patiekimo trūko kelių detalių (pvz. specialaus šaukšto, padažų), bet iš to, kas buvo, galima sukabliuot makaronus ir daržoves (grybai, daigintos mung pupelės, kale lapai, ir susrėbti pačią sriubą. Ilgai ir laimingai.

Veggie power bowl (9 €)
Antrą dieną pietums laiko turėjau nedaug, todėl iškart meniu pasiėmiau pati, išsirinkau mano manymu greičiausiai paruošiamą patiekalą - raw daržovių salotas su keptu tofu (Veggie power bowl) ir žemės riešutų sviesto padažu. Užsakymą priėmė greitai, bet pačio patiekalo laukti teko ilgai. Per ilgai. ~45 minutes. Dėl to viską reikėjo sukirsti paskubomis ir dar pavėluoti į paskaitą. Salotos šviežios, skanios, produktai kokybiški, tofu šiltas ir skanus, padažas galbūt kiek skystokas (labiau užpilas). Jei nebūtų tekę skubėti, būčiau suvalgiusi viską tikrai skaniai. Tačiau leisti gomuriui pasidžiaugti maistu per itin trumpą laiką nepavyko, tad ir apie skonius daug ką papasakoti nėra.

Verdiktas toks: jei niekur neskubate (ar priešingai, turite "prastumti" laiką), mėgstate "slow food", pietūs "Nop" - geras pasirinkimas (nors kiek ir brangoki). Kitais atvejais, ieškokite greitmaisčio, kurio čia, Taline, taip pat netrūksta.

Burgerbox
Pirmoji fast food vieta Taline buvo aplankyta visai atsitiktinai. Viena craft alaus darykla turėjo savo puikų barą "Speakeasy", į kurį, deja, užsukau tik per uždarymo savaitgalį. Greta baro įsikūrusi greito maisto užkandinė "Burgerbox" (Kopli g. 4). Čia gaminami ir mėsiški burgeriai, bet vegetarai ir veganai gali griebti falafelio burgerį ar bulvyčių. Labiausiai mane sužavėjo "skylė sienoje", per kurią užsakius burgerių tau juos gali pateikti į barą. Tačiau norėdama ramiai (ir erdviai) pavalgyti, prisėdau burgerinėje ir užsisakiau veganišką falafelio burgerio versiją (pripažįstu, kimchi bulvytės taip pat labai viliojo... bet...). 

Falafelio burgeris (5 €)
Kadangi užsakymų šiai burgerinei tikrai netrūksta, savojo burgerio teko kiek palaukti. Bet tikrai neilgai. Per tą laiką įvertinau aplinką - nutrinti stalai (Šerlokas sako, jog tai rodo vietos populiarumą; jei ji populiari ir stalai nusitrina, vadinasi, joje valgyti verta), Sriracha padažas. Visi ženklai geri. Ir tikrai - gavau didžiulį burgerį (bandelė berods ne namų gamybos, bet ką jau čia) su minkštais puriais falafeliais, salotom, svogūnais, marinuotomis daržovėmis ir vegan majonezu. "Pasiturbinau" burgerį aštriu padažu ir sukramsnojau. Gyvenimas iškart tapo daug gražesniu!

Beje, o žinote kame buvo bene smagiausia viešnagės dalis? Ogi ta, jog dalyvaujant tarptautiniame mokslo renginyje dalyvių buvo pasiklausta apie jų mitybą ir organizuotas vakarienės stalas ("Ku-ku club") turėjo daug veganiškų ir beglutenių patiekalų! Aišku, turbūt nė nereikia sakyti, jog grilyje keptų baklažanų suktinukai su humusu nuo stalo dingo pirmieji, nors veganų vakarienėje buvo 2, ir tikrai ne jie sukirto visą padėklą skanumyno. O ir kiti patiekalai, taikantys į "post-soviet" temą, kaip burokėlių ir grikių salotos ar raugintų kopūstų troškinys su bulvėmis buvo tikrai neblogi. Tik morkų maltinukas liko nesuprastas dėl savo nemalonios tekstūros...

"Post-soviet" vakarienės veganiški patiekalai
Antrą sykį į falafelių medžioklę išsiruošiau paskutinę viešnagės Taline dieną. Internetai papasakojo, jog netoli uosto yra falafelinė "Papa Joe", kur ruošia puikius ir nebrangius falafelius. Tad ten ir nukeliavau. Falafelinę surasti buvo sunkoka, nei GPS, nei žinomas adresas (Sadama 25-4) daug negelbėjo. Ir jei ne žvitri kolegės akis, nė nebūčiau jos pastebėjusi. 

Falafelis pitoje (3,9 €) su humusu (0,8 €)
Užkandinė nedidukė, su keliais stalais ir - dėmesio - neturi savo WC, tad jei tikėsitės vienu šūviu nušauti du zuikius, tai žinokit, jog nepavyks. 
Čia galima gauti falafelių, humuso, alyvuogių, dolmos suktinukų ir įvairiausių marinuotų daržovių. Falafelių versijos visos trys - pitoje, lavaše, lėkštėje. Renkuosi falafelį pitoje ir jį patobulinu papildomu humuso priedu (0,8 €), mat originalus padažas neveganiškas. Ir tik vėliau stebėdama savo kolegių užkandžius suprantu, jog galėjau pasirinkti aštrią versiją, ką mielai būčiau ir padariusi, tačiau nieks apie ją neinformavo...
Mano pita atkeliauja susukta į beprotišką kiekį folijos. Po tokiu pat negailestingai dideliu kiekiu salotų tarp humuso tupi mano pasislėpę falafeliai. Minkšti, švieži, skanūs. Nors "nuvalginėti" salotas iki kol pasieksiu maistą ir pabodo, bet falafelis tikrai neblogas.

Likusią vakaro dalį praleidau ieškodama deserto - "V" buvo sausakimšas, rekomenduota arbatinė atbaidė kainomis (4,8 € už mažulytį gabaliuką, kai tiek kainavo mano pietūs!). Todėl užsukusi į vietinį "Rimi", pačiupau porciją ryžių pieno ledų. Beje, tie patys "Valsoia" ledai, kurių galima rasti ir Lietuvoje, Estijoje kainuoja visu euru pigiau! Gėda prekybcentriui, gėda!

Veganiški ledai "Rice" (1,25 €)
Ledų porcija mano norą "kažko saldaus" patenkino, bet tik tiek. Tekstūra miltinga, o šokoladinis (?) įdaras buvo kažkokio neaiškaus skonio ir nemaloniai pynėsi aplink liežuvį. Et, būtų vasara, griebčiau dėžutę patikrintų ledų vaflinuose indeliuose ir įveikčiau juos visus čia pat!..

2 komentarai:

  1. „Vegan restaurant V“ buvau du kartus ir tikrai nusistebėjau, kad jei biznis einasi šitaip gerai, kodėl jo neišplėtus? Būtų mažiau vietos negavusių klientų, priverstų kulniuoti po mėsiškas vietas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Berods kaimynystėje esantis restoranas "Von Krahli Aed" priklauso tiems patiems savininkams, jo meniu taip pat yra keli vegan patiekalai.

      Žinoma, plečiant restoranus iškyla pavojus - ar pavyktų taip pat puikiai ir kokybiškai aptarnauti gerokai didesnį kiekį žmonių?..

      Panaikinti