2016 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

VegFest: per barzdą varvėjo, burnoj nieko neturėjau

Laukėm laukėm, bet sulaukėm, kaip kažkur nugirdau, "veganiškų Kalėdų" - pirmosios vegan mugės Lietuvoje. Rugsėjo 10 d. Vilniuje šurmuliavo VegFest LT mugė, sutraukusi gausų būrį vegan maisto ir kitų produktų gamintojų, bei dar gausesnį būrį smalsuolių. Apie tokį reikalą teko svajoti ištisus 4 metus!


Keliose viešbučio "Panorama" patalpose įsikūrė keksiukų kepėjai, žaliavalgiškų tortų lipdytojai, kanapių aliejaus spaudėjai, riešutų sviesto malėjos, limonadų pardavėjai, veg-friendly drabužių siuvėjos, aksesuarų kūrėjos, gyvūnų teisių ir gyvūnų gerovės organizacijos. Jau nuo pat pirmųjų mugės atidarymo minučių, į vidų pradėjo plūsti žmonės. Vos spėjus apsukti vieną ratą ir apžiūrėti kas ko siūlo, apsukti antrojo ir įsigyti šiobeito paskanavimui jau nebepavyko - veganai ir neveganai, smalsuoliai ir praeiviai greit užpildė mugei skirtas patalpas, todėl kiekvieno "grobio" teko grūstis pro minias žmonių.



Laimei, pats pačiausias laimikis - "Rupūs miltai" keksiukai buvo įsikūrę prie durų, todėl toli brautis nereikėjo. Iš pradžių mąsčiau apie vieną, bet įtikino, jog du (3 €) geriau - ir į dėžutę nutūpė kavos ir migdolų su juodaisiais serbentais keksiukai. O gaila, kad tik du! Mat skonis - fantastiškas. Tirpstantys burnoje su nuodėmingai saldžiu ir rieboku kremu lengvai slydo gomuriu ir apsalino dūšią...


Keksiukus užgėrinėjau tokio pačio puikumo "Wostok" limonadais. Paragautas peletrūno ir imbiero bei pušų limonadas (po 1,5 €) - abu nuostabūs. Pakako pasidalinti savo pavydą keliančių priešpiečių (keksiukas + limonadas) nuotrauka ir išgirsti pritarimo šūksnių - Wostok limonadai neabejotinai vieni geriausių Europoje.


O daugiau... po sausakimšas mugės sales vaikščioti buvo sunku, trūko gaivaus oro ir per barzdą varvėjo ne limonadai ir šokoladai, o prakaitas. Todėl besidžiaugiant tuo, jog pavyko bent kažko išragauti ryte, teko tupėti prie staliuko su kita kilnia misija (apie ją - vėliau). O išragauti (ar bent pasigrožėti) teko štai ko:

Riešutų kremas. Maloniai saldus, nesprangus, toks, kurį vienu prisėdimu ir suvalgytum.
Dėl tos priežasties ir nepirkau : (
Izraelietiški padažai (neįskaitomi pavadinimai) ir užtepėlės (humusas, muhamara) iš "Eat&Travel"
Vegan kibinai, kuriuos suvalgė greičiau nei spėjau sugalvoti jų įsigyti...

Laaaaabai gražūs bet brangoki žaliavalgiški tortai
KVV plakato kūrėja prie "Sviesto sviestuoto" ir vegan receptų knygos kromelio
Ko buvo dar? O gal - kaip buvo dar? Žilvinas Užkuraitis siūlė įsigyti seitano miltų ir vegetariškų dešrų. Šių spėjau paragauti. Skonis toks, kaip populiarus gatvės meno festivalis Kaune - "Nykoka". Keista, bet dešros buvo iššluotos greičiausiai. Gal dėl to, kad "liaudis" mėgsta patį dešros konceptą?..
"Chaika" pardavinėjo saldumynus, nors daug populiaresni matyt būtų buvę jų sumuštiniai su tofu ir burokėliais. "Zatar" tapo stabiliausiais nesaldaus maisto tiekėjais, tačiau mugės proga falafelių ir humuso kainos visai nedraugiškai šoktelėjo į viršų. Mačiau atkeliavus ir cepelinų su raugintų kopūstų ir grybų įdaru; rauginti kopūstai nesugundė, kad įsigyčiau, o savi paukšteliai pačiulbėjo, kad padažas prie cepelinų netiko; cepelinus pakeitė balandėliai, ir vėl tie maži pikti paukščiai čiulbėjo apie pasileidusį jų įdarą. Kažkas prekiavo spirulina, kuri nėra joks stebuklas. Kažkas prekiavo panašių abejonių keliančia kombucha. O tuo pačiu metu kaip mugė greta vyko veidotyrininkų kongresas... 

Matyt daug kam kyla noras nertis iš kailio dėl visokių gudruolių siūlomų nesąmonių.
Kas be ko, už fotoaparato objektyvo liko daug nuostabių dalykų, tad po šaukšto deguto siūlom ir šaukštą... agavos sirupo! O gal... datulių? Paragavus šviežių datulių Vidurio Rytuose, tos, kurios prieinamos Lietuvoje tampa bjaurokomis ir nevalgomomis. Užtai datulės.lt siūlė paragauti ir įsigyti šviežių datulių iš Saudo Arabijos. Datulės ne tik skanios bei tinkamos skirtingus pomėgius (minkštesnės/saldesnės/sausesnės datulės) turintiems veganams ir neveganams, bet ir veikiausiai galėtų pretenduoti į tvaraus produkto kategoriją. Lankstinuke rašoma, jog "pirkdami datules, remiate ekologinius ūkius, sąžiningus datulių auginimo procesus ir padedate kurti moterų darbo vietas Saudo Arabijoje." Jei tai tiesa - dešimt balų ir už pačias datules, ir už tai, kaip jos čia atkeliauja!

Pagaliau paragautas ir Ach skanu! veganiškas šokoladas. Iš šokolado metalo laužo gavau paragauti gabalėlį su pistacijomis. Iš tiesų, pavadintas jis tinkama emocija. Suvalgiau užsimerkus.

Prie "rimtą maistą" siūlančių "Holigans" ir "Vapiano" priėjau maistui jau pasibaigus. Todėl iš Vapiano gavau tik meniu, kuris atrodė nuo-sta-biai. Pritaikytas rudens sezonui, intriguojantis ir išradingas. Jau žinau, kad kitos viešnagės Vilniuje metu norėsiu išmėginti makaronus su karamelizuotais moliūgais, niam...

O visa kita... nespėta, neprisigrūsta, nepamatyta... teks laukti kitos VegFest mugės prieš Kalėdas. Arba galite pasiūlyti pavaišinti savo gaminamais skanėstais - įspūdžiais tikrai pasidalinsime blog'e ir facebook'e! Rašykite: info@kavalgoveganai.lt

Bet tai dar ne viskas!


Bene svarbiausias (o gal smagiausias?) dalykas - KVV turėjo savo mini staliuką, kur buvo galima už auką gauti lietuvišką ir Lietuvos turgų prekystaliams bei parduotuvių lentynoms pritaikytą plakatą apie maisto medžiagas augalinėje mityboje. Aukos nukeliavo ne šiaip pas kokius nykštukus, bet į Kauną, kur įsikūrusi kačių prieglauda "Katino svajonė". Gal žinote, o gal ne, bet prieglaudose gyvenančios katės sulaukia mažiau savanorių dėmesio, ir "įsikatina" jas rečiau nei šunis (ypač jei jos juodos ar šiaip "neįdomios"); ir ruduo - sunkokas laikas, mat visi mėgsta aukoti per Kalėdas... Po mugės per Lietuvą pasklidę plakatai atnešė į prieglaudos sąskaitą nei daug nei mažai - 60 €. Ačiū visiems, prisidėjusiems prie šios dovanos!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą