2016 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis

Saviraiškos laisvė: veganiškos tatuiruotės pas veganę meistrę Simoną

Kuomet pasidariau savo pirmąją tatuiruotę, niekas apie jų (ne)veganiškumą nė negalvojo - tada ir veganų nebuvo tiek daug, nelabai kas žinojo, kas tas veganas per daiktas ir su kuo jis valgomas. O ir maisto reikalai buvo liūdni - kazeino turintys (t.y. neveganiškas) sojos pieno milteliai ir įvairi sausa sojos mėsa parduotuvėse, o apie kavines ir restoranus gal nė nereikia pasakoti...

Po to veganizmas populiarėjo ir išaugo į visai nemenką eko/ socialinį /etinį /filosofinį /u-name-it judėjimą. Ir veganų bendruomenė ėmė aptarinėti ne tik parduotuvėse atrastas sojos ledus ar naujai atsidariusias veg-draugiškas maitinimo įstaigas, bet ir tokius intymius dalykėlius kaip pasimatymai/santykiai su neveganais ar prezervatyvų veganiškumą...

Tiesiai šviesiai. Nuotrauka pasiskolinta iš interneto platybių.
Į tokio pobūdžio diskusijas tikrai nesileisime, tačiau aptarsime kitą aktualų (na, galbūt ir ne visiems) veganams klausimą - t.y. tatuiruotes. Prieš porą metų pasirodė straipsnių apie tai, jog tatuiruočių turintys veganai veikiausiai nė karto nekėlė klausimo iš ko gi gaminamas jų rašalas. O domėtis turėtų, kadangi kai kuris rašalas visiškai nedraugiškas veganams, mat sudėtyje dažnai turi tokių neveganiškų produktų kaip deginti kaulai (juodo rašalo spalva), glicerinas, želatina, šelakas; tatuiruotės priežiūrai skirtos priemonės savo sudėtyje dažnai turi vilnos riebalų, bičių vaško, menkių kepenų aliejaus. Todėl asmenys savo vegan-pride išreikšdami ištatuiruotais užrašais ar vegan simboliais tikrai galėjo sulaukti klausimų ar jų tattoo tikrai veganiška?

Laimei, į veganus pradeda persiorientuoti ne tik restoranai, bet ir tatuiruočių pramonė. Vis daugiau dažų ir priemonių gamintojų savo produktus pagamina be jokių gyvūninės kilmės produktų, jau nė nekalbant apie bandymus su gyvūnais, kas pamažu tampa visišku tabu (valio!)

Simonos naudojami vegan-friendly tatuiruočių rašalai ir kitos priemonės
Kuomet KVV nugirdo apie veganiškas tatuiruotes Vilniuje darančią veganę tattoo meistrę, tuoj susisiekėme dėl susitikimo! Jei susitikti dėl tattoo norėtumėte ir jūs, tai žinokite, jog Simona dirba "Lithuanian Tattoo" salone Karoliniškėse.

Simona mėsos nevalgo nuo paauglystės - būdama keturiolikos jos atsisakė dėl sveikatos priežasčių. Iš pradžių šeimos nariai į tokį pasirinkimą žiūrėjo gan neigiamai, tačiau pranykus buvusioms bėdoms su sveikata, požiūrį į mėsos nevalgymą ėmė keisti. Taigi, galbūt vaikų ar paauglių padaryti sprendimai nebevalgyti mėsos yra teisingi ir kartais vaikai žino kas jiems tinka geriau nei suaugusieji?.. 

Štai taip gimsta veganiškos tatuiruotės... ar, tiksliau, jų eskizai.
Nors atsisakyti sūrio ir kiaušinių buvo gan sunku, bet į sekantį "lygį", t.y. veganizmą Simona įžengė prieš du metus. Šiuo metu ji stengiasi maitintis ne tik veganiškai, bet ir populiaria high carb low fat dieta. Meistrė prisipažino, jog mėgstamiausias jos veganiškas patiekalas yra makaronai, bet besišnekučiuojant panašėjo, kad tokie patys šilti jausmai jaučiami ir picoms, o iš marškinėlių nuspėsite ir kitą aistrą - bananavalgystę - pusryčiams įveikti ~10 bananų - ohoho koks rimtas darbas! Užtad jėgų ir idėjų užtenka kuriant piešinius ant kitų kūnų visai dienai.

Kadangi pasakoti apie veganiškas tatuiruotes jų neišbandžius būtų nesąžininga, tad sutarėme, jog pasipuošiu veganiškos tematikos tatuiruote. Apšnekėjus abejų idėjas gimė štai toks "vaisingas" kūrinys:


Prieš "tupdant" žvaigždę ant mano odos, išklausiau ir kitą veganams svarbią informaciją: visas naudojamas rašalas yra veganiškas, taip pat ir dezinfekcinis skystis, vazelinas bei tepalas, skirtas eskizui perkelti ant odos. Netgi skutimosi peiliukai, naudojami pašalinti tatuiravimui trukdančius kūno plaukus yra vegan - be želatininės juostelės. Svarbus klausimas kilo dėl tattoo priežiūros. Įprastai rekomenduojama ją patepti neveganišku tepalu, skatinančiu gijimą, tačiau drauge padarėme puikų atradimą: vilnos riebalų pagrindu pagamintus vaistus galima kuo puikiausiai pakeisti kokosų sviestu. Pirmoji tokią alternatyvą išbandė pati Simona. Anot jos, kokosų sviestu tatuiruotės nereikia tepti taip dažnai, o taip pat ir oda tampa minkštesne, švelnesne. Šviežiai ant Simonos smakro "nutūpęs" drugelis tepamas kokosų sviestu sugijo puikiai.

Vyksta labai rimtas darbas.
Ant kušetės praleidau maždaug valandą (valanda ant kušetės tattoo salone turėtų būti daug smagesnė nei valanda ant kušetės pas psichoterapeutą :) ir vis žvilgčiojau į ryškėjantį naują papuošalą. Užbaigta tatuiruotė atrodė tikrai puikiai (žinoma, reikia laukti apie kelias savaites, kol ji sugis)! Taip ir norėjosi paskanauti tų ant manęs nutūpusių braškių...

Nespalvota ir nuspalvinta tattoo. Paraudimas pranyks jai gyjant - 
visgi tatuiravimas "skriaudžia" odą ir ta raudonuoja iš pykčio...
Tatuiruotės jau seniaaaaaai nebėra kalėjimo kultūros dalimi (ir labai stebiuosi, jog vis dar sutinku taip manančių žmonių). Jomis puošiasi patys įvairiausi žmonės - nuo baikerių iki kirpėjų, nuo roko muzikantų iki universitetų profesorių ar kandidatų į prezidentus. Jos leidžia ne tik išreikšti save, bet ir įamžinti sau svarbius dalykus - vaikų vardus, pomėgius, profesiją, pasaulėžiūrą... Todėl jei norėsite savo veganizmą "užtvirtinti" piešiniu ant kūno, galime drąsiai rekomenduoti visiškai veganiškas tatuiruotes pas veganę meistrę Simoną. Galėsite aptarti ir sugalvoti jūsų pačią pačiausią vegan tatuiruotę, ar pasirinkti iš Simonos siūlomų eskizų. 


Su Simona galite susisiekti ir/ar jos darbus sekti čia:
Facebook - SimonaSokolova.ART
Instagram - simonasokolova.art
e-mail: yuki.freak@gmail.com

O taip pat girdėjome gandų, jog Simona lankysis šeštadienį vyksiančioje VegeFest mugėje - galite mėginti ją sugauti ir pakalbinti ten!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą