2016 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Pusryčiai, pietūs ir vakarienė Vilniuje. Antras dublis.

Darbiniams reikalams vis atnešant į Vilnių, belieka tik pasidžiaugti, jog veganiškai maitinančių kavinių ir restoranėlių tik daugėja ir daugėja, todėl kartais būna sunku išsirinkti - ką gi valgyti šiandien?

Per kelias viešnagės Vilniuje dienas teko ieškoti kuom užkimšti maršus grojantį skrandį ir skirtingu dienos metu, ir skirtingose miesto vietose. 

Liūdniausia veganams būtų atsidurti "Ozo" prekybos centre. Ten esti "Radharanė", į kurią net po kelių metų vis dar žiūriu įtariai ("galime paruošti be pieno", kai alerginės reakcijos byloja ką kitą), "Hesburgeris" su veganizuotom (anksčiau jos netiko net vegetarams) sojos lazdom tortilijoje, kelios kinų bei japonų užkandinės. Tačiau lengvam užkandžiui, pavyzdžiui, pusryčiams, čia galima rasti kai ką įdomesnio ir tikrai veganiško. 


"The Goodvibes Kitchen" gamina rankų darbo veganiškus glaistytus sūrelius, ir jų galima rasti "Oze" įsikūrusiame "The Juice Room". Pasirinkimas neprastas - yra sūrelių su migdolais, vanile, kokosu ir aguonomis. Aguoninis sūrelis nugalėjo ir atkeliavo man į delną. Žinoma, 2 € mokėti už sūrelį kiek skaudu (gerai, labai skaudu), bet negi neparagausi?..


Kiek teko skaityti atsiliepimų interneto platybėse, daugelis jų buvo apie tai, kad šis sūrelis primena vaikystę. Nežinau, ar per 10+ veganavimo metų mano atmintis suprastėjo, ar tiesiog kitokią vaikystę turėjau - prisiminimų sūrelis nesužadino. Ta pati koncepcija (sojos varškė + šokolado glaistas), bet ne tas pats. Tekstūra kiek šlapoka ir per daug (?) grūdėta, tačiau tai nėra didelis trūkumas. Įdomiau buvo tai, jog sūrelis man, nemėgstančiai nei saldaus, nei riebaus maisto, buvo... per liesas ir nepakankamai saldus. Galbūt čia buvo orientuotasi į sveiką maistą mėgstančią liaudį? Na, tiek to. Skonis vis tiek geras (nors ne tobulas) ir sugraužti sūrelį buvo tikrai smagu. Juo labiau, kad kasdien taip tikrai neužkandžiausiu.
 
Pietauti vieną iš tų retų kartų keliavome visi į KVV rašinėjantys maisto vergai. Jau kuris laikas norėjau aplankyti netoli stoties Šopeno g. 10 įsikūrusius "Holigans", bet koją vis pakišdavo jų darbo laikas - pirmadieniais nedirbama. Todėl, kai reikėjo išsirinkti vietą Vilniuje nepirmadienį ir netoli stoties, nė nereikėjo ilgai svarstyti.


"Holigans" (nuo žodžio "holi", niekuo su chuliganizmu pavadinimas nesusijęs) sakosi esą vegetarišku bistro ir orientuojasi į greitmaistį. Maistas iš tiesų paruošiamas greitai, o valgytojai atsiimti savo patiekalų kviečiami pagal numeriuką, bet pati užkandinės aplinka neprimena įprastų greitmaisčio vietelių. Jauku, spalvinga, sienos išpaišytos medžiais, o prie baro stovi obuolių lentynėlė, kviečianti pasivaišinti laime. Vaišinama čia ir vandeniu, kaip ir turėtų būti visur. Viskas čia labai pozityvu (nors perspėjame, kad ne visiems gali patikti toks chill ir hipiškas aptarnavimas, kuomet gali tekti palaukti savo užsakymo) ir sveika. Visi patiekalai lakto-vegetariški, tačiau didelė dalis lengvai veganizuojama, o tarp desertų visada tupi ir koks veganiškas tortas. Kai kas savo pietus nuo jo ir pradeda : )


Apelsinų-braškių vegan torto (2,9 €) gabalėlis tikrai nemažas. Tortas minkštutis ir tirpstantis burnoje, nei per saldus, nei per blankus. Pats tas!

Vainius: norėtųsi skirtingų tekstūrų, kaip paprastai būna tortuose - vienas sluoksnis kietesnis, kitas minkštesnis.

Tačiau į "Holigans" atėjome daug rimtesniu reikalu: čia gamina burgerius. O burgerius mes mėgstame. Nors... ne, nemėgstame, o dieviname. Todėl užsisakom tris burgerių kompleksus (burgeris + bulvytės + naminis limonadas, 5,99 €) - visus skirtingus: daržovių, daržovių su seitanu ir burokėlių paplotėliais, o tą dieną limonadas buvo imbierinis.

Beetas - burgeris su burokėlių paplotėliu

Patys burgeriai nedideli, bandelė plonytė, todėl mėgstantiems DYDĮ čia per daug gali ir nepatikti. Bet burgerių skonis abejonių nekelia. Puiki neperdžiūvusi ir ne per sausa bandelė (Vainius su Kristina prieštarauja, kad ji labai kieta ir net sunkiai įpjaunama/įkandama), dar puikesnis ir riebalais nepermirkęs, o taip pat ir į trupinius nebyrantis paplotėlis, daržovės ir veganiško sūrio riekelė. Į burgerį nepagailėta įkrėsti ir skaniųjų padažų (Kristina sako, kad galėtų lankytis čia vien dėl jų!). Todėl į geriausių Lietuvos vegan burgerių sąrašą šiuos tikrai galima įrašyti prie top-3. O ir bulvytės puikių puikiausios - šviežios, traškios išorėje ir minkštos viduje, neperkepusios, neriebaluotos. Bulvyčių kiekis taip pat teisingas. Kaip ir greta įkrėsti padažai ar paskleistos salotos.

Godis - burgeris su daržovių ir seitano paplotėliu

Jei teiktų išrikiuoti burgerius nuo geriausio iki pačio geriausio, tai rikiuotųsi jie taip: 3) Feivas - su daržovių paplotėliu; 2) Godis - su daržovėmis ir augaliniu baltymu; 1) Beetas - su burokėlių paplotėliu. Bet išragauti verta visus!


Veganų verdiktas:
Maistas - 9/10
Vegan friendly - 10/10
Aptarnavimas - 9/10
Aplinka - 9/10

Vakarieniauti keliavau į kitą strategiškai patogią vietą - prie šv. Petro ir Povilo bažnyčios įsikūrusią kavinukę "Boho Cafe" (T. Kosčiuškos g. 21). Veganiškų patiekalų bei desertų čia turi nemažai. Ilgai dvejojau ką rinktis - lęšių kukulius ar burokėlių humusą, bet bijodama, kad humuso nepakaks, nusprendžiau valgyti kukulius bei daržovių sriubą.

Daržovių sriuba, 1,7 €
Džiaugiausi, jog dienos pasiūlymai čia nesibaigia ties pietų metu, todėl ir vakarieniaudama turiu platesnį pasirinkimą. Daržovių sriubą atnešė greitai, jos buvo nemažai, skonis geras, bet neypatingas - nors ko gi tikėtis iš elementarios sriubos? Elementariai sriubai keliamus reikalavimus ji pilnai įgyvendino. Tik buvo kiek keistoka duona - jautėsi keistokas muilo (?) ar gėlių (?) kvapas. Gal tai levandos?..

Lęšių kukuliai su kuskusu, 3.8 €
Po sriubos atkeliavo ir lęšių kukuliai. Lėkštėje radau keturius kukulius su padažu, kuskuso bei kelių rūšių salotų. Kukuliai buvo tikrai neblogi - patiko jų tekstūra - panašiau, jog kukuliai sulipdyti iš lęšių miltų, todėl buvo sausoki (bet ne per sausi). Daug dažniau visi įmanomi veganiški kotletai ar kukuliai būna šlapi ar/ir riebūs. Todėl kukuliais tikrai džiaugiausi. Žiūrim į kitas patiekalo dalis ir darosi ne taip smagu. Salotos labai elementarios, bet reikia pagirti už tai, kad jos šviežios, neapdžiūvusios ir supjaustytos į burną telpančio dydžio gabalėliais. Galbūt toks pagyrimas skamba juokingai, bet taip dažnai tenka graužti apdžiūvusį salotos lapą ar sausą morką, kad už šviežias salotas pagirti tikrai verta. Kuskusas buvo nykokas ir beskonis, o štai padažas - visiškai priešingai - užmušė mano liežuvį ir skonio receptorius savo pernelyg turtingu skoniu. Spėju, jog padažas gamintas iš koncentruotos pomidorų tyrės, todėl buvo per stiprus, ir saldus, ir rūgštus, ir prieskoningas vienu metu. Kadangi kukuliai skanūs, tai dažyti juos į bet kokį kitą skonį užmušantį padažą būtų negudru, todėl kukulius valgiau be padažo. O padažą sumaišiau su beskoniu kuskusu - taip skonis ir beskonis vienas kitą puikiai subalansavo - ir kukulius užkandau kuskuso ir padažo koše. Galų gale, reikia pripažinti, jog nors ir neidealus, bet veganiškas "Boho" maistas yra tikrai geras, nes įdomus ir su skoniu (kad ir nesubalansuotu).

Pabaigai dar reikia pridurti vieną svarbų dalyką apie kavinukės aplinką. Geriau sėdėti arčiau lauko durų, o ne vidinėje salėje, kur yra įėjimas į WC. Padariau didžiulę klaidą pasirinkusi vidinę salę. Jau buvau pabaigus vakarienę (laimei...) ir gurkšnojau arbatą, kai į tualetą užsukus kitam lankytojui, mane pasiekė ne patys maloniausi kvapai, bylojantys apie prastą lankytojo mitybą ar kitus baisius dalykus, besidedančius jo pilve. Nežinia, ar ten įvyko branduolinis sprogimas, ar tiesiog patalpos turi problemų su ventiliacija, bet vardan visko, geriau prisėsti kuo toliau nuo pavojingosios WC zonos.

Veganų verdiktas:
Maistas - 7/10
Vegan friendly - 10/10
Aptarnavimas - 9/10
Aplinka - 7/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą