2016 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Makaronai su daržovėmis ir soja aštriame žemės riešutų padaže

Pavasaris - tas puikus laikas, kuomet visi masiškai puola... tvarkytis : ) Neatsiejama namų tvarkymo dalis (na, bent jau maniškių) - virtuvės spintelių peržiūrėjimas, šaldytuvo perkraustymas. Kas gi ten pasislėpę kaip po pernykščiais lapais ir kas reikalauja būti suvalgomi?..

Tyrinėdama maisto atsargas supratau, kad jau ilgai, labai ilgai guli ir liūdi indelis satay žemės riešutų padažo, viena plokštelė wok makaronų bei džiovintos sojų plėvių lazdelės. Šaldytuve verkė gabaliukas imbiero, pusė svogūno ir cukinijos. Sandėliuke vyto morkos ir dygo česnakai. O iš viso to pavyko sukonstruoti didžiulius ir supersočius pietus dviems-trims asmenims.


Reikės:

1 plokštelės wok makaronų (~80 g)
~5 sojos plėvės lazdelių (galite pakeisti sojos lakštiniais ar dehidratuotu seitanu)
2 nedidelių morkų
2 česnako skiltelių
gabaliuko imbiero
1/2 svogūno
1/5 stiklinės sojos padažo
1 šaukštelio citrinos sulčių ar balzamiko acto
2 šaukštų vandens 
1/2 šaukštelio juodosios himalajų druskos
1 indelio satay žemės riešutų padažo
2 šaukštų keptų paprikų traškučių (nebūtinai)
šlakelio alyvuogių ar žemės riešutų aliejaus kepimui
1 šaukštelio čili dribsnių

Paruošimas:

Kadangi naudojau sojos plėvių lazdeles (taip, tokių jau yra pirkti ir Lietuvoje), tad patiekalo paruošimas truko daugiau nei parą. Bet jei naudojate sojos lakštinius ar seitaną, taip ilgai neužtruksite : ) Kadangi pirmas žingsnis - reikia užmerkti sojos plėvių lazdeles vandenyje ir palaikyti bent 8 valandas (laikiau per naktį).

Kol mirksta soja (seitanas), pasiruošti marinatą: sutrinti/suplakti česnaką, imbierą, sojos padažą, balzamiko actą ir porą šaukštų vandens.
Išmirkus sojos plėvėms, jas nusunkti, supjaustyti iki nedidelių kąsnelių ir apšlakstyti marinatu. Leisti pasimarinuoti bent valandą. Kuo ilgiau - tuo geriau.
Jei naudojate sojos lakštinius ar dehidratuotą seitaną, tuomet juos užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite kol išbrinks, tada nusunkite ir apšlakstykite marinatu bei išmaišykite, kad jo gautų visi gabalėliai ir visos jų pusės. Taip pat palaikykite bent valandą.

Supjaustykite svogūną, šiaudeliais supjaustykite morkas ir cukiniją.
Į mažą puodą įdėkite wok makaronus, užpilkite juos verdančiu vandeniu ir pavirkite dar 5 minutes. Galite pasūdyti juodąja himalajų druska. Išvirusius nusunkite.

Wok keptuvėje (ar šiaip gilioje keptuvėje) įkaitinkite aliejų, suberkite ir ~5 minutes pakepinkite svogūnus bei morkas. Tada suberkite soją (ar seitaną), cukiniją. Pakepinkite dar ~7 minutes. Viskam apkepus, sukrėskite makaronus ir satay padažą, paberkite čili dribsnių ir keptų paprikų traškučių. Gerai išmaišykite ir patroškinkite ~5 minutes.

Uf, viskas!

Gero apetito!

3 komentarai:

  1. Google randu tik info apie tokias su maistu susijusias plėves: "Jautienos mentė, be kaulo ir plėvių ne vakuume". Kas toks sojų plėvės???

    AtsakytiPanaikinti