2016 m. balandžio 15 d., penktadienis

Etiopiškas vegan maistas: gomen wat ir misr wat

Ilgai galvojau, jog meilė iš pirmo žvilgsnio - melas. Galbūt. Bet meilė iš pirmo kąsnio tikrai egzistuoja - supratau, jog Etiopijos virtuvė yra TAI vos paragavusi wot asorti su injera patį pirmąjį kartą.

Gaila, bet Lietuvoje etiopiško maisto gauti neįmanoma. Todėl tai tapo retu malonumu keliaujant ir ieškant etiopiškų restoranų užsieniuose. Pasigaminti tokio maisto - lygiai taip pat sudėtinga. Nėra iš kur gauti injeros duonelių, nėra kur gauti miltų, iš kurių ji kepama. Galų gale, nėra etiopiškų prieskonių... nors... pala!..

Visai neseniai apsiperkant užkliuvo akis už naujos "Santa Maria" prieskonių serijos - ar tai yra tai, ką matau? Ar pagaliau Lietuvoje galima gauti etiopiškų berbere prieskonių? Tikrai taip! Vadinasi, lai atleidžia man maisto dievai už tai, kad vietoje injeros naudosiu paprastą duoną, bet išgauti kažką panašaus, ką teko ragauti restoranėliuose - tikrai pamėginsiu!

Ėmiausi paruošti iš karto du troškinius - gomen wat (iš žalių lapų) ir misr wat (iš raudonųjų lęšių). Kaip jau turbūt supratote, wat - tai bet kokio troškinto "jovaliuko" pavadinimas. Ir lai neapgauna išvaizda - skonis jų - puikus.


Reikės:

1 raudonojo svogūno
1 dėžutės špinatų
1/2 stiklinės raudonųjų lęšių
1 morkos
1 bulvės
alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui, t.y. ne extra virgin)
berbere prieskonių
žiupsnio druskos

Paruošimas:

Užmerkti lęšius ir palikti pastovėti kelias valandas.

Nuskusti morką ir bulvę. Nuplauti špinatus. Nulupti ir susmulkinti svogūną. Kubeliais supjaustyti morką ir bulvę.

Į padažinę ar nedidelį puodą suberti bulvę ir morką, įpilti vandens, kad apsemtų, ir pavirti ~10 minučių.

Keptuvėn įpilti šlakelį aliejaus ir pakepinti svogūną.

Į puodelį su bulvėm ir morkom suberti išbrinkusius lęšius ir 1/2 kepinto svogūno. Įberti druskos ir berbere prieskonių (kiek - priklausomai nuo to, kaip smarkiai prieskoningą maistą mėgstate). Išmaišyti, uždengti ir palikti troškintis ~7-10 minučių ant silpnos ugnies kartais pamaišant. Jei matysite, jog trūksta drėgmės, įpilkite daugiau vandens.

Keptuvę su likusiu svogūnu grąžinkite ant viryklės kepti - suberkite špinatus, šiek tiek druskos (čia tinka himalajų juodoji), berbere prieskonių. Maišydami pakepkite porą trejetą minučių. Beje, galite vartoti ne tik špinatus - patiekalui tinka bet kokie valgomi žali lapai : )

Kadangi "prideramai" valgyti (t.y. rankomis su injera duonele) neišeis, todėl improvizuokite - naudokite įrankius, kabinkite maistą baltos duonos gabalėliu, lavašu, pita ar dar kuo, ką besugalvosite.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą