2016 m. vasario 27 d., šeštadienis

Vegan London is calling

Šiemet "Ką valgo veganai" komanda daug keliauja!

Be kitų Europos didmiesčių, teko apsilankyti ir Londone. Jungtinė Karalystė - tai ne tik vieta, kur daug lietuvių emigrantų. Ten susikūrė ir pirmoji veganų asociacija (The Vegan Society) ir apkritai žodis "veganas", kur vegetarizmo ir veganizmo tradicijos jau yra pakeitusios šios šalies istoriją. Tad ir veganiškų vietų Londone tiršta. Kadangi buvome tik trumpai, savaitgalį, tad pasidalinsime tik pirmaisiais įspūdžiais iš šio veganiško rojaus. Visos aprašytos vietos yra visiškai veganiškos!

Pirma užsukome į centre, Oksfordo gatvėje įsikūrusią kavinę "Vantra". Ši kavinė - labai išgirta, daug kur (tame tarpe svetainėje http://www.veganlondon.co.uk/ nurodoma pirmoje vietoje). Visgi, mes šia vieta nesame pernelyg sužavėti. Interjeras čia visai įdomus - šviesūs medžio masyvo baldai ir jauki prieblanda. Gerokai hipiška. Ir gal net per tamsu.  Beveik viskas pagaminta iš ekologiškos vietinės sezoninės žaliavos, kuo galima pasidžiaugti.

Maistas patiekiamas bufeto principu - dideli dubenys visą laiką šildomo maisto. Asortimentas nėra labai platus: iš šildomo maisto čia galima rasti kepintas daržoves, kelių rūšių troškinius, kruopas, bulvių košės ir guliašą, taip pat kelių rūšių salotas bei du desertus (Galima užsisakyti ir iš meniu, nors tai  yra brangiau). Nors visai skanu, man ir mano draugams trūksta ryškesnio skonio patiekaluose. Na, ir  patiekalai čia atrodo ganėtinai panašūs ir yra brangoka (visgi, centrinis Londonas). Nepilnai prikrauta visko po biškį (žr. nuotrauką) lėkštė atsiėjo apie 11 £.

Daugiau info: http://vantra.co.uk/




Antroji vieta - "Thai Chinese Vegetarian Buffet" - įsikūrusi Soho rajone. Draugė sakė, kad man čia labai patiks, nes čia:

1. Veganiška
2. Nebrangu (pietų metu - 5,9 £, vakarienės metu - 6,9 £)
3. Gali valgyti, kiek tik telpa! (gali būti iki dviejų valandų)
4. Kiniškas ir tailandietiškas maistas!

Na, ir ji buvo visiškai teisi! Ši vieta mums labai patiko, nustebino ne tik didžiule patiekalų pasiūla, bet ir skonių įvairove. Čia radome seitano gabalėlių a la jautiena, įvairiai paruošto tofu, troškinių, makaronų, įdomių salotų, net puikiųjų ryžių krekerių ir vaisių!

Interjeras - labai kuklus, kaip tipiško kinų restorano. Mažiau gali patikti tiems, kurie nemėgsta labai kepto, ganėtinai riebaus maisto. Nors ir šie galėtų čia pilnai prisikirsti salotų ir vaisių. Tikrai verta apsilankymo vieta.



Tuomet apsilankėme kitoje labai įspūdingoje vietoje. Tai - Hackney rajone įsikūrusi kavinė-parduotuvė "Black Cat", dirbanti kooperatyvo principu (workers cooperative). Ši vieta - labai jauki. Ji kiek primena įvairius infoshop'us, nes čia galima rasti daug kritinės literatūros, zinų, skelbimų kooperuotis. Bendruomeniška, sava, jauku. Kol laukėm maisto, negalėjom nevartyti krūvos veganiškų receptų knygų.

Taigi, maistas. Dauguma daržovių čia atkeliauja iš Lincolnshire ekologinio ūkio. O štai dienos meniu asortimentas: dienos sriuba, burgeriai, karis, blyneliai ir pan. Porcijos didelės, pagrindinio patiekalo kaina svyruoja nuo 5 iki 8 £). Dar kas buvo labai smagu - prie baro sudėti įvairiausi šviežiai kepti veganiški desertai: tortai, pyragai, pyragėliai, kruasanai. Tad atėjęs gali išsirinkti, ko širdis labiausiai geidžia.

Valgėme sriubą, burgerį ir karį bei vokišką šokoladinį pyragą su vyšniniu pertepimu - visi patiekalai pasiteisino su kaupu ir norisi čia sugrįžti.

Daugiau info: http://www.blackcatcafe.co.uk/


Kelionės pabaigoje dar grįžome į Soho ir apsilankėme iš pirmo žvilgsnio įdomioje vietoje - pirmajame Londono vegetariškame pub'e "Coach and Horses". Buvome nustebinti pačios koncepcijos (aludė, kurioje viskas vegetarian/vegan). Tačiau nukeliavus į ją, ypatingo susižavėjimo ši vieta mums nesukėlė. Vienišas pub'as, kuriame gan daug vietos, tačiau jo išdėstymas nepatogus ir todėl atrodo kažkoks tuščias ir nejaukus. Sėdėjom prie baro, bandydami bent taip įsijausti į pub'o nuotaiką. Užsisakėm Tofush and Chips. Tai buvo tofu, įvyniotas į jūros dumblį ir keptas tešloje su ekologišku alumi, kuris patiekiamas su Chips (bulvytėmis) ir žirneliais, savos gamybos majonezu (dabar pateikia su avokado tartar padažu) bei citrina. Buvo visai nieko, bet aprašymas skamba daug geriau, nei pats patiekalas. Kaina 9,95 £. Meniu yra dar keli patiekalai vegan arba vegan option, tarp jų - desertas, vegan chocolate mousse. 

Daugiau info: http://www.thecoachandhorsessoho.co.uk/




Ir dar, negaliu nepasidalinti artwork'u iš kitos vegan kavinės, kurioje buvome kitą dieną, prieš išvažiavimą - "Vegan Hippo". Reviu čia nerasite, nes kavinė šiuo metu uždaryta neribotam laikui,bet artwork'as vertas dėmesio.





Pasidalinkite komentaruose savo mėgstamiausiomis vegan vietomis Londone!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą