2016 m. sausio 11 d., pirmadienis

Kokosų miltai + 2 receptai: kokosiniai sausainiai ir vegan "Bounty"

Kokosų miltai, bent jau kaip buvo susidaręs įspūdis, kai kam tapo šiokiu tokiu vargu, mat bent du kartus ketino tų miltų man įsiūlyti draugės, neradusios kur ir/ar kaip juos panaudoti. Abu kartus pagalvojau, kad nebus iš jų naudos ir man, todėl dovanos atsisakiau.

Tačiau kai kokosų miltų pasiūlė trečią kartą, smalsumas nugalėjo baimę ir pasiryžau priimti iššūkį - išbandyti kokosų miltus. Mane tikino, kad šiuos miltus galima naudoti lygiai taip pat kaip ir įprastus, tik kokoso miltai neturi gliuteno, o išbandyti "Efavit" firmos kokosų miltai taip pat yra tinkami "besidietinantiems" - turi mažesnį riebalų kiekį.

"Efavit" kokosų miltai, 180 g, 5,39 €

Ką iš kokosų miltų pasigaminti, teko ilgokai pasukti galvą. Tačiau galutinį sprendimą padėjo priimti nuostabi ir paprasta mintis - o gal pirmiau tų miltų reikia paragauti? Negi tikrai jie nesiskiria nuo įprastų ir neturi savyje kokoso skonio?..

Subėrus miltus į dubenį pastebiu, jog jie elgiasi kitaip nei kviečių miltai - paspausti truputį limpa į gumulėlius. Paragauju ir jaučiu ryškų kokoso skonį. Neee, tikrai nenaudosiu jų kaip įprastų miltų į pyragus ar keksiukus!

Jei jau kokosas, tai reikia kažką labai kokosiško ir pasigaminti. Tebūnie tai kokosiniai vieno kąsnio sausainėliai.

Reikės:

1 pakelio kokosų miltų (180 g)
1/3 puodelio kokosų drožlių
2 šaukštų vegan margarino*
2 šaukštų augalinės grietinėlės
2 šaukštų cukraus pudros
1 šaukštelio vanilinio cukraus
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 kiaušinio pakaitalo**

Paruošimas:

Visus produktus sumaišyti ir suminkyti į tešlą. Ši turi tapti minkšta, tačiau kiek trapi. 
Drėgnais delnais formuoti sausainukus, dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 10 minučių iki 170°C įkaitintoje orkaitėje.

Kol lipdžiau sausainėlius ir ragavau tešlą, supratau vieną dalyką - jos visiškai nereikia kepti! Kuo puikiausiai galima naudoti taip, kaip yra! Vadinasi, galima eksperimentuoti toliau ir pasigaminti kažką įdomesnio. Kadangi lentynoje gulėjo pusė plytelės ne itin skanaus juodojo šokolado, nutariau pasigaminti "Bounty" batonėlius primenančių saldumynų. 
Visi miltai buvo sukepti į sausainius, tačiau šokoladuko įdarui puikiai tiko ir kepti kokosiniai kąsneliai. Žinoma, jei norite gaminti tik kokosinius šokoladukus, kepti jų įdaro tikrai nereikia, o sudėtis bei gamybos procesas pasikeičia į labai panašų:

Reikės:

150 g kokosų miltų
1/3 puodelio kokosų drožlių
1 šaukšto vegan margarino*
1 šaukšto augalinės grietinėlės
2 šaukštų cukraus pudros
1 šaukštelio vanilinio cukraus
Glaistui:
1/2 plytelės juodojo šokolado
2 šaukštų augalinės grietinėlės

Paruošimas:

Visus produktus sumaišyti ir suminkyti į tešlą. Suformuoti norimos formos šokoladukų "turinį" - gali būti batonėlio formos, gali būti burbuliukai.
Į padažinę (tiesa, naudojau turkišką kavinuką - glaistas būna "gilesnis" ir juo padengti kokosinukus yra gerokai lengviau) sulaužyti šokoladą, įpilti grietinėlės, pastatyti ant viryklės ir maišant ištirpdyti. 
Tada batonėlių "turinį" po vieną su šaukštu nardinti į glaistą, ištraukus dėti ant kepimo popieriaus. Baigus šį procesą, šokolado batonėlius įdėti į šaldytuvą. Po ~10 minučių jie jau būna paruošti valgymui.

* vietoj vegan margarino turėtų tikti ir kokosų sviestas; vegan margariną ir augalin grietinėlę galima pakeisti 4-6 šaukštais tiršto kokosų pieno/kremo.
** naudojau "Orgran" kiaušinių pakaitalą, bet tinka ir 1/2 trinto banano, 1/2 šaukšto krakmolo ar kitas Jūsų naudojamas variantas.

Paragavus abiejų "išradimų" - tiek sausainėlių, tiek šokoladukų - pasigailėjau, jog atsisakiau anksčiau siūlytų kokosų miltų dovanų. Skonis tikrai nuostabus! Saldumynai nėra įkyriai saldūs ar įkyriai riebūs (pagrindinės priežastys, kodėl nesu didelė saldėsių mėgėja), sausainiai "pateisina" sausainių vardą ir yra gan sausi, todėl jų kimšte kimšti niekaip nepavyks, bet prie kavos ar arbatos pasigardžiuoti keliais sausainėliais - pats tas. Šokoladinės veganiškos "Bounty" versijos išvis nuostabios ir esu įsitikinusi, jog nuo šiol karts nuo karto pasigaminsiu jų dar bei niekada neatsisakysiu siūlomų kokosų miltų!

Kokosų miltų galite įsigyti internetinėje parduotuvėje www.mitybossprendimai.lt - šiuo metu jiems taikoma akcija!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą