2015 m. gruodžio 29 d., antradienis

Lęšių ir moliūgų čili su rūkytu tofu


Reikės:

0,5 l trinto moliūgo
1 skardinės trintų pomidorų
1 skardinės raudonųjų pupelių
1 puodelio lęšių
2 vidutinių morkų
1 čili pipiro
200 g rūkyto tofu
1 didžiulio svogūno
žiupsnio druskos
šviežių petražolių ir kalendros
1 a.š. paprikos miltelių
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
gabalėlio vegan sūrio (nebūtina)
šlakelio alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

* Užmerkti lęšius - geriausiai palikti mirkti per naktį ar bent jau kokias 5 valandas. 
* Nulupti ir susmulkinti svogūną, morką.
* Suberti išbrinkusius nusunktus lęšius į puodą, įpilti vandens, kad apsemtų ir užkaisti virti.
* Keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepinti svogūną su morka.
* Susmulkinti čili pipirą. Jei paliksite čili sėklas, troškinys bus aštresnis.
* Lęšiams pradėjus virti, į puodą supilkite trintus pomidorus, moliūgų tyrę, susmulkintą čili, įberkite druskos, paprikos miltelių.
* Susmulkinkite prieskonines žoleles. Supjaustykite stambiais kubeliais tofu.
* Pavirus troškinį ~10 minučių, suberkite į jį tofu, prieskonines žoleles ir konservuotas pupeles (jas prieš tai perplaukite vandeniu).
* Troškinkite čili dar apie 15 minučių ant vidutinės ugnies.
* Pateikite su juoda duona, tortilijos traškučiais. Ant viršaus galite užtarkuoti veganiško sūrio.

Skanaus!

2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

12 veganiškų patiekalų 2015-ųjų Kūčių stalui

Pietryčių Azija žengia į Kauną: Phun Kee Duck

Nors pro Lietuvą sėkmingai praskriejo picerijų, kebabinių, sušinių ir burgerinių banga, bet "gatvės maisto" ar gero rytietiško (tiek artimųjų, tiek tolimųjų rytų) greitojo maisto rasti vis dar sunku. Vilniečius moksleivius ne vienerius metus kišenpinigius leisti kviečia Wok to Walk, o Kaune - liūdnoka. Kažkada atsidaręs (o dabar berods jau ir užsidaręs) Sushi&Wok, deja, wok patiekalų nesiūlė. Tačiau šį rudenį Savanorių pr. 129 duris atvėrė nauja užkandinė smagiu pavadinimu - Phun Kee Duck. Išgirdus kelis gerus atsiliepimus iš draugų, nutariau ten apsilankyti ir aš.

(nuotrauka iš užkandinės FB)
Užkandinės meniu nedidelis, bet matyti didžiulius meniu ir tikėtis kažko gero būtų tikrai neverta. Todėl iš makaronų patiekalų išsirenku vienintelį - makaronus su daržovėm ir tofu ir pasitikslinu, ar jis tinkamas veganams. Sudėtyje kiaušinių nėra, valio! Manęs pasiteirauja apie aštrumą, prašau pagaminti aštriai.

Nors užkandinė labiau skirta take-away, bet kadangi iki namų toli, valgysiu vietoje. Pro virtuvės durų plyšį galiu stebėti gaminimo procesą ir kylančius ugnies kamuolius. Pastarieji turbūt vienintelis užkandinės trūkumas - nuo jų patalpose labai karšta, oro kondicionieriaus nėra. O greta take-away maisto gali tekti išsinešti ant drabužių bei plaukuose to maisto kvapą. Kita vertus, tikiuosi, jog vasarą lauke bus pastatytos kėdės ir stalai - tuomet bus viskas pats tas.


Maistą atneša gan greitai, tame pačiame indelyje (tvirtame plastikiniame), į kurį pakuoja ir maistą išsinešimui. Valgyti galima lazdelėmis arba žaviais mediniais vienkartiniais įrankiais - kadangi nesu plastiko gerbėja, tai paperka. 

Imu tyrinėti lėkštės turinį ir džiaugiuosi: makaronų ir daržovių maždaug 50:50, viskas "sutepta" naminiu aštriu padažu, o ant viršaus - keli gabalėliai minkšto šilkinio tofu bei kuokštas daigų. Žinoma, man labiau patiktų kietesnis tofu besislepiantis tarp makaronų ir daržovių, tačiau kiek žinau, tokiems patiekalams tinkamo tofu Lietuvoje gauti sunku. Todėl pasirinkimas dėti kokybišką šviežią šilkinį tofu ant viršaus, o ne troškinti prasto skonio kietesnius lietuviškus ar estiškus tofu yra sveikintinas.

Dar vienas nutikęs stebuklas - pagaliau kažkas išdrįso mesti pirštinę mūsiškam kuklumui ir nebijoti daryti patiekalų aštrių, tikrai aštrių. Esu didelė aštrumo gerbėja, todėl užkaisti ir truputį apsiverkti nuo padažo man patinka. Tiesa, gal šį kartą jo buvo ir kiek per daug (negalvojau, kad kada galėsiu taip pakomentuoti Lietuvoje valgytą maistą!), todėl jei aštraus maisto nemėgstate, įspėkite. O jei mėgstate ir įpratę prie to, ką dažniausiai mūsuose nepelnytai išvadina "aštriu maistu", pasiruoškite maloniam siurprizui. Dar didesnis siurprizas, jog s(r)irachos padažas - namų gamybos, ir "pasivaikščioję" po užkandinės feisbuką galite pamatyti, kaip tas padažas gaminamas. 10 balų. O gal net ir daugiau.

Galbūt dėl to, jog aštrus maistas užkaitino veidą, o visą kitą kaitino ir tvankokas užkandinės oras, o galbūt dėl to, jog muzikalios anties porcijos skirtos sočiai pavalgyti, o ne paerzinti dantį, įveikti makaronų nesugebėjau ir paprašiau juos supakuoti išsinešimui. Lėkštė gavo dangtelį ir parkeliavo drauge namo sudalyvauti dar vienoje fotosesijoje. Dėmėsio, čia tik likutinė pusė porcijos!


Už tailandietišką ryžių makaronų stir fry su tofu sumokėjau 5,5 € - panašiai tiek kainuoja "greitmaistis" Vakarų Europoje. Žinoma, kaltinti Phun Kee Duck už tokią makaronų kainą tikrai nereikia (Naminis padažas, naminis padažas! Šviežios, nešaldytos daržovės! Geras tofu!), veikiau reikia "pabambėti ant" valdžios ir valstybės, jog su kukliais lietuviškais atlyginimais nepavyktų skaniu veg maistu pasilepinti dažniau.
Veganų verdiktas:
Maistas - 9/10
Vegan friendly - 8/10
Aptarnavimas - 10/10
Aplinka - 7/10

2015 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Turtingas plovas

Nors mėgstu kasdien valgyti skirtingą maistą, tačiau yra ir kita grupė žmonių, kurie nėra didžiuliai sukiojimosi virtuvėje mėgėjai, nėra išrankūs maistui ir gali tą patį patiekalą valgyti kelias dienas iš eilės. Taip pat yra ir tokių, kurie nemato reikalo gaišti laiką gaminant ar valgant. Arba tų, kuriuos šiuo metu yra užklupusi egzaminų sesija ir tikrai galvoje sukasi ne(be) maistas ar gaminimas : )

Užleidus virtuvę vienos šių grupių atstovui, visada žinau, ko galiu tikėtis - o gi milžiniško puodo, pilno sotaus ir "turtingo" plovo. Priklausomai nuo žmonių skaičiaus ir jų įprastų porcijų dydžio, šį plovą sėkmingai galima kabliuoti iki 3 dienų.


Reikės:

1 maišelio sojos kubelio
800 g plikytų ryžių
1 didelio svogūno
1 didelės paprikos
2 vidutinių morkų
saujos saulėgrąžų
150 g džiovintų slyvų
jei mėgstate - ir razinų
0,75 l pomidorų tyrės
druskos
aliejaus
pipirų
kaukazietiškų, chmeli suneli ir/ar plovo prieskonių

Paruošimas:

Užpilti sojos kubelius verdančiu vandeniu, įberti prieskonių, išmaišyti ir palikti brinkti. 
Užkaisti virti ryžius. Susmulkinti daržoves, morkas - sutarkuoti.
Į keptuvę įpilti aliejaus (nepagailint), šiam įkaitus - suberti ir pakepinti svogūnus. Šiems minutę dvi pakepus, suberti morkas, maišant patroškinti, kol morkos ims minkštėti. Tada suberti soją, paprikas, prieskonius ir druskos, ir toliau maišant kepinti apie 10 minučių. Prieš baigiant kepti daržoves ir soją, į keptuvę suberti saulėgrąžas ir džiovintas slyvas (šias galima kiek pasmulkinti).
Ryžiai per tą laiką, kol buvo ruošiamos daržovės ir soja, jau turėtų būti išvirę. Tad į išvirusius ryžius sukrėsti keptas daržoves su soja, supilti pomidorų tyrę ir gerai išmaišyti - čia jau reiks pasistengti, nes didžiulį kiekį maisto puode išmaišyti sunku ir fiziškai, ir šiaip - lieka "nepaliestų" ryžių "kampučių". Galite maišydami įdėti daugiau prieskonių (visada puikiai tinka ir šviežios petražolės bei kalendra).
Plovą skanu valgyti su marinuotais ar raugintais agurkėliais. Ar bet kokiomis kitomis mėgstamomis daržovėmis. O pasigamintą kiekį "dorosite" kelias dienas (ar pavaišinsite armiją svečių).

Skanaus!

2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis


Imbieriniai sausainiai



Reikės:

400 g miltų
100 g vegan margarino
200 g cukraus
1 banano
1 imbiero šaknies (kuo daugiau naudosite, tuo "imbieriškesni" bus sausainiai)
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio cinamono

Paruošimas:

Sutarkuokite smulkia tarka ar sutrinkite trintuve imbiero šaknį, sutrinkite į tyrę bananą. Išsukite margariną (jis turi būti minkštas - kambario temperatūros) su cukrumi, bananu, imbieru, cinamonu ir kepimo milteliais. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą.
Tešlą palaikykite kurį laiką šaldytuve suvyniotą į celofaną (geriausia - pernakt). Tada iškočiokite tešlą ir supjaustykite kvadratėliais (arba pasidavę Kalėdinei nuotaikai - pridarykite sausanių su šventinėmis formelėmis).
Įkaitinti orkaitę iki 170°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėliokite ant jos sausainukus. Kepti juos reiks neilgai - kai sausainėliai įgaus rusvą spalvą, orkaitę išjunkite ir sausainukus ištraukite (antraip jie perdžius).

Skanaus!


2015 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Tagliatelle arrabbiatta - "pikti" makaronai

Kuomet gyvenimas verda kaip padūkęs, "suvalgydamas" visą laisvą laiką (įskaitant ir tą, kuris įprastai būtų sunaudojamas maisto kūrybai ir gamybai), tenka griebtis (ne)išradingų sprendimų ir atsisukti į fastfood'ą. 

Žinoma, greitai paruošiamas maistas gali būti labai skanus ir sveikas! Tarkim, itališka virtuvė, kurioje sau tinkančių produktų ir patiekalų nesunkiai ras ir veganai. Štai, prekybos centre "Prisma" galima įsigyti Pesto arrabbiata padažo, kurio sudėtis yra tinkama veganams. Tik neapsirikite dėl pavadinimo - padažas neturi nieko bendro su arabais; arrabbiata italų kalboje reiškia piktas. O padažas matyt piktas dėl to, jog aštrokas.


Čiupę stiklainėlį minėtojo padažo, sutarkavę gabalėlį veganiško sūrio ir išsivirę mėgstamų (ar namuose turimų) makaronų, galite pasiruošti greitus, skanius ir sočius pietus. Anksčiau nebuvau didžiulė pastos gerbėja. Pasirodo, nebuvau atradusi, jog makaronai gali būti skanūs. O skanūs jie gali būti tada, jei yra kokybiškai pagaminti ir gerai paruošti. Jei netikite, nepagailėkite pusantro ar kelių Eurų ir įsitikinkite, jog nieks jums nemeluoja : )

Norėdami pasigaminti "piktus" makaronus su arrabbiata padažu ir sūriu, turėsite naudoti vos kelis produktus.


2 porcijoms reikės:

1/2 stiklainėlio Pesto arrabbiata
1/2 maišelio (~200 g) mėgstamų makaronų
gabalėlio vegan sūrio ar šaukšto mielių dribsnių
vandens
druskos
šlakelio alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

Pagal instrukcijas, sūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Juos nukošę, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir truputį papurtykite, kad aliejus pasiskirstytų.
Kraukite makaronus į lėkštę, apibarstykite tarkuotu vegan sūriu ar mielių dribsniais, ant viršaus užkraukite šaukštą pesto.
O tada prieš valgant smagiai savo kūrinį išmaišykite, kad makaronai paskęstų tarp veganiško sūrio ir aštroko padažo.

Skanaus!