2015 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis

To vienintelio burgerio beieškant...

Kuomet Lietuvoje ėmė plisti burgerių mada, o greta burgerių mados - ir veganizmo/žaliavalgystės/sveikos mitybos idėjos, jų susidūrimas buvo neišvengiamas. Greta mėsiškų, labai mėsiškų burgerių ėmė rastis ir vegetariški ar veganiški burgeriai. 

Šiame įraše trys veganai pasistengė apžvelgti kuo daugiau Lietuvoje kepamų veg-burgerių. Ar jie būtų skanūs, ar neskanūs, ar dideli, ar maži, ar pigūs, ar brangūs - liaudis turi teisę žinoti!

Tiesa, ne visi burgeriai pažymėti kaip veganiški, todėl kliovėmės pa(r)davėjų sąžingumu klausdami apie sudėtį. Tikėkimės, mums nemelavo. O jei melavo, lai užauga jiems pinokio nosys!

BIX, Vilnius

Libanietiškas BIX burgeris, 4€. Foto iš BIX'ų facebook.
Bene pirmasis, dar 2014 m. Lietuvoje paragautas veggie burgeris buvo žymiųjų Bix'ų Vilniuje (Etmonų g. 6) libanietiškas falafelio burgeris. Tiesa, tai buvo ir pirmasis nusivylimas - padavėjos paklausus, ar burgerio sudėtyje nėra pieno produktų ar kiaušinių - ji be jokios abejonės atsakė - ne, nėra. Tačiau gavau dosniai jogurtiniu padažu "sulaistytą" burgerį. Pasinaudodama tokiu baro dosnumu, sunaudojau visas ant stalo buvusias servetėles bandydama tą padažą nuo bandelės nukrapštyti. Maisto švaistyti nemėgstu, o išalkusi buvau labiau nei vilkas. Truputis antihistamino, daug pykčio, bet burgeris buvo suvalgytas. Falafelis buvo neblogas, bulvytės - smagios, tačiau daugiau ten nebeinu. Nors gal reiktų apsilankymą pakartoti - dabar su ta nuostabia taisykle apie alergenus galėčiau už tokį pokštą "be pieno produktų" užtraukti šiai įstaigai nemenką bėdą.
Šiandieninėje sudėtyje jogurto nėra: "mūsų kepta bandelė, avinžirnių falafeliai, kapoti pomidorai, raudonieji svogūnai, petražolės ir avinžirnių humuso padažas" - gal Bix'ai verti reabilitacijos?.. 

Įvertinimas: 5/10

 Talutti Tex-Mex, Kaunas

Kaune verkiant trūksta vietų papietauti ar pavakarieniauti prie universiteto ir Laisvės al. fontano. Ypač jei esi vegetaras/veganas. Maisto kainos - kitas klausimas, tačiau karts nuo karto, ypatingomis progomis galima užsukti burgerio ir į pernai atsidariusį "Talutti Tex-Mex" (Laisvės al. 74). Meniu čia didelis, per didelis, veg pasirinkimų - daugybė, o likę patiekalai nesunkiai veganizuojami. Vienas iš vegetariškų burgerių, pasitikslinus ir pasiklausius padavėjos apie bandelės sudėtį, yra vegan (beje, niekada nereikia atmesti ir to, jog kartais visgi, kaip sako Daktaras Hausas, visi meluoja...). Taigi, jei padavėja nemelavo, burgeris "Jasmine" ir mini-burgeriai "Mia" su grilyje keptomis daržovėmis iš tiesų turėtų būti vegan ir jų net nereikia veganizuoti - nėra nei jogurtinių padažų, nei majonezų, nei sūrio. 
O burgeriai tiesiog puikūs - šviežia bandelė, puikiai iškepusios daržovės ir tikrai karamelizuoti svogūnai (būna, jog kartais vietoj karamelizuotų svogūnų gauni vandenizuotus arba sudegėsintus). Vienintelė bėda - jie didžiuliai ("Jasmine" dydžiu, "Mia" - aukščiu), todėl valgosi itin netvarkingai. Su baltais drabužiais burgerintis geriau neikite. Ir per verslo susitikimą taip pat geriau nevalgykite.

ATNAUJINTA: kitam veganui visgi sakė, jog bandelėse yra kiaušinių. Taip ir lieka neaišku, ar čia sudėtys keičiasi, ar visgi spėjimas apie melus buvo teisingas...

Įvertinimas: 9/10

Vieta, Vilnius


"Vieta" (Šv. Ignoto g. 12-1) - bene populiariausia vieta Vilniuje, kurioje keliauju pietų. Bet tą patį daro ir dar daugybė kitų, todėl didžiausias "Vietos" trūkumas - mažai vietos. Dienos pietų metu ne visada rasi kur padėti "uodegą". Tačiau pliusas - burgeriai puikuojasi ne tik vakaro meniu, bet kartais juos aptiksi ir ant dienos pietų lentos.
Ragavau burgerį su sojos paplotėliais, kuris kainavo 5€. Galbūt daugoka, tačiau prisivalgiau tiek, kad pakako visai dienai. Burgeris pateiktas su salotomis, padažu ir tortilijos traškučiais. Skonis - puikus. Nors dažnos maitinimo įstaigos sojos paplotėlius paruošia bjaurokai, tačiau Vieta - džiugi išimtis, kadangi paplotėliai turi skonį, gerą skonį, yra malonios tekstūros - ne per sausi, nepavandeniavę. Nei pridėti, nei atimti. Bandelė, panašu, jog pirktinė, tačiau tai anaiptol ne trūkumas, kadangi visas burgeris iš esmės yra "teisingas" ir gerai subalansuotas tiek skoniais, tiek temperatūra, tiek drėgnumu/sausumu. Vietos burgeriai - be abejonės vieni geriausių vegeburgerių Lietuvoje.

Įvertinimas: 9/10
                                                                   
Raw Inn, Kaunas


"Raw Inn" (Vilniaus g. 30-1) Kaune siūlo net kelis burgerius (įskaitant ir žaliavalgišką) bet žinoma, pats pačiausias burgeris - su "felafeliu" išpravardžiuotu falafeliu (5,30 €). Vienas neiprasčiausių iš sarašo, bet ir labiausiai intriguojančių su specialiai keptomis oranžinės spalvos bandelėmis iš kepyklėlės greta, su storoku falafeliniu paplotėliu, kuriame slepiasi nemažai prieskonių ir kumino sėklų. Be paplotėlio burgeryje dar rasite pomidorų, baklažanų ir kitų priedų "pagal nuotaiką" - vieną kartą ten radome kimči ir rukolos, kitą kartą kalną saulėgrąžų daigų. Greta burgerio vietoje bulvyčių pateikiamos keptos morkytės.
Burgeris milžiniškas, todėl jo apžioti neįmanoma net iš jo iškrapščius dalį priedų. O gaila! Su peiliu ir šakute jį doroti būtų tikra nuodėmė, tad tenka kiek "pasiterlioti". Ir tikrai verta. Burgeris visokeriopai nuostabus, dar nuostabesniu jį daro riešutinis sūrio padažas, kurio pakanka ne tik burgeriui, bet ir iš jo "išprašytiems" žalumynams apšlakstyti bei morkytėm padažyti. Dėl viso to dera jį laikyti vienu geriausiu Lietuvoje randamu burgeriu.

Įvertinimas:10/10

Gyvas baras, Vilnius


Gyvame bare (Odminių g. 15), galima aptikti patį brangiausą burgerį (5,90 €), o jo išbandymas netgi turi visa atskira pasakojimą su nuviliančiomis nesėkmėmis ir įspūdinga kulminacija.

Pirmas dublis. Burgerio gamybą ir pateikimą lydėjo krūva techninių (?) nesklandumų: laukti teko virš 25 minučių, nors buvo užimtas tik dar vienas staliukas su lankytojais. Vienintelis tofu paplotėlis buvo šiltas, o apatinis bandelės kampas dar tebešaltas (matyt nespėjo pasiekti kambario temperatūros išimtas iš šaldytuvo), o bulvės šalia jau pradėjusios aušti...  Kaip ir galima spėti tą lydėjo visiškas mano nusiminimas ir bambėjimas apie patirtis pažįstamiems. O šis bumbėjimas per pažįstamus paiekė ir Gyvo baro ausį, kas lėmė jog gavau pranešimą, jog už nemalonias patirtis manęs laukia nemokamas burgeris.

Antras dublis. Nuėjau jau šiek tiek skeptiškai nusiteikęs, bet atrodo lyg bučiau nuėjės į kita restorana. Nors ir buvo pilna žmonių, burgeris man atkeliavo per 10 min ir buvo tikrai puikus. Tofu traškioje plutelėje, puikiai jo sausumą atsveriant padažu, tiesiog nuostabu, bet... Tada perėjau prie bulvyčių, kurios buvo neiškepę... Situacija jau gavosi visai komiška, už savo nesekmes dar gavau ir nemokamo pyrago su ledais (kurie buvo puikūs). Gyvo baro kolektyvo entuziazmas ir dėmesys teikia vilčių, kad kokybės kartelė galiausiai nusistovės, bet kol kas panašu, kad viskas smarkiai banguoja ir priklauso nuo visiškai neaiškių priežasčių.

Įvertinimas: 7/10 arba 9/10 - priklausomai kaip "pataikysite"

Roll box, Kaunas

Vegeburgeriai su soja ir falafeliais, kiekvienas - 2,60 €
Kaunas kurį laiką galėjo pasidžiaugti labai neveganiškai besivadinančioje užkandinėje "ChickenGo" gaminamais falafelių burgeriais ir lavašais. Tačiau viščiukai išskrido ir į jų vietą (Laisvės al. 15c) nutūpė "Roll Box". Tikėkimės, kad jų nenutiks panašaus pavadinimo užkandinės "Lunch Box" likimas ir bent kurį laiką užkandinė išsilaikys - visgi nėra tiek daug užkandinių aplink universitetų centrinius fakultetus, kurių tiek maistas, tiek kainos būtų tokios student-friendly. O ir vegetarais bei veganais čia pasirūpinta - siūloma salotų, sumuštinių, falafelių bei burgerių. Kadangi tyrinėjame burgerius, tad ir ragavome burgerius. Jų čia du - su sojos paplotėliu ir su falafeliais.
Pasiteirauju apie sudėtį, o pardavėja įvertinusi mano klausimus paklausė - "Tai jūs veganė?" - kas maloniai nustebino. Burgeriai lengvai veganizuojami užsakant juos be sūrio ir valgant su žolelių bei džiovintų pomidorų padažu.
Užsakiau burgerį su sojos paplotėliu - o jį gavus spėjau, kad viduje bus "Burgis". Klydau (arba Sojalita pakeitė paplotėlio receptą). Panašu, jog paplotėlis - namų gamybos, "sulipdytas" iš sojos dribsnių ir "suklijuotas" batonu ar džiūvėsėliais. Prieskonių netrūksta. Druskos netrūksta. Skonis neblogas. Šiek tiek galėtų būti sausesnis, bet ką jau čia... Bandelė šviežia, daržovės šviežios, salotos nesuvytę, padažo pakankamai (dar gauname papildomai - kad įrodytų, jog tikrai mums padarytas veganiškas - išvis - rūpinosi valgančiaisiais labai smarkiai - nejaugi įtarė, kad vertinsime?..).
RollBox falafelio burgeris paliko tikrai gerą įspūdį: bandelė puri ir ne guminė, netrūksta daržovių, o falafelis pasirinktas indiškas - minkštas ir aromatingas. Viskas be didesnių priekaištų dera tarpusavyje. Nėra nei per prėska, nei perkrauta skoniais, nei per riebu, nei per sausa. Jeigu būti priekabiam, galima paprašyti falafelį iškepti vieną didesnį, burgerio dydžio, nes dabar įdedamus tris mažesnius reikia prižiūrėti, kad neiškristų.
Norint kažkokio ypatingo maisto ten galbūt tokio ir nerastumėte, tačiau tiems, kas nori pavalgyti pigiai, sočiai, neprastai ir veganiškai - Roll Box - tobulas pasirinkimas.

Įvertinimas: 8/10


Radharanė, Vilnius (Gedimino pr. 32)


Studijuojant Kaune teko kokį pusmetį beveik kasdien lankytis Radharanėje Laisvės alėjoje, todėl skonis jau buvo stipriai pabodęs ir į Vilniuje esanče teko užsukti tik retkarčiais. Žinios, kad ten atsirado burgerių labai suviliojo, o įžengus aplinka tikrai nustebino. Restorano įvaizdis visiškai pasikeitęs - nuo baldų iki meniu dizaino. Panašu, jog Radharanė bando artėti prie tokio mažo hipsteriško centre esančio restolranėlio stiliaus. Meniu yra net trys burgeriai - su sojos paplotėliu, tofu ir gvakamole (visi kainuoja po 4 €). Gvakamolės burgerio apsilankymo metu nebuvo, tai teko išbandyti kitus du. Tai ir atskleidė, kad pokyčiai restorane labiau išoriniai: maistas liko lygiai toks pats. Sojos burgeris priminė įprastą jų maltinuką, tik įdėtą į bandelę, o tofu burgerio paplotėlis tebuvo riekelė pakepto įprasto tofu su truputėliu šilkinio tofu. Greta burgerio buvo patiektos tos tradininės salotos, kurios pateikiamos ir prie visų kitų patiekalų. Skonis ganėtinai vidutiniškas, visi priekoniai - "tipiniai Radharanės" - viską suvienodinantys. 

Įvertinimas: 6/10
  

5 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Talutti Tex-Mex visų burgerių bandelių sudėty, anot padavėjų, yra kiaušinių.
    Lavaše taip pat. Kažkodėl.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Et, arba pasikeitė, arba, niekuo nebegalima pasitikėti : ( Vadinasi, reikia grįžti prie "man labai stipri alergija" ir visur perklausinėt sudėčių...

      Panaikinti
  3. Wow. Na man čia šiektiek naujiena. Aišku, aš ir ankščiau žinojau kad turėtų būti pasaulyje kažkokie vegetariški ar veganiški hamburgeriai. Bet niekada negalvojau, kad tiek daug pasirinkimo yra šioje srityje :) Tikrai reikėtų išbandyti ir šį virtuvės patobulinimą.:D
    Neseniai pasikeičiau Virtuvines
    spinteles
    savo virtuvėje, savo "karalystėje", bet dabar matau, kad reikėtų įsileisti kažko naujo ne tik į interjerą, bet ir į savo skrandį :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bixai vis dar laisto jogurtu :(

    AtsakytiPanaikinti