2015 m. rugsėjo 24 d., ketvirtadienis

"Biona" seitanas + paprikinis seitano troškinys

Veganai yra dviejų rūšių: vieni gliuteno bijo ir nevalgo (na, mažuma iš jų iš tiesų turi ko bijoti dėl celiakijos ar kitų bėdų), o kiti - jį dievina.

Taigi, tiems, kurie gliuteną, ar tiksliau, jo gaminį - seitaną, myli kaip artimą draugą, ir skiriamas šis įrašas.

Turėjo prabėgti nemažai laiko, kol seitanas "prasimušė" į parduotuvių lentynas - gal iš pradžių jo bijota, paskui jis prisijaukintas ir "lengviau prieinamas". Nebereikia šlapti rankų ir terliotis skalbiant kvietinių miltų tešlą. Pakanka nužygiuoti į parduotuvę ir jo įsigyti jau paruošto. Ragavome "Biona" organišką seitaną iš "Biotekos". 350 g talpos stiklainėlis užpildytas seitano gabalėliais (grynoji masė - 200 g) ir imbieriniu marinatu. Seitanas jau paruoštas vartojimui ir etiketė net siūlo jį dėtį, pavyzdžiui, į salotas. Tačiau drįsčiau su etikete pasiginčyti dėl vienos paprastos priežasties:


Štai kaip atrodo seitanas, vos išimtas iš stiklainėlio ir niekaip neapdorotas. Ne itin apetetingai, ar ne? Nors jo skonis - tikrai puikus ir gabalėliuose jaučiasi malonus imbierinio marinato saldžiarūgštis skonis, bet abejoju ar tokie gabalėliai salotose atrodytų geriau už visokius mėsgalius. Todėl 1/3 stiklainėlio seitano sunaudoju gamindama troškinį / sotų makaronų padažą / dar kažką, ką kad ir kaip pavadinsite, nepagadinsite ir skonio nesugadinsite.

"Biona" organiškas seitanas, 350 g (200 g), 5,40 €
Troškiniui - padažui reikės:

1/3 stiklainio "Biona" seitano gabalėlių
1 mažos cukinijos
prieskoninių žolelių (baziliko, raudonėlių)
2/3 puodelio ajvaro
makaronų (nes jie tapo pietų pagrindu, bet galite naudoti ryžius ar dar ką)
aliejaus kepimo (naudojau alyvuogių)


Paruošimas: 

Kadangi seitanas - jau paruoštas ir turi puikų skonį, nereikia jo niekaip apdoroti ar prieskoniuoti - tai didžiausias jo privalumas. Todėl belieka supjaustyti cukiniją, sukapoti prieskonines žoleles, keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti seitaną ir cukiniją. Cukinijai apkepus, o seitanui ėmus kiek apskrusti, suberti kapotas žoleles, supilti ajvarą, gerai išmaišyti ir patroškinti ant silpnos ugnies apie 7 minutes. 
Kaip paruoštą daiktą vartosite, jau yra jūsų reikalas. Aš jį valgiau kaip makaronų padažą. Gal kažkas jį maišys su ryžiais. Gal kažkas kirs vieną. O gal sugalvosite kokį originalesnį panaudojimą?..

Trumpai tariant, ragautas seitanas paliko labai gerą įspūdį ir pagreitino apsukas virtuvėje bent 20 minučių, jei ne geru pusdieniu, jei būčiau nutarusi seitaną gamintis pati. Lengvas marinatas leidžia "vogti" seitano gabaliukus iš stiklainėlio ir jais gardžiuotis iki kol paruošite dorus pietus, o taip pat pritaikyti seitaną labai skirtingiems receptams ir skirtingiems skoniams.

Ieškokite "Biotekoje":
Vilnius, Klaipėdos g. 3 arba PC "Ozas"
Kaunas, PC "Akropolis"
Klaipėda, PC "Herkaus Galerija"

1 komentaras: