2015 m. rugsėjo 11 d., penktadienis

Ajvaras

Kažkurią dieną galvojau - ką gi veikti su kalnu paprikų? Ir tada prisiminiau vieną nuostabų dalyką, kurį šaukštais kabliavau bei ant šviežios duonos tepiau keliaudama po Balkanų šalis. Ajvaras! Tradicinis paprikų ir baklažanų užtepas/padažas! Nors, žinoma, skaniausias ragautas ajvaras buvo vieno draugo iš Serbijos mamos gamybos, bet ne ką prastesnio pavyko pasigaminti ir pačiai čia, Lietuvoje.


Reikės:

5-6 paprikų (dėl spalvos gražiausia naudoti raudonas)
1 nedidelio baklažano
1 čili pipiro
5 skiltelių česnako
šlakelio alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
šlakelio baltojo vyno acto

Paruošimas: 

Paprikas sudėti ir iškepti grilyje. Jei grilio neturite, kepkite (apverčiant) orkaitėje ant grotelių ne mažiau nei pusvalandį. Nebijokite, jei odelė ims anglėti - vis tiek reiks ja atsikratyti! Baklažaną taip pat kepti ~30 minučių grilyje arba orkaitėje, tik suvyniojus į foliją.
Iškepusias ir dar karštas daržoves sudėti į indą ir uždengti, kad dar "pavirtų" savo garuose.
Daržovėms praaušus, jas galima lengvai nulupti ir "nusėklinti". 
Tada visus produktus sudėti į trintuvę ir sutrinti iki tyrelės. Jei ajvarą norite konservuoti (iš šio kiekio išeis 500-700 ml ajvaro), tuomet dar jį pavirkite prieš krėsdami į stiklainius. Jei norite valgyti iš karto - nesivarginkite ir tepkite ant duonos iš karto.
Ajvaras taip pat puikiai tinka naudoti kaip padažą.
Nuostabus, universalus ir skanus reikalas, niam!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą