2015 m. birželio 6 d., šeštadienis

Smidrai su česnaku ir citrina

Smidras (arba šparagas) - nuostabi daržovė: mažai kalorijų (kam svarbu) ir daug vitaminų bei mineralų - B6, kalcio, magnio, cinko, skaidulų, baltymų, beta-karoteno, vitaminų C, E, K, tiamino, riboflamino, rutino, niacino, folio rūgšties, geležies, fosforo, kalio, vario, magnio, seleno ir chromo. Ohoho, kokia "bomba"!

Panašu, jog ligi šiol smidrai neužkariavo mūsų virtuvių. Kai Vidurio ir Vakarų Europos valstybės kasmet švenčia šviežią smidrų derlių bei kviečia šiuo delikatesu pasigardžiuoti restoranuose, lietuviškas pavasaris smidrais nevilioja, nors parduotuvių lentynose šios keistos daržovės svečiuojasi jau ne vienerius metus.

Todėl švęsdami smidrų sezoną (ir besidžiaugdami akcijinėmis jų kainomis) "Ką valgo veganai" siūlo pasigaminti patį paprasčiausią patiekalą - keptus smidrus su česnaku ir citrinos sultimis. Paprasta - greita - skanu. Tobula formulė.


1 porcijai reikės:

8 smidrų
2 česnako skiltelių
1/2 citrinos
alyvuogių aliejaus
druskos
bet kokio mėgstamo garnyro

Paruošimas:

dažniausios priežastys, dėl ko smidrai vis dar nėra labai populiarūs - nemokėjimas jų paruošti, ar paruošti tinkamai. Štai girdėjau nusiskundimą, jog jie tiesiog neįkandami. O neįkandami todėl, kad paruošti netinkamai.
Smidrus paruošti vartojimui nereikia jokių stebuklingų žinių - nuplauti ir laikant kiekvieną smidrą už abiejų galų lenkti tol, kol galas nulūš (tas be žiedyno). Nulūžęs galas - sumedėjęs ir vartojimui netinkamas (nebent galite jį panaudoti verdant daržovių sultiniui) - štai ir visa paslaptis, kodėl smidrai gali pasirodyti "neįkandami".
Aplaužius smidrams "ragus", lieka pasirinkti kaip juos kepti - keptuvėje, orkaitėje, grilyje. Iš esmės procesas per daug nesiskiria - kepant keptuvėje (ką dariau ir aš), įpilti kiek aliejaus ir smidrus, apibarsčius druska ir smulkintu česnaku, vartant pakepinti ant silpnos ugnies apie 7 minutes. Kepant grilyje ar orkaitėje, aliejuje ir česnakuose smidrus apvolioti prieš kepant.
O iškepus pateikti lėkštėje apšlakščius citrinos sultimis.

Paprasta, bet nepaprastai skanu!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą