2015 m. birželio 18 d., ketvirtadienis

Pasmaguriavimai Kaune: Holy Donut ir Espress Way

Vos tik spėji palikti miestą keliems mėnesiams ir žiū - uždera naujų kavinių ir restoranų, tik spėk visus grįžus apeiti ir viską išragauti! 

Kadangi kurį laiką Kaune (kaip, žinoma, ir visoje Lietuvoje) laikėsi gan karšti orai, todėl nusprendžiau pradėti nuo vietelės, kurioje, kaip teko girdėti, galima gauti veganiško pyrago su sojos ledais. Kalbu apie kavinukę Espress Way, įsikūrusią Daukšos g. 35. Praeidavau pro šalį dažnai, bet niekad neužsukdavau, nes visuomet ji atrodė kaip dar viena beveidė kavinė. Tačiau prireikė į meniu įvesti veganiškų/vegetariškų dalykų (o taip pat ir siūlyti nuolaidą studentams), tad iš pletkų panašu, jog vietelė ima populiarėti.

Užsukusi vidun sužinau, jog turi jie ne tik vegan šokoladinio pyrago, bet ir vegetariško ir veganiško kišo (atitinkamai su sūriu ir tofu). Tik kad kaina kiek nustebino - daugiau nei 6 € už gabalėlį (pagalvočiau ar verta mokėti tiek pat ir litais), o už tokią sumą mieliau valgyčiau kokį karštą patiekalą...

Sugrįžtuvių proga pasiimu gabaliuką pyrago su avietiniais sojos ledais ir kavos. Sumoku 4,28 € - ir tai su nuolaida. Europa! 


Gaunu nemažą gabalą pyrago su negražiai pridrėbtų ledų krūvele. Ledai kaip ledai, bet galėtų gi tą ledų šaukštelį įsigyti - ne tiek daug kainuoja, ir ledai prie pyrago estetiškiau atrodytų ir neprimintų sukramtytos Hubba-bubba kramtoškės. Aišku, šokoladinis pyragas su avietiniais ledais - gan keistoka kombinacija, bet kažkaip derėjo neblogai. Kaip suprantu (ar bent jau susidarė toks įspūdis), šis šokoladinis pyragas - "pavogtas" iš CoffeInn. Bent jau recepto idėja labai panaši. Tačiau Espress Way pyragas pavyko daug geriau. Nebuvo nei apdžiūvęs (vitrinoje stovėjo toks "padėvėtas", tačiau klientams atriekia šviežio), nei beskonis kaip CoffeInn'e, o maloniai drėgnas, maloniai saldus. Žodžiu - viskas kaip ir turi būti. Tik gal riešutus kitokius rinkčiausi, ar kažką kitaip su jais daryčiau - nemėgstu spėlioti, ar valgau žemės riešutus, ar graikiškus.
Na bet kava kavužė... Gėriau patį banaliausią variantą - juodą kavą - tačiau taip ir likau nesupratusi: ar čia aš tokia išlepusi gerų kavų (kad ir Green Cafe Laisvės al., nors vėl pasiekė gandai, kad pastaroji suprastėjusi...), ar iš tiesų ana kava buvo tokia bjauri? Gerai bent kad buvo kuo tą juodą peklą skaniai užkąsti. Espresso ragauti matyt net nerizikuosiu.

Ar į Espress Way grįšiu? Galbūt, kišo paragauti taip pat norėtųsi. Ar lankysiuosi dažnai? Abejoju. Visgi tai yra kavinė, o kavinė, kurios kava negeriama... na, patys suprantate. O ir šiaip, kainos nėra student-friendly bei sunkokai paaiškinamos - gi tas lietuviškas tofu "kapeikas" tekainuoja...

Beje, dar vienas akmenukas - kadangi oras buvo gražus, tai prisėdau valgyti prie staliuko lauke. O prie gretimo staliuko prisėdo du vyrai kažkokių reikalų "tvarkyti" ir aptarinėti. Nei valgė, nei gėrė, tik rūkė, ir rūkė daug. O aš uosčiau ir liūdėjau (viduje nei labai jauku, nei smagu saulėtą dieną tupėti), ir nuliūdau dar labiau, supratusi, kad vienas rūkalius - ten dirba / yra savininkas. Na, ne itin malonus nerūkančių svečių pasitikimas...

Veganų verdiktas
Maistas - 8/10 
Vegan friendly - 10/10
Aptarnavimas - 8/10 
                                                     Aplinka - 6/10


Antroji vieta, kuri suintrigavo ir tapo viena didesniųjų motyvacijų kuo greičiau grįžti namo - spurginė Holy Donut, įsikūrusi Istorinės Prezidentūros pašonėje, Vilniaus g. 37. Ten apie veganus buvo pagalvota nuo pat pradžių ir pasiūlytos 2 rūšių veganiškos spurgos (avietinė "Pompadur" ir cinamoninė "Piratas"), abi po 1€ bei "burbuliukai" - nuo spurgų gamybos atlikę "riestainio skylės", 2 € už indelį. Taigi, kaip suprantu, visos spurgos, išskyrus glaistus, yra vegan. Deja, pirmosios vegan spurgos su glaistu debiutą pražiopsojau maklinėdama po Lietuvą, tad teks laukti, kol ji įsitvirtins nuolatiniame meniu, o kol kas lankytis ir krimsti esančias.

Geriau nufotografuoti nespėjau - ėmiau netyčia ir suvalgiau.

Kadangi kolegė prigąsdino, jog spurgauti reikia eiti anksti - vakare jos dažnai būna išpirktos, tai spurginimuisi pasiruošiau iš anksto ir ėjau jų ragauti vieną bjaurią darbo dieną. Ir, o dievai, iš tiesų tos spurgos šventos! Nė nepajutau, kaip pilvan sulindo abidvi - avietinė ir cinamoninė. Spurgų nevalgiau matyt nuo pradinės mokyklos laikų, o Laisvės al. "Spurginė" siejasi su didelėmis, tamsiomis ir riebaluotomis spurgomis (taip, visai kaip mokyklos laikais). Naujojoje hip-spurginėj nieko panašaus nerasite. Spurgos šviesios, į maišelį neštis ar ant jau nuobodybe tapusių akmens lėkščių kraunamos dar šiltos. Jokio riebaluotumo (ką gi darydavo su anomis tamsiai rudomis spurgomis, kad iš jų aliejų išsunkus dar ir blynų išsikept ant jo išeitų?), skaisti spalva ir avietinio/cinamoninio cukraus pabarstai - vien vaizdelis puikus. O kada į tokią spurgą suleidi dantis, tai jausmas toks, jog valgai... am... debesėlį? Purios ir tiesiog tirpstančios burnoje, niam! Pavojingas maistas, nes nepastebimai ir penkios tokios burnoje pradingtų. Cinamoninė spurga kaip spurga, bet avietinė - verta nuodėmės (taip, tikiu, jog ir visokios besidietinančios Kauno merginos pasislėpusios jas kemša:) Džiaugiuosi, jog Holy Donut dažnai nepraeinu, kitaip visus pinigus toms spurgoms ir išleisčiau. 

Vienintelis dalykas, kurio dar "neįkirtau" - kelis kartus spurgos šonas buvo "šlapokas" - ar aušdamas ir garuodamas "suprakaitavo", ar pritrūko poros minučių krosnyje?.. Na, kad ir kaip ten bebūtų, trūkumas - menkas, o privalumai atpirktų net ir didesnes "nelaimes".

Veganų verdiktas
Maistas - 10/10 
Vegan friendly - 10/10
Aptarnavimas - 9/10 
                                                     Aplinka - 8/10

6 komentarai:

  1. o veganai kaip suprantu nenaudoja mesos ir pieno produktu ? tai manau spurgose leduose ir pyraga kaip ir yra pieno :) pastebejimas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, labai tuo abejoju, jeigu žmogus alergiškas prieno produktams ir netoleruoja laktozės, labai greitai paaiškėtu toks sudėties nuslėpimas. Dažniausiai aptarnaujantis personalas supranta kas yra vegan reikaliukai. Yra visokiausi kokosų sviesto pakaitalai, kukurūzų reikaliukai ir pan

      Panaikinti
  2. Šiuo metu Lietuvoje kaip ir visoje ES produktų sudėties ženklinimo tvarka labai griežta, todėl labai abejoju, ar viešojo maitinimo įstaigos rizikuotų baudomis ir meluotų apie sudėtį, juo labiau, jog maisto marketinimas kaip "vegan" atveda nemažą būrį valgytojų - veganų, netoleruojančių laktozės, alergiškų, košerinę/halal mitybą praktikuojančių ir t.t.
    "Pieno" yra ir augalinio, tad taip, sojos leduose tikrai yra sojos "pieno"!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šanuoliai tiek Espress way tiek Holy donut, kad turi ką pasiūlyti ir veganams, idomu, kaip su Donut Lab Kaune? Gal testavot jau?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rašėm Donut Lab ir klausėm, bet atsakymo negavom (minus 1 taškas už tai!) - teks eiti patikrinti. Tikiuosi, nusivilti nereiks : )

    AtsakytiPanaikinti
  5. Buvau Donut Lab'e pasiteirauti dėl sudėties, tai minėjo, kad yra pieno miltelių pačiose spurgose...

    AtsakytiPanaikinti