2015 m. gegužės 1 d., penktadienis

VegAmsterdam

Gal pastebėjote, o gal ir ne, bet KVV receptų srautas kiek sumažėjęs. Išduosim paslaptį kodėl - gi todėl, jog kuriam laikui KVV būstinė persikėlė iš Kauno į Amsterdamą! Tad tenka daugiau gamintis maisto su tokiais produktais, kurie neprieinami Lietuvoje (ir nesinori erzinti neįgyvenamais receptais), arba valgyti mieste.

Tačiau jei kada nuspręstumėte apsilankyti šiame laisvąjame mieste, štai keli patarimai puikiai veganiškai viešnagei! Beje, apsirūpinkite grynaisiais pinigais - Olandijoje atsiskaityti kortelėmis gan problematiška, nes daugelis vietų priima tik Maestro korteles...

Veganams išgyventi Olandijoje yra gana lengva. Vegetarams - dar lengviau. Prekybos centruose gausus pasirinkimas visokiausių pusfabrikačių (deja, dauguma vegetariški, bet ne veganiški). Jokiu būdu nepraleiskite pro akis nuostabių Katjes (bei kitų firmų) guminukų - nemažai jų - veganiški, o rūgščiosios lazdelės išvis kažkokia veganiška pasaka! Daugiausiai vegan gėrybių nesunkiai rasite ekoparduotuvėse (pvz. Eko Plaza) ar bet kokiame toko - rytietiškų prekių krautuvėje.

Toko Dun Yong (Stormsteeg 9) - bene mėgiamiausia parduotuvė: joje yra visko, tikrai VISKO, pradedant įv. tofu, tempeh, seitanu, prieskoniais ir baigiant veganiškom "krevetėm" ar "omarais".
Amazing Oriental, Nieuwmarkt 27, dar viena didžiulė rytietiška krautuvė. Pasirinkimas panašus, tačiau kainos dar mažesnės nei Dun Yong.
Didžiausias džiaugsmas - pigūs sojos produktai. Prekybos centruose 1 litras sojos pieno kainuoja nuo 0,80 €. 400 g šviežio tofu toko - nuo 0,99 €, 450 g šviežio tempeh - nuo 1,49 €. Ko gi dar galima norėti! Nebent vegan ledų ir sūrių? O jų ieškoti reikia Eko Plaza parduotuvėse. Tikrai yra!

Ryžių pieno ledai iš "Eko Plaza" parduotuvės
Parduotuvės draugiškos veganams ne tik maistu - Amsterdame galite rasti ir veganiška avalyne bei aksesuarais prekiaujančių parduotuvių! Centre esanti Vega-Life (Singel 110) siūlo batų, diržų, vegan ledų, maisto papildų ir įvairiausios atributikos.


O jei netyčia išalktumėte, visas miestas pilnas įvairiausių kraštų užkandinių ir restoranų, belieka tik išsirinkti - ar keliausite į veganiškus žaliavalgiškus posh restoranėlius, ar rinksitės skvoterių kavines, ar visgi pasinersite į kelionę po pasaulį falafelinėse, kinų/thai restoranuose ar indonezietiškose/surinamietiškose/vietnamietiškose užkandinėse.

Stengėmės išbandyti viską. Aišku, nepavyko - per daug! Todėl dalinamės įspūdžiais iš tos menkos kulinarinės Amsterdamo dalies, kurią teko išragauti savais liežuviais.

Daržovių asorti Joe's garage vegan vakarienėje
Pats pigiausias ir patikimiausias būdas pavalgyti sočiai ir veganiškai - skvotai. Jų čia nemažai (deja, vis daugiau iškeldinama ir uždaroma), ir skvotų kavinėse valgo ne tik vietiniai pankai, bet ir keliautojai, studentai ar skvotų kaimynai. Amsterdamo rytuose esantis Joe's Garage į vegan vakarienę kviečia pirmadieniais ir ketvirtadieniais. Trijų dalių (sriuba-karštas-desertas) vakarienė kainuoja vos 4 €. Pigu ne tik pagal Amsterdamo, bet ir net pagal lietuviškus standartus. Maistas skanus, kaskart jį gamina kita komanda, o į virėjus ar jų padėjėjus galite įsirašyti ir jūs!
Trečiadieniais ir penktadieniais į vegan vakarienę už 5 € kviečia Vrankrijk, o trečiadieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais - MKZ (tiesa, pastarasis prašo rezervacijų).


Jei skvoterių gastronominiais gabumais nepasitikite, bet gatvės maistas negąsdina, ieškokite falafelių. Jie čia kainuoja nuo 3 € (virš 5,5 € jau galite laikyti apiplėšimu). Dažnai į rankas gausite tik pačius falafelius su pita, o garnyrą bei padažą galite susikomplektuoti patys.

Falafelis iš Maoz. Va čia yra tikras Falafelis, iš didžiosios F. Brangiame mieste, už kone lietuvišką kainą, skanus, šviežias, ir pitoje niekada nepritrūks nei garnyro, nei padažų. Šekit visi pikčiurnos, aiškinantys, jog keturi sausi falafeliai su keliomis padžiūvusiomis salotomis yra gerai!
Nors iš pradžių nepatikėjau, bet Olandijos lietuvė Gabija labai rekomendavo (ačiū!) užsukti į falafelių chain'ą besivadinantį Maoz. Mačiau jį ne kartą, bet nė mintis nekilo vietoj kokios paprastos no-name užkandinės rinktis gerai atrodantį tinklinį restoranėlį. Tačiau rekomendacijos neignoravau ir apsilankiau. Ogi falafeliai iš tiesų puikūs! Už beveik 5 € gauni pitą (paprastą ar pilno grūdo) su salotom ir penkiais šviežiai iškeptais falafeliais, įsikrauni kiek nori daržovių ir padažų iš baro, o jei daržovių pritrūksta, visada gali įsidėti dar daugiau. Tik kad porcijos tokios "galingos", jog nelabai yra to poreikio dėtis dar ir dar : ) Iš vegan padažų - tahini ir aliejaus pagrindo padažai (nors už papildomų 50 centų galite gauti ir humuso); tas aliejinis, kur įspėja, kad aštrus - iš tiesų aštrus ir verčia maloniai byrėti ašaras.

Loempia iš gatvės prekeivių
Tačiau kam kramsnoti falafelius, jei galima užkandžiauti kur kas įdomiau? Pavyzdžiui, ragauti vietnamietišką loempia arba tiesiog didelį suktinuką, mums žinomesnį spring rolls pavadinimu? O ir kainos nedidelės, nuo 0,80 € už vieną ar 3,50 € už lėkštelę.

Sumuštinis su tempeh
Arba kodėl gi neparagavus surinamietiškų/indonezietiškų sumuštinių? Ieškokite nedidelių užkandinių, siūlančių broodjes - rinkitės tofu arba tempeh įdarą. Kaina nuo 2,50 €. Centre užkandinės kiek brangesnės, maistas mažiau nuoširdus, bet taip pat skanus. Galite išmėginti Toko Joyce, kur galite rasti tiek sumuštinių, tiek ir kitokių veg* pasirinkimų už pakankamai padorią kainą. Nors visgi visomis keturiomis laiduoju už užkandines, esančias už centro / canal ring ribų.

Bali Tahu saldžiai aštrus sumuštinis iš Toko Joyce, Nieuwmarkt 38.
Amsterdamiečiai valgo labai daug duonos ir pieno, tačiau dar daugiau - maisto išsineštinai, tad nenustebkite pamatę kur pakampėj ką kemšantį pietus iš dėžutės. Kone kiekviena wok užkandinė ras ką pasiūlyti ir veganams, lygiai taip pat kaip ir kinų, surinamo, indonezijos virtuvių užkandinės. 

Amsterdamo fusion: kinų ir surinamo virtuvė - tofu su daržovėmis ir surinamietiškais ryžiais. Čia tik pusė porcijos!
Kuo toliau nuo centro - tuo kainos mažesnės, porcijos didesnės ir maistas nuoširdesnis bei gardesnis. Kinų-Surinamo užkandinėje Mi-Lobie (Eerste van Swindenstraat 505) už 7,50 € gavau kalną tofu su daržovėmis ir ryžiais, kuriuos valgiau net dvi dienas : ) Vegetariškų patiekalų ten daug, tad pasirinkti ką valgyti gana sunku...

Vegetariškas (viskas, išskyrus sūrio krūvelę, mat porciją dalinausi su nevegane - veganiška) etiopiškas asorti su fermentuota duonele injera
Bet visiems veganams-gurmanams (ar šiaip smalsuoliams) įdomiausia bandyti dar keistesnes virtuves ar patiekalus. Amsterdmas tam puiki vieta: netoli žymiojo Vondelpark spiečiasi Rytų Afrikos restoranai, kurių meniu - itin draugiškas veganams. Etiopiškas Addis Ababa restoranėlis siūlo daugybę vegetariškų (kuriuos paprašius veganizuoja) ir veganiškų patiekalų. Nors paklausius apie porcijų dydį sakė, jog jos nedidelės ir dviems žmonėms paragauti nepakaks, tačiau tai buvo bėgėdiškas melas: porcijos sriubos, duonos užkandžio ir veg-asorti dviems buvo gerokai per daug...

Etiopiška moliūgų sriuba
Etiopiška duona su salotomis ir špinatų padažu - milžiniška porcija ir tai - "užkandis"!
Amsterdamo vegetariški ir veganiški restoranai skiriasi nuo aukščiau aprašytų užkandinių ir restoranėlių - jie dažniausiai orientuoti į hipsterius ar ekošeimynas, tad ir kainos atitinkamos: be 10 € juose net nelabai ir užkąsi, o norint sočiai pavalgyti, žmogui teks pakloti 20 € ir daugiau. Tad paliekame lankymąsi ten atitinkamai "liaudžiai" : )

Taigi, Amsterdamas - dar vienas džiaugsmas veganams (ypač tiems, kurių kišenė pilnesnė:) Tačiau tam, kad pasimėgautumėte visais šio miesto teikiamais malonumais, reikia ne kelių dienų, ne savaičių ir net ne kelių mėnesių : ) 

Čia dar teks praleisti kiek laiko, tad galbūt šis įrašas dar pasipildys, o jei ne, ieškokite daugiau info apie VegAmsterdamą čia.

2 komentarai:

  1. Hmm, aišku labai mažai šansų...bet galbūt pavyko surasti veganišką space cake? Kiek ieškau (kol kas internete) nieko nėra, deja. Nesinori tuo tikėti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei nepavyko rast, matyt ir nėra. Todėl va - puiki "verslo niša" : ))

      Panaikinti