2015 m. gegužės 20 d., trečiadienis

Paryžius prabėgomis


Ak, tas Paryžius! Kiek apie jį filmų pristatyta, kiek istorijų parašyta! Ir visgi turi jis kuo nustebinti ne tik kino ar literatūros gerbėjus, bet ir veganus gastronautus.
Gaila, ten praleisti teko vos kelias dienas, tad liko neaplankytos kelios įdomios vietos ir liko neišragauta daugybė patiekalų.

Veganpropaganda Paryžiaus gatvėse

Žinoma, prancūzų virtuvė nėra labai draugiška veganams (ir net vegetarams). Tačiau Europinė (pasaulinė?) burgerių manija paliko savo pėdsaką ir meilės mieste - vegetariškos "East side burgers" užkandinės pavidale.

Visi jų siūlomi burgeriai - vegetariški, tačiau įmanomos ir veganiškos versijos - sūris pakeičiamas "sūriu". Užsisakiau "Popajaus" kompleksą - burgerį su špinatų paplotėliu ir vegan mozzarella sūriu, bulvyčių ir gėrimą. Už viską tenka pakloti 10 €. Nežinau, ar čia aš išlepinta Krowarzywa burgerių, ar iš tiesų buvo taip, kaip ir atrodė: burgeris - mažokas, tiek savo dydžiu, tiek "tarpbandeliniu turiniu". Skonis neblogas, bet ir per daug neįsimintinas. Prisimenu draugo padejavimą, jog Paryžiaus maisto kiekio ir kainų santykis yra labai nekoks. Palinksiu galva ir džiaugiuosi, jog ėmiau kompleksą - bulvytės užpildė tą skrandžio dalį, kurios neužkimšo burgeris ir darau išvadą, jog Varšuvietiški burgeriai visgi geriausi ne tik Lenkijos sostinėje, bet veikiausiai ir visoje Europoje.

La Popeye burgeris
Sekančią dieną laimės nusprendžiau paieškoti kitur ir leistis į savo mėgiamą kelionę po pasaulio virtuves. Būnant Paryžiuje veikiausiai privaloma pasinaudoti pačiu puikiausiu globalizacijos ir migracijos rezultatu - krūva Magrebo regiono restoranėlių. Norint paskanauti kuskuso net nebūtina keliauti į kokį užkampį - pigaus ir skanaus marokietiško ar alžyrietiško kuskuso galima rasti prie pat Notre Damo katedros. Per daug nesidomėdama kur tas kuskusas skaniausias, užsukau į restoranėlį "Au bon couscous", į kurį kvietė labiausiai (pasiūlė nemokamų gėrimų:)

Norėjau kavos, bet marokietiškame restorane tiesiog privaloma gerti mėtų arbatą!
Iš pradžių dvejojau ką pasirinkti - kuskusą ar daržovių tadžiną, bet galiausiai nusprendžiau - juk čia atkeliavau valgyti būtent kuskuso, tad ties juo ir apsistojau. Daržovių kuskusas kainuoja 9 €, tiek pat ir tadžinas. Žinant kurioje vietoje įsikūręs restoranėlis, kaina - joks ne apiplėšimas.


Bet kuomet atnešė maistą, paaiškėjo, jog jo kiekis paneigia draugo įspėjimą apie porcijų dydį. Milžiniškas "bliūdas" kuskuso trims (neįveikėm, nors apetitu nesiskundė nė vienas valgytojas) ir dar didesnis indas su daržovėmis. Laisvai galima pasidalinti viena porcija ir dviems. Patiko, jog be kuskuso ir daržovių dar pasiūlė ir avinžirnių, razinų (jos - esminis skirtumas tarp marokietiško ir alžyrietiško kuskuso) bei šviežios naminės harisos (čili padažo). Dedam šiam restoranėliui už viską vieną didelį ir riebų pliusą.

Garbės žodis, atnešė trigubai tiek, nei šioje nuotraukoje!
Patarta užsukti į La Chapelle rajoną paieškoti Šri Lankos bei Indijos, tą ir padariau paskutinę viešnagės dieną. Iš tiesų, indų restoranuose lankausi rečiausiai bijodama ghee. Tačiau Šri Lankoje ghee naudojamas rečiau, todėl padarau išimtį. Su draugu einame pietų į atsitiktinį indų-šrilankiečių restoranėlį "Shalini". Pasiteiravus (gerai, kad yra kalbančių prancūziškai, antraip tikrai tektų pražūti!) apie patiekalų sudėtis ir pasiklausus, kas gaminama veg ir be ghee, pasiūlė du variantus - thali ir briyani, abu po 7,5 € (nors aplink galima rasti ir pigiau). Iš esmės abu patiekalai gan panašūs - thali pateikiamas mažomis maisto krūvelėmis su ryžiais, o briyani - tai indiška/nepalietiška/šrilankietiška plovo versija.

Daržovių thali

Daržovių briyani
Maistas buvo neblogas, tačiau dėl jo sudėties kilo daug abejonių. Todėl daugiausiai lapnojau briyani, o draugas vegetaras - thali (iki kol priėjo kažką neaiškaus - tarp sojos ir mėsos, brrr!). Paįdomauti paįdomavome, bet matyt teks toliau laikytis savo įsitikinimų dėl indiško maisto (su viena išimtimi).

Nusivylusi maistu bei turėdama dar pusvalandį laiko iki autobuso, užsukau į indišką krautuvę, kuri pakėlė nuotaiką - daugybė pigių prieskonių, arbatų, padažų - bus lauktuvių namo!

Aluwi
Pasiskaitinėjusi apie Šri Lankos maistą apsidžiaugiau, jog beveik visi jų saldumynai - veganiški. Tad užėjau į saldumynų krautuvę ir nusipirkau paragauti kelis gabaliukus aluwi - ryžių miltų ir kokoso deserto. Nors desertas brangokas (vienas gabaliukas - 1 €), tačiau skonis - nuostabus. Pasisaldinau savo paskutines akimirkas Paryžiuje ir dar parsivežiau porą deimančiukų namo. Ak, kad tokių būtų galima įsigyti visur!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą