2015 m. gegužės 30 d., šeštadienis

Olandiškas skvotų maistas

Tai, jog pankai visada buvo puikūs kulinarai, o skvotai visada turi skanaus veganiško maisto (pirmoji vegan maisto kavinukė Vilniuje ėmė veikti Kablio skvote dar ~1999 m.) dažniausia žino tik bent kiek "pankroko virtuvėje" besisukioję žmonės.
Tačiau Olandijos skvotai, panašu, tapo atviri ir pašaliniams lankytojams, norintiems paskanauti pigaus ir skanaus vegan maisto, ir skvotų vegan kavinės padeda ne tik išsilaikyti patiems, bet ir neretai renka "pelną" kilniems tikslams, pavyzdžiui, paremti įvairias politines iniciatyvas.

Nors apie skvotų maistą jau teko rašyti, tačiau apsilankius dar poroje skvotų vegan kavinių, norisi pasidalinti naujais įspūdžiais.

Daugiausiai gerų atsiliepimų girdėjau ir skaičiau apie MKZ Amsterdame, tačiau norint ten pavakarieniauti, reikalingos rezervacijos, tad apsilankymą vis atidėliojau dėl neprognozuojams dienotvarkės. Kol galiausiai atėjo metas užsukti į šią populiarią skvoto kavinę.

Anarchija alyvose prie MKZ
Ir ką galiu pasakyti - likau kiek nusivylusi. Nors sukirtau visai neblogą sumuštinį (1,2 €) kiemelyje esančiame bare-infoshope ir užgėriau jį Club-mate kola, bet vakarienė (5€) nepaliko didesnio įspūdžio.

Sriuba MKZ skvoto kavinėje
Pirmasis patiekalas - sriuba - buvo aštri. Ir viskas. Mėgstu, kai maiste išsiskleidžia keli skoniai, tačiau to nebuvo. Todėl su nekantravimu laukiau antrojo patiekalo.

Lęšių kepsnys su garnyru
Antrasis patiekalas - lęšių kepsnys su daržovių garnyru - kiek pataisė reikalą. Pats kepsnys buvo neblogas, be to, tarsi žinodami jį pateikė su karamelizuotais svogūnais, kuriuos tiesiog dievinu ir pasiduodu jais lengvai paperkama. Tačiau "hipsterinti" ir fotografuoti teko draugės lėkštę, nes į maniškę pamiršo įdėti pomidorų : (


Ir kiek viską pataisė lęšiai, tiek viską sugadino desertas - liūdnai atrodantis keksiukas. Beje, kaip jis atrodė, tokio skonio ir buvo - nepakankamai iškilęs (o gal pagailėta tešlos?), su nykokais meduolių prieskoniais, per mažai cukraus (o gal turėjo būti "sveikuoliškas"?) bei užkrėsta tofu mase ant viršaus (truputį panašu į tai, ką mėgsta ant įvairių paviršių "užkrėsti" paukščiai). Valgyti suvalgiau, bet pasimėgauti tikrai nepavyko. Galbūt per daug esu išlepinta Chaikos keksiukais, bet galbūt iš tiesų MKZ keksiukas buvo prastas...

"Geriausias Vegan maistas Amsterdame!" - taip skelbė atsiliepimai. Drįstu teigti, jog toli gražu ne geriausias. Arba "pataikėme" į ne tokią vykusią dieną, arba kažkas nežino koks gali būti skanus tas vegan maistas.

Nors pati MKZ kavinukė jauki (bei "adaptuota" plačiai visuomenei), tačiau sėdėti ilgą laiką buvo nesmagu dėl didelio triukšmo. Todėl pavakarieniavus iškart apleidome patalpą.

Bet prieš pat apleidžiant Olandiją ir besisvečiuojant nedideliame 's Hertogenbosch miestelyje užsukau į skvoto kavinę Knoflook, kuri iš tiesų gali pasigirti geriausiu vegan maistu - bent jau tuo, kurį teko ragauti Olandijos skvotuose. Valgytojai laukiami penktadieniais 19:00, o vakarienė (sriuba-karštas-desertas) kainuoja 4 €. 


Smidrų siubą suvalgiau greičiau nei spėjau nufotografuoti : ) Išties skani, pagardinta šviežiomis žolelėmis ir sojos grietinėle. Taip pat ant stalo buvo pastatytas indelis su... veganišku kąstiniu! Sojos margarino plakinys su česnaku ir žolelėmis turbūt primitų populiarų žemaitišką patiekalą. Smalsavau kaip jis atsidūrė ant olandiško stalo...

Atsitiktinumas, ar iš tiesų [vegan] kąstinys valgomas ir Olandijoje?
Antrasis patiekalas taip pat buvo puikus - nors ilgą laiką skeptiškai žiūrėjau į "olandiškus pietus" - t.y. "mėsos salotas" (labiau paštetus), tepamas ant duonos, tačiau veganiška versija nenuvylė - pomidorinis užtepas ir "rūkytų dešrelių" tofu užtepas sulaužė įsitikinimus apie liūdną olandišką virtuvę. Nepaprastai skanu, o ir garnyras - spalvingos daržovių salotos su burokėliais ir aviečių balzamiko padažu, grilyje kepti pomidorai - buvo tiesiog super.

Tofu užtepai ir daržovių salotos
Desertui - trupininis rabarbarų pyragas. Taip pat kone tobulas - ne per sausas, ne per šlapias, ne per rūgštus, ne per saldus. Ko gi daugiau norėti. Nuostabi ir netikėta vakarienė prieš paliekant šalį : ) Nors Hertogenbosch nesulaukia tiek daug lankytojų kiek Amsterdamas, tačiau jei norite paragauti tikrai geriausio veganiško skvotų maisto, keliaukite į "Česnaką", o ne į MKZ.

Rabarbarų trupiniuotis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą