2015 m. kovo 25 d., trečiadienis

Tzimmes - daržovių ir vaisių saldumynas

Nors pavasaris dar slepiasi po pernykščiais lapais, bet Velykos - jau ant nosies!
Kol neveganai ant stalo kraus margučius ir pataisus*, veganai kaip visada bus išradingesni ir lepinsis įdomesniais patiekalais - tofiniene, salotom ar  daigų salotom su želmenų shot'u...
Ką valgo veganai? primena, jog balandžio pradžioje švęs ne tik katalikai - žydai taip pat turi savo pavasario šventę - Paschą - skirtą prisiminti išsilaisvinimą iš Egipto vergijos. Svarbiausias Paschos maistas - macos duonelė, tačiau siūlysime Velykų stalui pasigaminti ne macų, o kito svarbaus ir saldaus žydų patiekalo - tzimmes - kuris neatsiejamas nuo Naujųjų Metų šventimo, bet jo rasite ir ant Paschos bei kitų švenčių stalo.


Reikės:

3 didelių morkų (arba 300 g mažų morkyčių)
1 saldžios bulvės (arba mažos skardinės konservuotų ananasų kubelių)
džiovintų slyvų ir kitų džiovintų vaisių
2 šaukštų cukraus (arba agavų sirupo)
1 šaukštelio cinamono
šaukštas kokosų aliejaus
1/3 puodelis verdančio vandens

Paruošimas:

Karštame vandenyje ištirpinti cukrų, suberti cinamoną ir gerai išmaišyti. Supjaustyti riekelėmis morkas**, susmulkinti saldžiąją bulvę. Sudėti daržoves į puodą ir pavirti apie 10 minučių, kol kiek suminkštės. (Jei naudojate ananasą - jo virti nereikia :)
Susmulkinti džiovintus vaisius. Suberkite į indą drauge su nusunktomis apvirtomis daržovėmis (suberkite ananasus, jei naudojate juos; galite vietoj cukraus sirupo naudoti ananasų - bet cinamono neatsisakykite). Įdėkite šaukštelį kokosų aliejaus, viską gerai išmaišykite ir sukrėskite į kepimo indą. Uždenkite folija ir troškinkite orkaitėje 200°C temperatūroje 20-30 minučių. Tada atidenkite foliją ir pakepkite dar apie 10 minučių. 


*Neskinkite ir nepirkite pataisų - jie nyksta, o išrauti neatauga net keliasdešimt metų.
**Riekelėmis supjaustytos morkos simbolizuoja auksines monetas ir atneša valgantiems turtus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą