2015 m. vasario 9 d., pirmadienis

Rūkytas sojos paštetas

Kuomet vietoj baltų pupelių per klaidą užmerkiau ir išviriau sojos pupeles norėjau pykti, rėkti ir verkti - planuoti pietūs nebeišeis, ir ką daryti su kalnu beveik išvirusių sojos pupelių? Sojos pienas ir tofu atkrenta... Vadinasi, eksperimentuosim ir mėginsim gaminti... sojos paštetą!
Iš visko, ką radau tuštokoje virtuvėje, sukompiliavau masę, turėjusią virsti kažkuo panašiu į paštetą. Ir ką galvojate? Skonis buvo tiesiog puikus! Pagaminau dvi pašteto versijas: vieną - "dešrinę", kitą - "kepsninę", t.y. dalį sojos masės sukrėčiau į foliją ir sušių gaminimo principu suformavau iš jos dešrą; antrą dalį sukrėčiau į pailgą kepimo skardą. Labai įdomu, bet kepant skardoje paštetas gavosi švelnesnis ir drėgnesnis. Tuo tarpu folijos "dešroje" keptas paštetas išėjo biresnis ir aštresnis. Bet skanūs abu!
Naminis sojos paštetas, nors ir nėra labai išvaizdus, gali būti vartojamas pusryčiams, pietums kaip burgerių kepsnelis ar vakarienei. Universalus patiekalas! Pamėginkit ir jūs!


Reikės:

1 puodelio sojos pupelių
1 mažo svogūno
1 [grilyje] keptos paprikos
2 šaukštų pomidorų tyrės
1 šaukštelio harisos čili pastos
1 nubraukto šaukšto maltų linų sėmenų
druskos, pipirų, česnakų granulių, rūkytos paprikos miltelių
alyvuogių ar kito aliejaus

Paruošimas:

Per naktį palikti mirkti sojos pupeles. Išmirkus nusunkti vandenį ir užpylus pupeles šviežiu vandeniu virti jas 20-30 minučių. Nuo išvirusių ir pravėsusių pupelių nulupti luobeles (taip, tikras Pelenės darbas - lengviau lupasi jei pupelės vis dar vandenyje). Į trintuvę sudėti išlukštentas sojos pupeles, kiek pasmulkintas daržoves ir visus likusius produktus. Sutrinti iki vienalytės masės.
Jei paštetą ruošite "dešroje", tai gabalą folijos patepkite aliejumi, sukrėskite pašteto masę ir spausdami susukite į suktinę - visai kaip suši. Dantų krapštuku prabadykite "dešrą", kad galėtų ištekėti perteklinis skystis. Kepkite orkaitėje karts nuo karto apverčiant ant vidutinės ugnies apie 40 minučių.
Jei paštetą ruošite skardoje, tai patepę skardą aliejumi, sukrėskite pašteto masę, paspauskite ir išlyginkite jos paviršių. Kepkite orkaitėje ~190°C apie 30 minučių.

Paštetą galite valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

2 komentarai:

  1. Kuom būtų galima pakeisti harisą? ir ar labai nukentėtų skonis, jei nenuimti luobelių? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čili pastą galima keisti čili pudra, dribsniais ar tiesiog smulkintu vienu šviežiu pipiru.
      Dėl luobelių skonis nenukentės, tik tekstūra!

      Panaikinti