2015 m. sausio 20 d., antradienis

Veganiškos laimės paieškos Kipre

Keliauti mėgstantys veganai nuolatos susiduria su dar didesniu iššūkiu "ką valgyti" nei tie, kurie gyvena stabilų gyvenimą.
Kai kurie kraštai, pavyzdžiui, Ukraina, atneša malonių netikėtumų, tačiau ten, kur mažiausiai tikiesi, galima sulaukti didelių nusivylimų.

Važiuojant atostogauti į Kiprą tikėjausi saulėtų šiltų orų bei skanaus, šviežio maisto. Deja, abu dalykai pasirodė sunkiai įgyvendinami. Orai buvo šalti ir lietingi, o veg* patiekalų paieškos britų ir rusų turistų pamėgtuose kurortuose tapo tikru iššūkiu

Turistų gidai rekomenduoja Kipre ragauti šviežios žuvies, kebabų ir haloumi sūrio, bet ko tikėtis veganams? Alyvuogių, šviežių daržovių ir vaisių, humuso bei falafelių?..

Valgant namuose didelių problemų nėra - vaisiai ir daržovės nebrangūs, švieži. Norint fastfoodo, galima pačiupti šiltą duoną iš kepyklos, šviežio humuso iš prekybos centro ar vegan užtepėlių iš rumunų krautuvių. Tačiau ieškant kur papietauti, pavakarieniauti ar papusryčiauti mieste, gali tekti ir pūsles ant kojų pritrinti.

Pirmoji vakarienė Pafose, šeimyniniame sirų restorane "Armenis" (įsikūręs Eleftheriou Venizelou gatvėje) suteikė daug vilčių - nors neveganiška ir nevegetariška vieta prisitaikė prie "įnoringų klientų" ir pamodifikavo savo siūlomus patiekalus taip, kad būtų tinkami veganams. Teko paskanauti picą su alyvuogėmis ir pyragėlius su špinatais. Ir skanu, ir nebrangu - pora pyragėlių - 1,25 EUR.


Visai netikėtai "užtaikėm" ir puikių pietų - nėriniais ir siuviniais pagarsėjusiame Lefkaros kaimelyje (netoli Larnakos) užsukome į šeimos restoranėlį "Tasties". Jauki aplinka, daugybė žavingų antikvarinių detalių, rūpestingi savininkai... Ko daugiau reikia? 
Paaiškinus, jog reikalingas veganiškas maistas, gavome atsakymą - be problemų. Sulauksite "vegan surprise" (čia nuolatinis meniu trumpas, daugiausiai gaminama "iš galvos"). O sulaukėme pilno stalo skanėstų - nuo virtų daržovių, trintos sriubos iki (ne)paprastų salotų su pačiais skaniausiais namuose marinuotais kaparėliais pasaulyje, ir viskas tik už 5 EUR (kainos buvo sudėrėtos su šeimininke, nežinia ar taip būna ir turistinio sezono metu).

Tos žolės - tai kaparėlių augalai!
Imbieriniai brokoliai
Pačioje Larnakoje veganai taip pat nepražus - tereikia keliauti į Abu Dany falafelinę. Vegetariški ir veganiški falafeliai, kiek skiriasi jų sudėtis. Ragavau tradicinį falafelį, bet šis buvo kiek netradicinis - lavaše be falafelių, daržovių ir tahinio būta ir mėtų, kurios to falafelio skonį užlaikys atmintyje dar ilgai, mmmmm :) 

Prabangieji makaronai
O štai Limasolis tapo tikra kančia. Ieškojome kur papusryčiauti, tačiau niekas nedirbo, siūlė mėsingus sumuštinius už 9 EUR arba, o, dieviškoji komedija, vienoje sumuštininėje atradus vegan sumuštinį paaiškėjo, jog tą dieną pas juos pasibaigę... visos daržovės :o 
Su pietumis buvo panašiai. Burgeriai, kepsniai, kebabai, na, geriausiu atveju, sūriai... Liūdna. Tad užsukome į "Noodle house". Jų meniu kaip vegetariški patiekalai pažymėtos jūros gėrybės, žuvis ir net vištiena... Bet paaiškinus ką valgau ir ko ne, pasiūlė padaryti ryžių makaronų su daržovėmis. 10 EUR, bet verkiančiam skrandžiui daug ko nepaaiškinsi. Patiekalas buvo toks so-so, iki kol atnešė padažus. Padažų buvo keturių rūšių - čili švelnus, aštrus, česnako ir imbiero bei smulkintų jalapenų. Padažai situaciją gerokai pataisė, tačiau drėgmės makaronams vis tiek trūko (nenaudojo meniu pristatomo vegetariško austrių padažo...)


Šiaurės Kipre situacija gan panaši. Džiaugiausi, kai Girnėje, tipo britams patrauklioje turinčioje būti "Cafe George" radusi spagečių, pavadintų "Vegen". Iš tiesų jie buvo vegan ir nereikėjo nieko modifikuoti. Skonis neypatingas, bet kančių ir bado išvengta, o kiekis teisingas - maža nepasirodė.


Famagustoje visai netyčia paragavau humuso sriubos. Taip, yra ir tokia! Meniu buvo parašytas humusas, tai tikėjomės užtepo, o atnešė sriubą. Kadangi diena buvo šalta, tai sriuba lindo dar geriau nei įprastas humusas. 
Beje, kaip matyti nuotraukoje, prie sriubos pateikta ir nedidelė meze - vien dėl jų badauti neteko, nes kaskart užsakant maistą pateikiama alyvuogių, marinuotų čili, arba šviežios duonos su alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu. Kirminą užkimšt visada galima!


Nerandant nieko veganiško, porą kartų teko krimsti liūdnas bulvytes, tačiau šios bulvės neliūdnos - tai kiprietiški bulvių traškučiai. Skonis taip pat neišsiskiriantis, bet pabandyti verta. Juos ragavau Šiaurės Nikosijoje, užkandinėje "Lavash". Norintiems paragauti tų traškučių, vis dėlto Lavash nerekomenduočiau. Taip pat užsisakėme ir lavašų su daržovėmis - išsiaiškinome sudėtį, turėjo būti baklažanų ir nebūti pieno produktų. Baklažanų neradom, o pavalgius prasidėjusi alerginė reakcija išdavė ir personalo melus apie "nesamą" pieną :(
Pietų Nikosijoje verta apsilankyti populiarioje armėnų užkandinėje Avo. Ten žmonių visada pilna, veikiausiai tektų ir palaukti vietos prisėsti, tačiau daugelis perka išsinešimui. Maistą paruošia labai greitai - teko skanauti falafelį lavaše, vos už 1,5 EUR. Vienintelis trūkumas tas, jog falafelis šaltas...


"Medžiojant" vegan maistą viešose vietose, pravartu pasidairyti po meze meniu. Meze - tai nedidelės užkandėlės. Dažniausiai tai būna žuvis, jūros gėrybės, sūriai, tačiau pasitaiko ir vegan - baklažano, ar, kaip matyti nuotraukoje, humuso, pupų padaže, marinuotų alyvuogių. Taigi, išgyventi galima, bet mėgautis vegan maistu Kipre visgi sunkoka...

Kad netektų vien rie vegan džiaugsmų saloje galima pridėti parduotuvių asortimentą - dėl vaisių ir daržovių - viskas aišku, tačiau tikri veganai, daugiau besirūpinantys etiniu gyvūnų valgymo klausimu, o ne savo apimčių reguliavimu, gali pasidžiaugti saldumynais. 
Karobo sirupas, karobo tinginys ir sausainiai, lokumas, chalva, pigus tahinis, tradicinė augalinė kramtoma guma, sezamų cotton candy leidžia pasisaldinti dūšią ir pamiršti galvos bei pilvo skausmus ieškant kur veganiškai pavalgyti didžiuosiuose ar kurortiniuose Kipro Respublikos ir Šiaurės Kipro miestuose.

Taip atrodo cotton candy. Nuotrauka, deja, pavogta iš internetų.
Reziume: jei esate veganas, norite šiltai ir sočiai bei skaniai paatostogauti, Kipras nėra ta vieta. Geriau rinkitės Maltą, ar kitus kraštus, kurių mes dar neištyrinėjome, o patyrinėję patys, pasidalinkite ir su kitais : )

5 komentarai:

  1. Jūsų tekstą perskaičiau likus vos kelioms dienoms iki savo kelionės į Kiprą ir nusiteikiau, kad lengva nebus... Laimei, jei pradžioje kelionės galvojau, kad nėra ten taip blogai, jos pabaigoje pavyko ir jūroje pasimaudyti ir veganų rojų atrasti.
    Dėl oro - jūs matyt užtaikėt ant pačio liūčių sezono, mat mes buvom dvi savaitęs, du rytus lynojo, visą kitą laiką švietė saulė, nosį nudegiau dailiai raudonai kaip visada.
    Apie maistą, beveik visą laiką leidom mažuose miesteliuose ir kaimeliuose, iš pradžių prie jūros vėliau kalnuose, gal todėl įspūdžiai labai kitokie. Būnant prie jūros vis dviračiais numindavom iki kokio artimiausio miestuko su viena žiemą dirbančia užkandine ir mūsų laimei vis atradom vietas, kurios savo meniu jau buvo pakoregavę vegan burgeriais bei vegan sumuštiniais. Na ne stebuklai, bet skųstis tikrai nebuvo kuo.
    Vienintelis miestas kurį aplankėm buvo Limasolis, bet ir ten vargti negavom, nes dieną visai netyčia užsukom į padoriau atrodančią fast food knaipę ir gavom žiauriai skanių falafelių (gaila vietos pavadinimo nebepamenu), o vakarieniaut ėjom į išrekomenduotą "pi". Tiesa, ten nepigu, bet labai bohemiška, jauku, o ir puiki vieta atrasti, kad salotos gali būti pagrindinis patiekalas. Vegan pasirinkimų daug ir įdomių, porcijos milžiniškos, velgiau dvi dienas, tad galiausiai nebebuvo taip ir brangu. Po Limasol kilom į kalnus, o ten ir atsivėrė tobulas Kipro maistas. Tiesa, keliaujančius pavakarieniauti į tradicinę Kipro kaimo taverną reikėtų perspėti, kad kai kur meniu išvis nėra, jei jau atėjai, atsisėdai - reiškia valgysi meze, o tai rinkinys įvairiausių nuolat kintančių patiekalų, kuriuos tą dieną pagamino šeimininkai, tad prieš tai, kol ant stalo nepradėjo keliauti dešrelės ir sūriai, reikėtų perspėti vietos šeimininkus ką valgai ir ko ne. Kai kur gal minutę nustebs, sutriks, bet tikrai pagamins ką nors puikaus būtent tau. Iš visų tobulų kaimelių užeigėlių, labiausiai patiko Kolani esanti vieta "pas Mariją", kur galima gauti tobulos humuso sriubos ir žinoma Lofou, kur vienintelėje kaimo tavernoje dirbanti moteris gamino skaniausias mano gyvenime vegan vakarienes. Tiesa, čia užėjus ir atsivertus meniu (šioje vietoje jie yra) vegan rojaus nerasite, bet užrenka užkalbint besišypsančią virtuvės deivę ir ji pati ims siūlyti savo mėgstamus vegan patiekalus (kurių buvo tikrai daug) ir pavers priklausomais nuo Lofou tavernos :)
    Tai tiek mano įspūdžių iš Kipro, kur visai netikėtai atradom daug saulės, skanaus maisto ir beproto draugiškų žmonių, dėl kurių tikrai teks grįžti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo visai skaniai toks maistas, atvykusiems atostogauti veganams į Kiprą naudinga. Nors tiesa pritarsiu jums... Maltoje situacija šiuo atveju yra daug geresnė.Bet dėl to nereikėtų atsisakyti kelionės į Kiprą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na kai mes vykom į Kiprą, tai ten buvo ne atostogos o darbas Kipre. Tad valgydavome namie, gamindavome problemų tikrai nekildavo dėl tokio maisto. Mums su mergina patiko tiek Kipre gyventi, tiek dirbti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na man nuolatos tenka siųsti siuntinius į Kiprą su maistu, nes ten dirbanti mano sesuo, tiesiog negali pakęsti jų maisto, nors ir yra vegetarė. Ir nors jau treti metai, kaip ji ten, niekaip negali susigyventi su vietiniu maistu. Na bet čia jau skonio reikalas pas kiekvieną žmogų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turiu pasiūlymą norintiems paragauti patiekalų iš Kipro. Druskininkuose (
    https://www.poilsisdruskininkuose.lt/
    ) yra restoranas kuriame savininkė sudėjo apkeliautų šalių receptus, todėl tikrai manau ten rasite Kipro patiekalų :)

    AtsakytiPanaikinti