2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Burokėlių ir ridikų carpaccio



Reikės:

2-3 burokų
1 mažo arba 1/2 didelio baltojo (ilgo) ridiko
balzamiko acto
alyvuogių aliejaus
druskos

Paruošimas:

Burokus galima paruošti dviem būdais - arba žaliavalgiškai, arba ne. Ruošiant žaliavalgiškai, šviežius burokus reikia nuplauti, nulupti ir supjaustyti plonytėmis riekelėmis. Tam galima naudoti daržovių skustuką.
Ruošiant burokus nežaliavalgiškai, daryti tą patį, tik tada pašauti pjaustytus burokų gabaliukus į orkaitę ant aliejumi pateptos ir druska pabarstytos skardos. Pakepus ~5 minutes, apversti ir pakepti dar tiek pat. Palikti atšalti.
Nulupti ir plonyčiais griežinėliais supjaustyti ridiką. Išdėlioti su buroku lėkštėje, apipurkšti balzamiko actu. Galima pašlakstyti aliejumi ar patiekti su naminiu vegan pesto.

2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Morkų pyragas

Namuose spaudžiant morkų sultis lieka dauuug morkų "išspaudų", kurias žmonės dažniausiai išmeta. Tačiau šias "atliekas" galima paversti puikiausiu žiemišku morkų pyragu! Kaip? Kokiu? Ogi štai!


Reikės: 

0,5 kg morkų "išspaudų"
1 puodelio miltų
1/4 puodelio rapsų aliejaus
1/2 maišelio kepimo miltelių
1/2 puodelio cukraus
1 šaukšto melasos
pyrago prieskonių mišinio (arba atskirai - cinamono, kardamono, gvazdikėlių)
1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
šlakelio romo (nebūtinai)
šiek tiek sojos (ar kito augalinio) pieno tirštumui reguliuoti

Paruošimas:

Melasą ištirpinti šlakelyje karšto vandens. Sumaišyti viską, išskyrus sojos pieną. Jei tešla kietoka (kietumas priklauso nuo to, kiek sulčių likę morkose), įpilti šlakelį sojos pieną ir minkyti tešlą iki vientisos minkštos, kiek birios masės.
Ištepti kepimo formą aliejumi (arba pabarstyti džiūvėsėliais) ir pašauti į įkaitintą iki 195°C orkaitę. Kepti apie 20-30 minučių, kol pyragas išdžiūna ir matyti graži lygi plutelė.

Skanaus!

2014 m. gruodžio 13 d., šeštadienis

Labai lietuviškas bulvyčių iššūkis!

Ką veikti šaltais žiemos vakarais?

Ogi valgyti riebias bulves ir augintis lašinius!

Ką? Kaip suprasti?..

Viską pradėti reiktų nuo to, jog kuomet kyla diskusijos apie kažkokį "grupinį maitinimąsi", kuriame dalyvaus veganai/vegetarai, vienas iš pasitaikančių sprendimų yra "ai, einam ten - blogiausiu atveju bus bulvyčių".

Liūdnoki tie "blogiausi atvejai", meniu paženklinti keptomis bulvėmis, bulvytėmis fri/free/fry ar kitomis interpretacijomis.

Bet gi bulvė bulvei nelygi! Ir galbūt tos bulvės visgi nuvertintos be reikalo? Gal gali bulvytės būti skanios iš esmės? Tik reikia šiek tiek meilės ir prieskonių?


Bulvių skusti nemėgstu, oi kaip nemėgstu, todėl ieškodama kur "ant greito" įsimesti ką į skrandį mieste, ar ką užkąsti prie bokalo alaus, per žiemą stengsiuosi išragauti beveik visas Kauno bulves, ir nuspręsti, ar bulvytės iš tiesų yra blogiausia, kas gali nutikti veganams restoranuose, kavinėse ir baruose, ar vis dėlto bulvytės yra nuskriaustos visai be reikalo.

Drąsiai siūlykit vietas, kur dar galima atrasti ką įdomaus (ypač naminių traškučių).

1. Kavinė "Kultūra" (K. Donelaičio 16)
Naminiai traškučiai su padažu - 9 Lt
Pliusai: tikrai laaabai skanūs!
Minusai: kodėl jų mažiau? Brangiau? Ir su nereikalingu padažu???
(foto pavogiau iš kultūros - daugiau nebematau prasmės ten eiti jų graužti kai smarkiai pabrango ir "apsipadažino" neveganiškai)

2. Charlie pica ("Metropolis")
Bulvytės fri - 4,9 Lt
Pliusai: ar gali kažkas gaut pliusą toje šėrimo įstaigoje?
Minusai: Pagal tai, kaip "užtaikysi", gali pajausti seną aliejų su per daug pašalinių kvapų, per daug druskos, atrasti, kad bulvytės šildytos (?), nes pažliugę. Atneša su majoneziniu (?) padažu, tikrai ne vegan Tenka prašytis kečiupo.


3. Baras "Bumerangas" (Muitinės g. 9)
Naminiai bulvių traškučiai - 8 ar 9 litai
Pliusai: iš mėlynųjų bulvių! Daug! Nei per riebu, nei per sūru ir džiuginančiai trašku.
Minusai: labai jau ilgai kepė - galvojau, kad kažką vargšą išsiuntė tų bulvių pirmiau nukasti.
(foto nepadariau, keliu iš interneto, kad pamatytumėt, kaip funky tai atrodo!)


4. Baras "Alaus kultūra" (Laisvės al. 61)
Keptos bulvytės - 7 litai
Pliusai: daug, keptos šviežiam aliejuje, ne pigiausias pomidorų padažas.
Minusai: nuobodu.


5. "Hesburger" (visur pilna, visi vienodi)
Bulvytės - 3,5-5 litai
Pliusai: greitai ir užtikrintai.
Minusai: gali pataikyt ant druskos jūros ar pastovėjusių guminių bulvių.
* McDonaldso bulvytėse yra pieno!


6."RePublic" (vienas prie fontano, dar du senamiesty...)
Bulvytės fri su daržovėm - 8 litai
Pliusai: pati didžiausia porcija iš visų aplankytų vietų.
Minusai: valgiau ir nesupratau kas - bulvės, padažas ar daržovės - turėjo kažkokį keistą, nemalonų ir neaiškų kokį prieskonį. Pomidorų padažas so-so, labai prašėsi bent druskos su pipirais, bet tokių nei buvo ant stalo, nei atnešė su maistu.


7. "Moksha", Vasario 16-osios g. 6
Naminiai aštrūs bulvių traškučiai - 9 litai
Pliusai: įdomiausi traškučiai. Indiški prieskoniai, daug kumino, kiaušinių prieskonis nuo juodosios himalajų druskos ir puikus mėtinis padažas.
Minusai: kiek brangoka bei dalis čipsų netraškūs.


8. "B.O.", Muitinės g. 9
BO naminiai čipsai su mūsų gamintu padažu - 6,90
Pliusai: gan nemažai tų čipsų, galima gauti ir nakį.
Minusai: kai kurie čipsai netraškūs, rieboki, nesupratau, kuom tas vietinės gamybos padažas toks ypatingas ir skiriasi nuo pirktinio.


Gruzdintos bulvytės - 5,18
Pliusai: išalkus "sueina". Nebrangu.
Minusai: kažkas blogai su atšaldymu/atšildymu, tai bulvytės viduje - košytė.

 

9. "Talutti Tex-Mex", Laisvės al. 74.
Aštrūs bulvių traškučiai - 2,08 kaip side dish, 9 Lt kaip didelis snack'as
Pliusai: turbūt geriausi čipsai Kaune? Aštrūs, traškūs, neriebūs. Paprašius gali grietininį padažą pakeisti kitu - man atnešė su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis.
Minusai: Hm, negi nėra? Turbūt tikrai taip!

Čia matyti "side dish" kiekis

 10. "Cat Cafe", Jasinskio g. 1, Vilnius.
Gruzdintos bulvytės su kečiupu - 5,90
Pliusai: lankytojams reikia pravalgyt 9,99 litų, tai bulvytės padeda. Gražus tas popierinis vokelis, kuriame pateiktos bulvės.
Minusai: šlakelis kečiupo, kurio nepakanka pusėtinoms bulvytėms pagardinti, ir tas pateiktas popierinėje keksiuko formelėje. Valgydama stebėjau kaip tas popierėlis leidžiasi ir tyžta nuo kečiupo... Liūdnas vaizdelis, juoba kai užsisakant kitą bulvyčių versiją, tris padažus pateikia stikliniuose indeliuose...



2014 m. gruodžio 7 d., sekmadienis

Risotto su baravykais

Toliau tęsiame eksperimentus su vynu maisto gaminime bei prancūzų ir italų virtuve. Šis mėginimas - itin vykęs. Nė negalvojau, jog ryžių patiekalas gali būti TOOOOKKSSSS skanus!


Reikės:

1 puodelio Arborio ryžių,
2 vidutinių morkų,
1 nedidelio svogūno,
200 g šaldytų baravykų,
Viduržemio jūros žolelių mišinio,
maltų juodųjų pipirų,
žiupsnio mielių dribsnių spalvai suteikti,
1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1/2 puodelio balto sauso vyno,
1 daržovių ar grybų sultinio kubelio,
400 ml karšto vandens.

Paruošimas:

Palikti grybus atšilti. Supjaustyti smulkiais kubeliais svogūną. Morkas nulupti ir supjaustyti - aš pjausčiau plonytėmis riekelėmis, naudodama daržovių skustuką.
Gilioje keptuvėje-troškintoje įkaitinti alyvuogių aliejų ir pakepinti morkas su svogūnais. Apkepus suberti baravykus, uždengti dangtį ir patroškinti ~5 minutes. Karštame vandenyje ištirpinti sultinio kubelį. Tada supilti vyną, pusę gauto sultinio, ryžius ir prieskonius. Išmaišyti, uždengti dangčiu ir troškinti ant silpnos ugnies. Ryžiams pradėjus brinkti, reguliuokite drėgnumą likusiu sultiniu - jei ryžiai limpa prie keptuvės dugno, įpilkite dar sultinio. Ryžiai išsitroškina per ~20 minučių, tad karts nuo karto paragaukit, o sulaukę tinkamo ryžio minkštumo, mėgaukitės šiuo nuostabiu patiekalu!

2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Daržovių ragu



Reikės:

3 vidutinių bulvių,
2 vidutinių morkų,
1/4 didelės cukinijos (iš daržo) arba 1 mažytės (iš prekybcentrio),
1 mažo poro,
1 vidutinio svogūno,
1 paprikos,
2 vidutinių pomidorų,
geros saujos špinatų,
bazilikų, raudonėlių (geriau šviežių),
provanso žolelių mišinio,
maltų pipirų,
druskos,
šlakelio alyvuogių aliejaus,
100 ml balto sauso vyno (galite pakeisti vandeniu ar pilti daugiau aliejaus)

Paruošimas:

Nulupti, supjaustyti daržoves nedideliais kubeliais (~2 cm). Sudėti visas į dubenį, suberti prieskonius, druską, įpilti alyvuogių aliejaus, vyno. Viską gerai išmaišyti. Tada mišinį supilti į kepimo dubenį (ar kelis mažesnius), troškinti uždengus (kad ir folija) apie 30 minučių 175°C orkaitėje.