2014 m. gegužės 22 d., ketvirtadienis

Daržovių troškinys su avižomis

O štai ir dar vienas greitas ir sotus patiekalas skubantiems!



Reikės:

1 mažo baltagūžio kopūsto
7 nedidelių bulvių
2 didesnių morkų
1 stiklinės avižų
kario, ciberžolės, pipirų, druskos
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
500 ml vandens
pasirinktinai (ir pagal sezoną) - cukinijos, šparaginių pupelių, šviežių žirnių, moliūgo.


Paruošimas:

Nuskusti bulves (jei šviežios - tik nuplauti), morkas. Supjaustyti nedideliais gabalėliais bulves, riekelėmis morkas. Supjaustyti kopūstą.
Į puodą įpilti vandens, suberti daržoves, druską, prieskonius, supilti vandenį, aliejų ir pavirti retkarčiais pamaišant ~20 minučių. Suberti avižas ir gerai išmaišyti. Dar patroškinti 5-10 minučių ant silpnos ugnies, kol avižos išbrinks.

Drąsesni troškinį gali pagardinti ir cinamonu bei gvazdikėliais.

Skanaus!

Kynvos salotos išsiilgusiems kalnų

Kynva arba bolivinė balanda - itin maistinga Andų plynaukščių kruopa, kuri gali labai maloniai praturtinti ir atnaujinti Jūsų maisto racioną. Visgi, šią neįprastą kruopą pirma reikia prisijaukinti. Šios salotos buvo mano pirmasis ir labai sėkmingas pabandymas tai padaryti.

Be to, artėjant vasarai, norisi užsidėti kuprinę ant pečių ir išdumti kur nors. Šįkart akimirksniu nukeliausime tiesiai į Bolivijos Andus!



Reikės:
100 g. kynvos kruopų
1 nedidelio mango (arba pusės didelio)
1 avokado
šviežios mėtos lapelių (jei turite)

Užpilui:
4 v.š. acto
2 a.š. žaliosios citrinos sulčių
2 a.š. agavos sirupo
8 v.š. saulėgrąžų arba rapsų aliejaus
druskos, pipirų ir čili miltelių

Paruošimas:
Pagal pakuotės nurodymus išvirti kynvos kruopas. Dabar pasigaminsime užpilą - tam reikės sumaišyti actą, laimo sultis, druską pipirus ir čili miltelius pagal skonį ir išmaišyti. Taip pat įpilti aliejų ir dar kartą išmaišyti. Užpilą pilti ant kynvos - galima ir ant dar šiltos!
Supjaustyti mango ir avokadą juostelėmis. Jeigu turite labai minkštą avokadą - išskobkite su šaukšteliu gabalėliais. Mangą ir avokadą sudėkite į salotas. Jei turite, papuoškite suraikytais šviežiais mėtos lapeliais.

Skanaus ir geros kelionės!

2014 m. gegužės 18 d., sekmadienis

Traški kepta cukinija


Reikės:

1 mažosios cukinijos
poros šaukštų aukščiausios rūšies miltų (Karališkų ar pan.)
balzamiko acto
alyvuogių aliejaus
druskos
pipirų
viduržemio / provanso žolelių prieskonių


Paruošimas:

Supjaustyti cukiniją pailgomis riekelėmis. Iš vienos cukinijos išeina keturi kepsneliai. Sudėti riekeles į lėkštę, patepti/nupurkšti balzamiko actu, apibarstyti druska, prieskoniais ir miltais. 
Įkaitinti keptuvėje aliejų. Sudėti kepsnelius glaudžiai į keptuvę ant prieskoniuotos pusės. Viršutinę pusę, kol kepa, taip pat padengti actu, prieskoniais, miltais.
Kepant kelis kartus apversti, kol susidarys traški plutelė.

Patiekti su norimu garnyru - makaronais, koše, salotomis ar kt.

Taip paruoštas cukinijas galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir grilyje.

2014 m. gegužės 15 d., ketvirtadienis

Makaronų troškinys „Pagrandukas“

Kai šaldytuve taip pat tuščia kaip ir kišenėje, skrandis gurgia ir atsisako pripažinti liūdną realybę, visada galima išsigelbėti paprastu ir sočiu patiekalu - makaronų "pagranduku"!

Jo sudėties ir paruošimo principas labai paprastas - į troškinį keliauja makaronai (tiek iš kviečių, tiek iš grikių, kukurūzų ir kt.) bei visos namuose randamos daržovės - paprikos, morkos, svogūnai, pievagrybiai, kalafijorai, cukinijos ir t.t.!

Pagardinus troškinuką prieskoninėmis žolelėmis, pomidorų padažu, mielių dribsniais - turite greitą, sotų ir studentiškai pigų patiekalą pietums!

Makaronų troškinys su svogūnais, morka, paprika, pomidorais.
Pagardintas šviežiu baziliku ir mielių dribsniais.
Reikės:

mėgstamų ar namuose turimų makaronų (sraigtelių, vamzdelių ar pan.)
pomidorų padažo/pastos/tyrės
įvairių daržovių (tinka svogūnai, morkos, pomidorai, paprikos, cukinija, baklažanai, brokoliai, špinatai, kalafijorai, česnakai ir t.t.)
prieskonių
druskos
aliejaus
mielių dribsnių (nebūtinai)

Paruošimas:

Išvirti makaronus. Nupilti vandenį ir palikti šiltai.
Supjaustyti daržoves ir pakepinti ~15 minučių gilioje keptuvėje ant įkaitinto aliejaus.
Įberti druskos, mėgstamų prieskonių, pomidorų padažo. Sudėti makaronus, viską išmaišyti ir dar patroškinti ~5 minutes.
Galima pagardinti mielių dribsniais.

Viskas!

Skanaus!

Ir galiu kirsti lažybų, jog toks pigus greitmaistis yra skanesnis, maistingesnis ir sveikesnis už „studentiškas“ bulves ir koldūnus!

Makaronų troškinys su brokoliais, cukinija, svogūnu ir paprika.

2014 m. gegužės 5 d., pirmadienis

Aštrūs Manų Blyneliai

Visiems, norintiems manų kruopas pamatyti naujame ''amplua'', siūlau išbandyti šiuos daržovių blynelius. Nesudėtingas procesas ir skanus rezultatas!


Reikės:

Blyneliams:
1 stikinės manų kruopų
1 stiklinės miltų
1.5 valg. š. rudojo cukraus (ar kito saldiklio)
prieskonių (sūriems blyneliams naudojau karį ir druską)
1-5 stiklinės vandens
aliejaus kepimui


Įdarui:
pasirinktų daržovių 
pievagrybių
prieskonių pagal pageidavimą (pvz., druska, karis, kajano pipiras (nepersistenk!), muskatas, džiovintos žolelės, šviežūs baziliko lapeliai)
kelis šaukštus alyvuogių aliejaus
Paruošimas:

Blyneliai:
Procesas labai panašus į lietinių blynelių kepimą. Sumaišyti visus blyneliams skirtus ingredientus (išskyrus aliejų) iki vientisos masės. Tešla turi gautis ganėtinai skysta, kaip geriamasis jogurtas. Tada įkaitinti keptuvę (geriau pasirinkti neprikepančią) su trupučiu aliejaus. Įpilti tešlos ir paskleisti po visą keptuvę. Po poros blynų matysis kiek mažiausiai reikia tešlos, norint paskleisti blynelį per visą galimą paviršių. Kai blynelis lengvai pasiduos pakėlimui nuo paviršiaus – jį apversti ir dar truputį pakepti. Tokiu principu kepti, kol susinaudos visa tešla.
Įdaras: 
Susmulkinti norimas daržoves, grybus ir sudėti į keptuvę. Apšlakstyti trupučiu aliejaus, gerai išmaišyti ir pakepinti. Prieskonius dėti pačiame kepimo pike, kad jie nespėtų visiškai sudegti kepinant.
Blynelio ”surinkimas”:
Įdėti šiek tiek įdaro ant blynelio ir vynioti į ritinėlį. Kepinti suvynioto blynelio nebūtina. Užpilti anakardžių grietinės ar kito pasirinkto padažo ir paruošta ragavimui!
Kitus O!žvėris receptus galima rasti paspaudus šią nuorodą.