2014 m. gruodžio 13 d., šeštadienis

Labai lietuviškas bulvyčių iššūkis!

Ką veikti šaltais žiemos vakarais?

Ogi valgyti riebias bulves ir augintis lašinius!

Ką? Kaip suprasti?..

Viską pradėti reiktų nuo to, jog kuomet kyla diskusijos apie kažkokį "grupinį maitinimąsi", kuriame dalyvaus veganai/vegetarai, vienas iš pasitaikančių sprendimų yra "ai, einam ten - blogiausiu atveju bus bulvyčių".

Liūdnoki tie "blogiausi atvejai", meniu paženklinti keptomis bulvėmis, bulvytėmis fri/free/fry ar kitomis interpretacijomis.

Bet gi bulvė bulvei nelygi! Ir galbūt tos bulvės visgi nuvertintos be reikalo? Gal gali bulvytės būti skanios iš esmės? Tik reikia šiek tiek meilės ir prieskonių?


Bulvių skusti nemėgstu, oi kaip nemėgstu, todėl ieškodama kur "ant greito" įsimesti ką į skrandį mieste, ar ką užkąsti prie bokalo alaus, per žiemą stengsiuosi išragauti beveik visas Kauno bulves, ir nuspręsti, ar bulvytės iš tiesų yra blogiausia, kas gali nutikti veganams restoranuose, kavinėse ir baruose, ar vis dėlto bulvytės yra nuskriaustos visai be reikalo.

Drąsiai siūlykit vietas, kur dar galima atrasti ką įdomaus (ypač naminių traškučių).

1. Kavinė "Kultūra" (K. Donelaičio 16)
Naminiai traškučiai su padažu - 9 Lt
Pliusai: tikrai laaabai skanūs!
Minusai: kodėl jų mažiau? Brangiau? Ir su nereikalingu padažu???
(foto pavogiau iš kultūros - daugiau nebematau prasmės ten eiti jų graužti kai smarkiai pabrango ir "apsipadažino" neveganiškai)

2. Charlie pica ("Metropolis")
Bulvytės fri - 4,9 Lt
Pliusai: ar gali kažkas gaut pliusą toje šėrimo įstaigoje?
Minusai: Pagal tai, kaip "užtaikysi", gali pajausti seną aliejų su per daug pašalinių kvapų, per daug druskos, atrasti, kad bulvytės šildytos (?), nes pažliugę. Atneša su majoneziniu (?) padažu, tikrai ne vegan Tenka prašytis kečiupo.


3. Baras "Bumerangas" (Muitinės g. 9)
Naminiai bulvių traškučiai - 8 ar 9 litai
Pliusai: iš mėlynųjų bulvių! Daug! Nei per riebu, nei per sūru ir džiuginančiai trašku.
Minusai: labai jau ilgai kepė - galvojau, kad kažką vargšą išsiuntė tų bulvių pirmiau nukasti.
(foto nepadariau, keliu iš interneto, kad pamatytumėt, kaip funky tai atrodo!)


4. Baras "Alaus kultūra" (Laisvės al. 61)
Keptos bulvytės - 7 litai
Pliusai: daug, keptos šviežiam aliejuje, ne pigiausias pomidorų padažas.
Minusai: nuobodu.


5. "Hesburger" (visur pilna, visi vienodi)
Bulvytės - 3,5-5 litai
Pliusai: greitai ir užtikrintai.
Minusai: gali pataikyt ant druskos jūros ar pastovėjusių guminių bulvių.
* McDonaldso bulvytėse yra pieno!


6."RePublic" (vienas prie fontano, dar du senamiesty...)
Bulvytės fri su daržovėm - 8 litai
Pliusai: pati didžiausia porcija iš visų aplankytų vietų.
Minusai: valgiau ir nesupratau kas - bulvės, padažas ar daržovės - turėjo kažkokį keistą, nemalonų ir neaiškų kokį prieskonį. Pomidorų padažas so-so, labai prašėsi bent druskos su pipirais, bet tokių nei buvo ant stalo, nei atnešė su maistu.


7. "Moksha", Vasario 16-osios g. 6
Naminiai aštrūs bulvių traškučiai - 9 litai
Pliusai: įdomiausi traškučiai. Indiški prieskoniai, daug kumino, kiaušinių prieskonis nuo juodosios himalajų druskos ir puikus mėtinis padažas.
Minusai: kiek brangoka bei dalis čipsų netraškūs.


8. "B.O.", Muitinės g. 9
BO naminiai čipsai su mūsų gamintu padažu - 6,90
Pliusai: gan nemažai tų čipsų, galima gauti ir nakį.
Minusai: kai kurie čipsai netraškūs, rieboki, nesupratau, kuom tas vietinės gamybos padažas toks ypatingas ir skiriasi nuo pirktinio.


Gruzdintos bulvytės - 5,18
Pliusai: išalkus "sueina". Nebrangu.
Minusai: kažkas blogai su atšaldymu/atšildymu, tai bulvytės viduje - košytė.

 

9. "Talutti Tex-Mex", Laisvės al. 74.
Aštrūs bulvių traškučiai - 2,08 kaip side dish, 9 Lt kaip didelis snack'as
Pliusai: turbūt geriausi čipsai Kaune? Aštrūs, traškūs, neriebūs. Paprašius gali grietininį padažą pakeisti kitu - man atnešė su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis.
Minusai: Hm, negi nėra? Turbūt tikrai taip!

Čia matyti "side dish" kiekis

 10. "Cat Cafe", Jasinskio g. 1, Vilnius.
Gruzdintos bulvytės su kečiupu - 5,90
Pliusai: lankytojams reikia pravalgyt 9,99 litų, tai bulvytės padeda. Gražus tas popierinis vokelis, kuriame pateiktos bulvės.
Minusai: šlakelis kečiupo, kurio nepakanka pusėtinoms bulvytėms pagardinti, ir tas pateiktas popierinėje keksiuko formelėje. Valgydama stebėjau kaip tas popierėlis leidžiasi ir tyžta nuo kečiupo... Liūdnas vaizdelis, juoba kai užsisakant kitą bulvyčių versiją, tris padažus pateikia stikliniuose indeliuose...



7 komentarai:

  1. Talutti (Kaunas, Taikos pr. 12 ir Pramonės pr. 16A, Urmo bazės aplinkoj) - turi naminių bulvių traškučių (Saratoga), padažas naminis fetos - nežinau kiek veganiškas, bet pats padažas be proto skanus. Traškučių neragavau, bet jie taip pat turi be galo skanių bulvių skiltelių/arba fri pasirinktinai (Kansas, Minesota, Cody) padažas tas pats fetos, kai kurios yra su sūriu, galbūt dėl priedų galima pasiklausti? Nesusidūrusiems - abiejų vietų meniu šiek tiek skiriasi, bet galima pasižiūrėti iš anksto jų puslapy talutti.lt :) Man padažas asmeniškai ne problema, bet netgi ir be jo - bulvės nepaprastai skanios. Tikiuos padės kam :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip tik teko ragauti traškučius Talutti Tex-Mex, tai padavėja pasiūlė pakeisti nevegan padažą kitokiu ir atnešė nefiltruoto alyvuogių aliejaus su žolelėmis. Manau, būtų galima susitarti ir kituose. Šiaip, paliko gan gerą įspūdį ana vieta dėl savo lankstumo veg atžvilgiu, reiks kada aprašyt!

      Panaikinti
  2. Mokšoje patiekiamas padažas yra nevegan. MAY SATAN HAVE MERCY ON YOUR SOUL.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O iš ko tas padažas ir kodėl meniu pažymėta, jog traškučiai vegan? : /

      Panaikinti
    2. Nežinau kodėl taip pažymėta, bet man pasirodė įtartinas, todėl paklausiau ir padavėja sakė, kad su jogurtu :(

      Panaikinti
    3. Moksha atrašė:

      "Sveiki, iš tiesų lig šiol prie bulvių traškučių atskirame indelyje būdavo pateikiamas mėtinis čatnis, gaminamas su jogurtu, o klientui pageidaujant, vietoje jo buvo pateikiamas veganiškas padažas. Suvokiame, kad taip buvo galima suklaidinti klientą ir nuo šiol su bulvių traškučiais standartiškai pateikiame veganišką čatnį, o klientui pageidaujant, jį galime pakeisti čatniu su jogurtu. Ačiū už pastabą"

      Panaikinti
  3. Smagu girdėti, kad daugiau veganams neteks mokshoje per klaidą valgyti jogurto :)

    AtsakytiPanaikinti