2014 m. lapkričio 27 d., ketvirtadienis

Kinza: kaip veganus nesočiom žolėm maitino


Prisipažinsiu - daug keliaujant ir ragaujant skirtingų pasaulio šalių vegan maistą, tai, ko vis dar laaaabai trūksta Lietuvoje - skonių įvairovė. Galbūt po truputį Vilniuje kuriasi įdomesnių kavinių ir restoranų, bet jos orientuotos į visavalgius. Tuo tarpu vegetariškos ir veganiškos maitinimo įstaigos (su retomis išimtimis) metų metus gamina tuos pačius nuobodžius patiekalus - nuo krišnaitų pieniškai saldžių pigių troškinių iki atsargiai bedruskių beprieskonių (ir beskonių) sveikuoliškų ar žaliavalgiškų gaminių.

Išsigelbėjimo nuo skonių bado tenka ieškoti visai nevegetariškose ir juo labiau ne veganiškose kavinukėse bei restoranuose. Apžiūrėjus "šviežesnes", dar nelankytas vieteles, išsistudijavus jų meniu, nusprendžiau vieną pasirinkti pietums - "Kinza". Restoranas įsikūręs Vilniuje, Naugarduko g. 14.

Restorano erdvė - didžiulė. Per dienos pietus žmonių buvo daugoka, bet vietos pakako visiems. Netgi pavyko rasti gana "privačią" erdvę vienoje iš "Kinzos" patalpų. Meniu panagrinėtas anksčiau, draugė juokauja apie vegetariškas krevetes (taip, jau bene įprastas FAIL grupuojant patiekalus).

Meluoja ir neraudonuoja!
Prieš savaitę norėjau paskanauti falafelių, bet nutiko taip, jog falafelius valgiau dvi dienas iš eilės prieš tai, tad norėjosi pamėginti ko kito, tuo pačiu "pakankinus" padavėją klausimais apie patiekalų sudėtį. Iškart ĮSPĖJIMAS: humusas neveganiškas, į jį dedama jogurto. Tad klauskite! Naan duoneles galima veganizuoti - paprašyti ant jų netepti sviesto. UPD: Kinzoje valgę vasarą sakė, kad į duonelę deda grietinės, nors dabar apie ją neminėjo. Taigi, ar duonelė gali būti vegan, galima pasakyti kaip per X-failus: tiesa slypi kažkur anapus... Taip pat atsargiai ir su falafeliais - sako, į juos deda... kiaušinių. Absurdų absurdas.

Užsisakiau veganiškų (veganiškomis ir įvardintos, yay!) salotų su baklažanais ir avinžirniais (17 Lt). Paklausiau - ar užteks jų pavalgyti. Padavėja pamykė, kad ten daugiausiai salotų lapai, tai nelabai. Patikėjusi pasiprašiau kokios užtepėlės be mėsos, pieno ir kiaušinių. Iš išvardintų pasirinkau muhammara (9 Lt) - paprikų ir aitriųjų pipirų. Greta, žinoma, ir duonelės (4 Lt).


Bet kai atnešė salotas - net žagtelėjau. Prieš mane stovėjo tikras didžiulis bliūdas salotų. Iš tiek negalima pavalgyti?.. Na, gal kaip nors įveiksiu... Skonis nepasakyčiau, kad baisiai sužavėtų. Pavalgiau, tikrai sočiai. Ar skaniai - nežinau. Nebuvo blogai, bet nebuvo ir kažkas išskirtinio.


Tada eilė užtepėlei. Jos mažai, labai mažai. Bet skani. Tokios dar neteko nei kažkur valgyti, nei darytis pačiai. Grilyje keptos paprikos, čiliukai... Pats tas šaltai popietei. Tik kad duonelė - milžiniška. Visiška disproporcija. Vieną duonelę suvalgiau su salotomis, kitos pakako užtepėlei. Kitą kartą geriau imčiau daugiau skirtingų užtepėlių, gautųsi ir pigiau, ir įvairiau, ir įdomiau ir proporcingiau. O kitas kartas, manau, teigiamai įvertinus maistą ir aplinką, bus. Tik reik tikėtis, jog sumažins bereikalingo jogurto eikvojimą užtepėlėms, nebetraktuos veganų kaip salotaėdžių ir ištrins krevetes iš meniu vegetarams : )


Veganų verdiktas
Maistas - 8/10 
Vegan friendly - 5/10
Aptarnavimas - 9/10 
Aplinka - 9/10

3 komentarai:

  1. Buvau ten prieš kelias dienas su viltim paragauti falafelių, bet išsiaiškinus, kad jie su kiaušiniais, valgiau tas pačias salotas ir užtepėlę, tik be duonos, nes kažkaip įsivaizdavau iš anksto, kad į naan įeina jogurtas ir manęs nepataisė, bet šiaip ir salotos ir užtepėlė skaniai suėjo :) Bet jo, kad vienintelis veganiškas patiekalas yra salotų lapai tai juokinga, atrodo turėtų būt situacija pagerėjus su vis taip populiarėjančiom augalinėm dietom.. Maloni aplinka ir aptarnavimas, bet labai jau mėsėdiška kavinė, nežinau ar ten sugrįšiu.

    AtsakytiPanaikinti