2014 m. liepos 14 d., pirmadienis

Malta - neatrastas vegan rojus?

Tęsiame pasakojimus apie veganavimą po pasaulį. Šį kartą pažindinamės su keliomis salomis Viduržemio jūroje - Malta - ir jos virtuvės ypatybėmis bei veganiškomis parduotuvių gėrybėmis.


Dar prieš kelionę teko girdėti gandų, jog visur pilna kebabinių, o kebabinėse - falafelių. Gandai buvo teisingi tik iš dalies: kebabinių daug, tačiau falafelių pavyko rasti vos keliose. Taigi, visko falafeliams "nenurašykite". 

Antrasis noras buvo aplankyti turgus ir ten ieškoti vaisių, daržovių, prieskonių ir kitų skanėstų. Deja, tokio daikto kaip mūsiškas turgus ar rytietiškas bazaras Maltoje nerasite. "Turgumi" vadinami į mini-Gariūnus panašūs skudurynai (prekiauja naujais drabužiais, bet esmės tai nekeičia). Daržovių, vaisių ir uogų tenka ieškoti vietinėse krautuvėse. Tai gali būti sudėtinga, kadangi visos krautuvės - specializuotos. Vienoje parduoda maistą ir kitas būtiniausias smulkmenas, kitoje - valymo priemones, trečioje - gyvūnų prekes, ketvirtoje - daržoves. Todėl kartais tinkamą krautuvę atrasti gali netgi būti sunku. Kita vertus, maisto kokybė atperka visas pastangas ieškant tų vietelių. Šviežutėliai mėsingi pomidorai, iš kurių, kaip jau bene įprasta Lietuvoje, nevarva vanduo; Sicilijos apelsinai, kurių jau nemažai metų apskritai nebematau parduodamų Lietuvoje. Tiesa, parduotuvėlėse egzotinių vaisių ir daržovių nerasite. Tačiau mūsų akiai ir liežuviui įprastų - aibės, ir nepaprastai skanių.

Pusryčiai iš krautuvėlės: skanučiai pomidorai, prisirpę abrikosai, sicilijos apelsinas + kava su sojos ledais ir Oreos sausainukai.

Pagrindiniai maltietiški patiekalai - nei veganiški, nei vegetariški: daug triušienos, žuvies, jūrų gėrybių. Tačiau besitaikant prie turistų (ypač britų), o taip pat didelę dalį prekių vežantis iš Italijos, prekybos centrų lentynos ir šaldytuvai tiesiog lūžta nuo veganiškų gėrybių. Čia galima rasti kone visko: vegan mocarelos ir cheddaro gabalėlių, įvairiausių vegan ledų, augalinių pienų, jogurtų, desertų, padažų, pusgaminių, tarp kurių ir vegan picų su vegan sūriu! Tik viską spėk išragauti... Savaitės tam tikrai negana.


Vegetariškų ir veganiškų restoranų specialiai ieškoti neteko, tačiau buvo išragauta nemažai vietinių užkandžių, tarp jų - bigilla - pupų užtepas bei qarjoli - pomidorinis užtepas, panašus į tirštą Gaspačio sriubą. Abu tiesiog puikūs, ypač valgant su vietine ftira duonele.

Bigilla apetetingai atrodo net plastikinėje prekybcentrio dėžutėje.
Tačiau smagiausia tai, kad Maltoje vegan ledus gamina ir kai kurios ledainės - nuostabūs naminiai vegan ledai - skanūs ir gana nesunkiai atrandami. Teko paragauti vanilinių, pistacijų, amareto skonio ledų. Visi tokie, kad liežuvis tirpo taip pat greit kaip ir patys ledai vasaros karštyje.

Parduotuviniai itališki sojos ledai dėžutėje: vaniliniai ir šokoladiniai su šokolado gabalėliais
Naminiai pistacijų ir amareto skonio sojos ledai. Tiesiog nuostabūs. Nuotrauka daryta tamsoje, tai neatskleidžia tikrojo ledų grožio.

Pica su sojos mozzarella
Jau nebe pusfabrikatis: makaronai su pomidorais, bescamelos padažu ir vegan mocarela

O dabar matyt jau pakaks erzinti nuotraukomis, tad metas pasidalinti bent vienu maltietišku receptu - papraščiausia bigilla.

Reikės:

500 g pupų (taip, tokių didelių ir rudų),
šlakelio alyvuogių aliejaus,
šviežių petražolių,
4 česnako skiltelių,
druskos ir pipirų.

Paruošimas:

Mirkyti pupas, jei jos džiovintos, dvi dienas. Tada jas virti porą valandų pasūdytame vandenyje. Nusunktas pupas ir visus likusius ingridientus sumesti į smulkintuvą (blenderį) ir sutrinti. Skanu valgyti tiek šiltą, tiek šaltą, su pitos duonele ar skrebučiais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą