2014 m. liepos 15 d., antradienis

Apie "Sojalitos" tofu dešreles

Mėginam naujas rašymo kryptis: recenzijas maistui.

Kodėl? Nes tiesiog trūko kantrybė.

Su maistu susiję verslai dažnai pereina kelis etapus. Pavyzdžiui, kai kurios kavinės, iš pradžių gaminę puikų maistą ir susirinkę klientų ratą, nusprendžia, kad gerai gaminti jiems nebūtina, ir patiekalai tampa bjauriais. Arba atvirkščiai, kad ir vienos veg* vietos Kaune atveju, pirmąją veikimo savaitę maistas buvo bjaurus, bet įsitvirtinus ir surinkus gerą komandą, maistas iš bjauraus tapo puikiu.

O dabar prie reikalo. Beveik prieš metus pasirodžiusios "Sojalitos" tofu dešrelės - nesikeičia. Nei į gerą, nei į blogą.
Visų pirma kyla labai esminis klausimas: kodėl tas dešreles išvis gamina? Bando taikyti į atsiradusią veganų ir vegetarų nišą? Jei taip, pastangos sveikintinos. Bet tikrai ne rezultatas. 
Ragaujant dešreles susidaro įspūdis, jog jų gamintojai tiesiog labai norėjo pagaminti vegetariškas dešreles. Na ir pagamino. O daugiau - koks skirtumas - konkurencijos nėra, tai vegetarai jas ir pirks? Nė velnio.


Esu ragavusi daugybę vegetariškų dešrelių užsienio šalyse. Tiek amerikietiškas sojos kalakutienos dešreles, tiek įvairiausias vokiškas sojos ir tofu dešras, tiek lenkiškas ar estiškas "sasyskas", tiek įspūdingas ukrainietiškas rūkytas seitano dešras. O lietuviškos... Nors kaimynai lenkai gamina tikrai puikias vegetariškas alternatyvas, lietuviai sukūrė kone nevalgomą produktą.

Paskaičius sudėtį - atrodo, viskas su ja gerai:
tofu 65%(vanduo, sojų pupelės, kietintojai  kalcio sulfatas), saulėgrąžų aliejus, kviečių baltymai,džiovinti pomidorai,  druska, prieskoniai: juodieji ir kvapnieji pipirai, aitri paprika, muskatas, imbieras, dekstrozė, kvapioji medžiaga,  tirštiklis: karageninas

Tačiau paragauji - ir burnoje lieka nemaloniai sausas popieriaus skonis. Galbūt visgi legenda, jog panašaus tipo dešreles daro iš popieriaus, yra teisinga? Dešrelė bjauriai veliasi burnoje, o jos skonis situacijos negelbsti, veikiau priešingai, gundo spjauti viską lauk.

"Sojalitos" puslapyje pateikiamos dešrelių paruošimo rekomendacijos:
Vegetariškas dešreles  galima vartoti šaltas arba pašildyti 2-3 min. karštame vandenyje, keptuvėje, mikrobangų krosnelėje. Nulupti maistinę plėvelę.
Juokinga. Šaltos jos tikrai nevalgomos, tad kelis kartus mėginau jas įkomponuoti į kokį nors patiekalą. 
Pirmas dublis: raugintų kopūstų ir bulvių troškinys su dešrelėmis. Nors dešreles, perpjautas į kelias dalis sumečiau kelios minutės prieš baigiant troškintis, atidarius troškintuvę dešrelių... neberadau! Ištirpo! Ir liko voliotis nesmagiais skuteliais mano pietuose.
Antras dublis: verdam dešreles vandenyje. Nulupu tą maistinę plėvelę, sudedu į verdantį vandenį. Stebiu, kaip dešrelės irsta man prieš akis...
Trečias dublis: kepam keptuvėje. Dešrelių šonai prikimba prie keptuvės dugno, o pakaitusi dešrelė vėlgi ima byrėti...

Kodėl tokia liūdna situacija su lietuviškais sojos produktais - nežinau. Galiu tik spėlioti. Gal čia dėl to įsivaizdavimo, kad vegetarai ir veganai valgo lapus ir kemša soją, o maisto skonis jiems nėra svarbus? O gal tiesiog lietuvoje nėra maisto technologų, kurie galėtų sukurti gerą dešrelių receptūrą (beje, tas taikytina ir kitiems lietuviškiems sojos produktams, apie kuriuos bent kol kas nerašau) ir pagaminti jas tokiomis, kurios neišbirtų kažką iš jų gaminant?..

Galbūt kai kas pasakys - kam ta bereikalinga mėsos imitacija? Bet kita vertus, nelabai dešrelės į mėsą gi panašios - ar mėsiškos, ar vegetariškos. Tai labai paprastas ir sotus fastfoodas, patogus keliaujant ar važiuojant į piknikus. Būtų smagu, kad ir lietuviškos tofu dešrelės ateityje taptų vertomis įsigyti ir valgyti. Kol kas jos lai trūnija parduotuvių lentynose arba lai jas valgo patys jų kūrėjai.

O pabaigai, vis dėlto norėtųsi perduoti ir linkėjimus gamintojams - vegetariškų ir veganiškų produktų Lietuvoje reikia, ir ateityje reikės dar labiau. Pamėginkit pagaminti kažką valgomo - jei sunkiai sekasi patiems, pasikvieskit "ekspertus" iš šalies - esu garantuota, jog kone visi veganai ar vegetarai sutiktų ragauti ir įvertinti naujas sojos/tofu dešrelių receptūras ir padėtų sukurti skanų ir populiarų produktą. Galų gale, pavažiuokit į kokią Lenkiją (toliau bent jau kol kas nesiųsiu:) - paskanaukit jų gaminamomis sojos dešrelėmis - tiek "sasyskomis", tiek grilio dešrelėmis - visos nuostabios, valgomos tiek šaltos, tiek įkomponuotos į patiekalus (ir nesubyra!). Gal kažką panašaus "išspausti" pavyks ir jums?..

8 komentarai:

  1. Gal galima su šia recenzija supažindinti Sojalitos įmonę, kad žinotų vartotojų nuomonę? http://www.sojalita.lt/kontaktai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima mėginti, bet abejoju, kad pavyks. Esu kelis kartus jiems rašius, niekada nesulaukiau atsakymo.

      Panaikinti
  2. Visiškai pritariu, skonis tikrai pasibjaurėtinas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gal reikėjo ir virti su celofanu, nebūtų subirę :DD

    AtsakytiPanaikinti
  4. Desreles kaip desreles, tik reikia moketi pagaminti. Ir viriau, ir kepiau (be celofano) ir viskas buvo gerai. Keptos ypac patiko. Skonis ne mesos, bet uz kai kurias pieniskas desreles tikrai geresnis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jie susikure facebooko puslapi, ten klausiau truputi del tofu sudeties, tai gavau atsakyma ta pacia diena. Atrodo bendravimas su klientais atsirado. Laukiam tobulejimo ir kitur!

    AtsakytiPanaikinti
  6. mano katinui šitos dešrelės patiko : ))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. radau si straipsni ir nustebau, kad sitos desreles pradetos gamint taip seniai. Praejo dar 5 metai, o ju skonis ir tirpimas vandenyje nepasikeite :D

    AtsakytiPanaikinti