2013 m. spalio 30 d., trečiadienis

Baba ghanoush (baklažanų užtepas)

Baba ghanoush - populiarus artimųjų rytų patiekalas iš baklažanų. Baklažanai dažnai pavadinami „varguolių mėsa“, tačiau nei savo skoniu, nei maistingumu, nei paruošimo galimybėmis nenusileidžia nei mėsoms, nei kitoms daržovėmis.


Reikės:

2 baklažanų;
3-4 šaukštų tahini;
4 šaukštų citrinos sulčių;
4 skiltelių česnako;
2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
pagal skonį druskos, pipirų.

Paruošimas:

Baklažanus suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje (~200°C) 1 valandą. Iškepus išvynioti ir palikti ataušti. Nulupti odelę, kiek pasmulkinti ir sudėti į dubenį. Sudėti trintą česnaką, tahini, supilti citrinos sultis, alyvuogių aliejų. Įberti druskos, pipirų ir viską sutrinti trintuve (blenderiu).
Skaniausia valgyti su pitos duonele bei rytietiškomis marinuotomis daržovėmis.

2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Vegan maisto gaminimo pamoka

Antrus metus iš eilės Kaune vyksta renginiai, skirti paminėti Pasaulinei veganų dienai (Lapkričio 1-oji). Šiais metais veganišką gyvenimo būdą švenčiame net tris dienas!


Pirmąją dieną nedidelė grupelė žmonių susirinko į veganiško maisto gaminimo pamokėlę.


Mokėmės gaminti sriubą, karštą pateikalą ir desertą.


Pirmasis bandymas - turkiška lęšių sriuba. Pavykęs!


Antrasis - vengriškas guliašas su soja. Receptas - greitu metu!


O desertui - keksiukai!


Pasimokę veganiško maisto gaminimo gudrybių išsiskirstėme atsisveikinę iki rytojaus ir kitų veganų dienai švęsti skirtų renginių Kaune.



Norėtumėte sudalyvauti vegan maisto gaminimo pamokoje?
Rašykit e-mail ugne@kavalgoveganai.lt - mėginsim susitart : )

2013 m. spalio 24 d., ketvirtadienis

Kviečiame į veganų dienos renginius Vilniuje!


Lapkričio 7-8 dienomis "Gerbk gyvūnų teises" Vilniuje rengia tarptautinės veganų dienos minėjimą, kuri pasaulyje švenčiama lapkričio 1-ąją nuo 1994 metų.

Programa:

Lapkričio 7 d., ketvirtadienį, 18:30 VU Chemijos fakultete, Kazio Daukšos auditorijoje, klausysimės trumpų pranešimų, diskutuosime, žiūrėsime kauniečių veganų paruoštą foto filmą, skirtą veganų dienai, bei degustuosime naminį veganišką maistą (labai laukiame ir Jūsų pagamintų skanėstų ir jų receptų - dalintis maistu yra vienas iš puikiausių veganiško gyvenimo džiaugsmų! :)

Pranešimų temos:
1. Aušra Karklytė. Kaip pieno ir kiaušinių pramonėje išnaudojami gyvūnai?
2. Gabrielė Vaitkevičiūtė. Bandymai su gyvūnais: reikalingi tyrimai ar beprasmis žiaurumas?
3. Justas Raudonius ir Deimantė Zubaitė. Veganiška mityba nuo A iki Z. Sportuojantys veganai.

Lapkričio 8 d., penktadienį, kavinėje Šv.Vieta (Ignoto g. 12) visą dieną specialus veganiškas meniu, o nuo 20 val. mūsų ir Jūsų lauks veganiškas vakarėlis: muzika, specialūs veganiški kokteiliai ir kitos linksmybės.

Kvieskite draugus, pažįstamus, šeimos narius, mylimuosius - laukiami visi, ne tik veganai!

 KAUNIEČIAI, yra šventė ir jums, spauskite čia!

2013 m. spalio 19 d., šeštadienis

Spanakopita (filo tešlos pyragas su špinatais ir tofu)


Siūlome paragauti populiaraus graikiško patiekalo - spanakopitos - filo tešlos pyrago su špinatais ir tofu. Nors tradicinė pyrago versija yra neveganiška, tačiau ten pat gaminamos ir veganiškos spanakopitos be kiaušinių ir pieno produktų, skirtos kai kurioms Graikijoje (ir aplink, kur yra populiari panaši virtuvė) gyvenančioms religinėms bendruomenėms ar pasninkui. Taigi, jokio „sukčiavimo“!

Reikės:

bent 20 lapų filo tešlos;
400 g tofu;
350 g špinatų;
1 didesnio svogūno;
alyvuogių aliejaus;
prieskoninių žolelių - raudonėlio, baziliko ir pan.
kantrybės : )


Paruošimas:

Supjaustyti svogūną ir pakepinti keptuvėje. Sutrinti tofu, smulkiai suplėšyti špinatus, sudėti svogūną, prieskonius, druską ir viską gerai išmaišyti. Ištepti skardą alyvuogių aliejumi ir kloti pirmąjį tešlos lapą. Tada jo viršų ištepti alyvuogių aliejumi ir kloti kitą. Kartoti kol bus sunaudota pusė tešlos. Tada sukrėsti tofu ir špinatų įdarą, užkloti tešlos lapu, jį ištepti alyvuogių aliejumi, užkloti dar vieną lapą ir kartoti, kol bus sunaudota visa tešla.
Kepti 175°C orkaitėje 30-40 minučių (kol viršus taps gražiai rusvas ir trapus).
Skanu valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

2013 m. spalio 13 d., sekmadienis

„Tinginių“ soja


Taip, teks prisipažinti, jog kartais gamintis maistą namuose taaaaip tingisi, arba tam tiesiog trūksta laiko. Bet vos keli „pasukčiavimai“ - ir galite mėgautis greitais bei skaniais veganiškais pietumis!

Pagrindinis „sukčiavimo“ būdas - gaminant soją ar seitaną naudoti jau paruoštus marinatus. Tie marinatai skirti mėsai, bet puikiai tinka ir sojai paruošti. Dažniausiai naudoju „SantaMaria“ marinatus, kurie visi arba beveik visi yra vegan; galima mėginti ir kitus, tačiau reiktų atidžiau pasityrinėti sudėtį.

Nuotraukoje pavaizduoti sojos gabalėliai - vietas tokių „sukčiavimo“ rezultatų. O sukčiauta buvo su teriyaki marinatu, va tokiu:



Taigi, „tinginių“ sojai paruošti reikės:

1/2 maišelio sojos lakštinių;
1 maišelio teriyaki (ar kito skonio) marinato;
šlakelio aliejaus;
mėgstamo garnyro.

Paruošimas:

Užvirinti vandens ir juo apiplilti sojos lakštinius. Uždengti dangčiu ir palaukti iki 10 minučių, kol soja išbrinks. Tada nusunkti vandenį ir į soją įmaišyti marinatą. Palikti pastovėti bent 10 minučių - kuo ilgiau, tuo geriau soja įsimarinuos.
Apkepinti įmarinuotą soją keptuvėje, kol gražiai apskrus ir pateikti su mėgstamu garnyru.

Tikimės, toks mūsų „pasukčiavimas“ padės lengviau suktis virtuvėje ir jums ; )

Skanaus!

2013 m. spalio 8 d., antradienis

Kviečiame į Pasaulinės veganų dienos renginius Kaune!



Šiais metais palaikydami gražią tradiciją, rengiame antrąją šventę, skirtą paminėti pasaulinę veganų dieną. Švęsti kviečiame visus - veganus, vegetarus, žaliavalgius ir visavalgius : )
Šįkart švęsime net tris dienas, tiesa, tikrosios veganų dienos - lapkričio pirmosios - išvakarėse: nuo spalio 28 iki spalio 30 dienos.

Programa:

Spalio 28 d., pirmadienis
18:00
Vegan maisto gaminimo pamoka. 
Dalyvių skaičius ribotas. 
Registruotis e-mail ugne@animalrights.lt

Spalio 29 d., antradienis
18:00
Raw Inn, Vilniaus g. 30-1
Žalio vegan maisto degustacija.
Gyvūnų teisių bei gyvūnų globos organizacijų prisistatymas.

Spalio 30 d., trečiadienis
18:00
Miegantys Drambliai, Savanorių pr. 66
Paskaitos:
Pilnavertė vegan mityba ir maistinės medžiagos augaluose
Etinis veganizmas: kas, kaip ir kodėl
Filmo „Making the connection“ („Atrask ryšį“) peržiūra
(Filmas rodomas anglų kalba su lietuviškais subtitrais).
Vegan užkandžiai, arbata.
Lietuviškas veganiškas siurprizas!

Daugiau info bus paskelbta vėliau.

Renginys facebook'e: https://www.facebook.com/events/528847910525978/

Renginį organizuoja iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises!“

2013 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

Seitanas + seitano kepsneliai

Lietuvoje vis dar negalima nusipirkti gluteno (glitimo) - medžiagos, iš kurios daromas seitanas, tačiau kiek paplušėjus, galima jo pasigaminti patiems!

Nemažam kiekiui seitano reikės:

1 kg žemesnės rūšies kvietinių miltų;
poros šaukštų mielių dribsnių;
druskos;
vandens.

Paruošimas:

iš miltų ir vandens išminkyti tešlą. Ją palikti pernakt užmerktą dubenyje vandens, arba, jei seitano norima greitai, po gabaliuką išplauti minkant vandenyje tol, kol nebetekės baltas vanduo (krakmolas!), o išplauta tešla primins gerai sukramtytą kramtomą gumą.


Jei laikoma pernakt vandenyje, tešla išsiplauna greičiau.


Išplovus visą tešlą, suminkyti ją su mielių dribsniais (mielių dribsniai nebūtini) ir virti pasūdytame vandenyje (galima druską pakeisti sultinio kubeliu ar sojos padažu) apie pusę valandos.
 

Gautą seitaną galima marinuoti ar paruošti kitais būdais, panašiai kaip soją.

Siūlome pasigaminti seitano „vištienos“ kepsnelius.




Jiems reikės:

gabalo seitano,
marinato (naudojau SantaMaria marinatą vištienai),
šaukšto mielių dribsnių,
druskos,
vištienos prieskonių,
maltų pipirų,
česnako granulių.
maltų džiūvėsėlių,
šlakelio aliejaus.

Paruošimas:

Seitaną supjaustyti gabaliukais, sudėti marinatą, išmaišyti ir palaikyti bent valandą (geriausia - pernakt), kol įsimarinuos. Sumaišyti mielių dribsnius, druską, prieskonius, džiūvėsėlius, juose apvolioti seitaną ir kepti keptuvėje, kol apskrus.

Skanaus!