2013 m. rugpjūčio 29 d., ketvirtadienis

Ugnės anyžinis vaisių kokteilis


Mūsų vasarinis konkursas jau beveik baigėsi, dalinamės paskutiniais receptais!

Reikės

1 banano;
2 persikų;
1 kivio;
šlakelio kokosų pieno arba vandens;
obuolio;
skiltelės laimo vaisiaus;
keletos kvapiosios garduoklės stiebelių;
saujelės špinatų.

Paruošimas:

suplakti bananą, persiką ir kivį su kokosų pienu. Šiuo vaisių kokteiliu pripildyti 3/4 stiklinės. Likusi dalis - sultims. Išspausti sultis iš obuolio, laimo vaisiaus, špinatų ir kvapiosios garduoklės. Sultis supilti į stiklinę su trintų vaisių kokteiliu.

2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Veganiški blyneliai/lietiniai


Reikės:

puodelio kvietinių miltų
pusės puodelio sojų (arba migdolų) pieno 
pusės puodelio vandens
1/4 šaukštelio "nugesintos" sodos
3 v. šaukštai rudojo cukraus
žiupsnelio druskos


Paruošimas:

Dubenyje sumaišyti/suplakti visus produktus. Tešla turi gautis pakankamai skysta. Jei gaunasi per tiršta - įdedame dar pieno+vandens. Į keptuvę pilam truputį aliejaus, įkaitinam, pilam tešlą, kepam kol lengvai apskrus. Gaminant sūresnius lietinius, cukrų galite pakeisti druska. Iškepus lietinį blyną jį galite pateikti su mėgstamu įdaru.

Puikus patiekalas pusryčiams. Receptas paprastas, o blynai labai gardūs!

2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

Mėsėdžių Ukraina. Ar tikrai?

Daliai „Ką valgo veganai“ kolektyvo teko sudalyvauti gana neįprastoje išvykoje - veganų/vegetarų/žaliavalgių žygyje po Krymą (Ukraina).

Prieš pat išvykstant draugai perspėjo, jog Ukraina nėra labai veg-draugiška šalis. Sunku rasti ką pavalgyti kavinėse ir restoranuose, o ir parduotuvių asortimentas ne ką geresnis.

Tačiau KVV („Ką Valgo Veganai“ kolektyvas) įrodė, kad gandai viso labo tebuvo tik gandai, o veganai gali kuo puikiausiai išgyventi ir Ukrainoje.

Visų pirma, pradžiugino kainos ir produktų pasirinkimas. Tiesa, draugai veganai sakė, jog dideliu veg maisto pasirinkimu išsiskiria tik Kijevas. Nepaisant to, išvykoje į gamtą galėjome džiaugtis veganišku šašlyku iš daržovių ir tofu.


Pačiame Kijeve yra bent kelios vegetariškos/veganiškos vietos. Abi ir aplankėme - viena - miesto centre, požeminėje perėjoje įsikūręs ekobufetas, veganams siūlantis sumuštinius bei samosas. Dauguma veg vietelių, deja, įsikūrusios miesto centre ir labiau orientuotos į upper-class liaudį. O kainos net aukštesnės nei Lietuvoje.


Todėl lankėmės kijeviečių pavadintoje „Veganų gatvėje“, to paties Eco Buffet tinklo kavinukėje. Maistas ten pigus, nemažai veganiškų variantų. Kadangi pietavome su didele kompanija, paragavome beveik visus patiekalus :)
Blyneliai su seitanu.
Taip, kadangi seitanas Lietuvoje - retas svečias,
tai mėgavomės juo metams į priekį.
Samosa su aguonų įdaru

Pupelių kepsnys su troškintomis daržovėmis
Šalia Ekobufeto įsikūrusios dvi ekoparduotuvės. Vienoje jų prekiaujama kosmetika, kitoje - maisto produktais. Pastarojoje galima įsigyti tos smagios seitano dešros, pavyzdžiui, atrodančios kaip saliami, servelatas ar daktariška dešra. Tiesa, ji kiek brangoka, ~20 litų/vnt.

Sumuštinis su seitano „dešra“



Tačiau veganams pats smagiausias maisto paieškos būdas - turgūs, kur, kitaip nei Lietuvoje, beveik visi produktai užauginti vietoje, pilnai prinokę, netransportuoti tūkstančių kilometrų. O ir skonio su Lietuvoje pardavinėjamais vaisiais net nepalyginsi.


Kadangi buvo proga, tai išmėginome ir šiek tiek egzotikos. Tačiau nors keisti vaisiai buvo gražūs, geru skoniu nepasižymėjo.

Kartusis melionas
Krymo turguose galima įsigyti Gruzijai labiau įprasto saldumyno churchkhela. O mums jis buvo tiesiog „saldžios dešros“ - vaisių ir uogų sulčių koncentratu aplieti riešutai.

Visas rinkinukas.
O matyt geriausias nutikęs gastronominis dalykas - Simferopolio turguje aplankytas egzotiško maisto kioskelis, kur draugiška pardavėja krovė tiesiai į delnus ragauti įvairiais būdais paruoštų baklažanų, kiniškų grybų, marinuotų česnako ūglių ir kitų skanėstų. Sugundė. Ir turėjome sočiausius ir skaniausius gatvės pietus.
 
Shiitake grybai ir baklažanai

Korėjietiškos morkos, marinuoti česnakų ūgliai, kiniški grybai
Taigi, net šunis dėl futbolo naikinančioje (boooo!) šalyje sugebėjome atrasti veganiškų oazių.


Galbūt teko "veganiškai pakeliauti" po kitus kraštus?
Pasipasakok, raštelėk į ugne@animalrights.lt

2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis

Kristinos cukinija su ryžiais


Konkurso dalyvės Kristinos receptas

Reikės: 

plikytų ryžių, maišytų su laukiniais;
dideles cukinijos,
svogūno,
česnako,
prieskonių;
alyvuogių aliejaus. 

Paruošimas:

išvirti ryžius. Supjaustyti kubeliais cukiniją, stambiai svoguną ir česnaką, sudėti prieskonius. Aš naudojau juodus maltus pipirus, himalajų druską ir maltą aitriają papriką, čia kam patinka aštriai:) viską kepti keptuvėje, alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Tada sumaišyti su ryžiais.
Skonis nuostabus, neatsivalgau trečia diena:)

2013 m. rugpjūčio 20 d., antradienis

Imbieriniai šaltibarščiai

Dar vienas Ugnės receptukas konkursui.

2 porcijoms reikės:

2 burokų;
agurko;
gabaliuko imbiero;
šlakelio citrinos sulčių;
saujelės anakardžių riešutų;
krapų;
kelių baziliko lapelių;
svogūno laiškų.

Paruošimas:

Iš vieno buroko ir imbiero išspausti sultis. Kitą buroką ir agurką supjaustyti. Susmulkinti krapus, bazilikus ir svogūnų laiškus, supilti juos į indą su burokais ir agurkais. Šias „salotas“ užpilti burokų-imbierų sultimis. Įpilti truputuką vandens.
Pasiruošti „kefyrą“: anakardžius suplakti su vandeniu, įpilti truputį citrinos sulčių.
Kefyro į šaltibarščius dėti pagal skonį: jeigu norisi tirštensių bei sotesnių – jo įpilti daugiau, jei lengvensių – mažiau.
Jeigu norisi, galima šaltibarščius dar pagardinti druska bei pipirais.
Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Apklausa


Norime geriau pažinti savo skaitytojus, 
todėl skelbiame nedidelę apklausą.
Taip pat būtų labai smagu, jei komentaruose pasidalintumėte, 
kodėl pasirinkote savo mitybos būdą.

Apklausą galima rasti čia.

Ievos keksiukai


Ievos konkursui atsiųstas veganiškų keksiukų receptas.

Reikės

kvietinių miltų (baltų, smulkių) apie 500 g; 
3 šaukštų kakavos;
1 nedidelės stiklinės rudojo demeraros cukraus;
arbatinio šaukštelio himalajų druskos;
2 apelsinų;
2 šaukštelių malto cinamono;
arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus;
1 šaukštelio (be kaupo) sodos;
filtruoto vandenuko (kiek reikės iki normalios pyrago-keksų tešlos konsistencijos).

Paruošimas:

Viską labai gerai išmaišome ir dedame į formeles. Aš dėjau į silikonines formeles, kurių nereikėjo tepti papildomais riebalais, kad neprikeptų. Dedant tešlą į formeles nekrauti iki pilnumo, palikti šiek tiek vietos, nes tešla pakyla.
Arba galima kepti kaip pyragą.
Kepimo laikas 35-40 min. 200°C temperatūroje.
Skanaus.

2013 m. rugpjūčio 18 d., sekmadienis

Beatričės kepta cukinija

Šiek tiek paatostogavę, toliau skelbiame konkurso dalyvių receptus. Šįkart - Beatričės keptos cukinijos receptas.


Reikės:

Cukinijos;
Prieskonių pagardinimui.

Paruošimas:

Nuplauname cukiniją ir ją nuskutame. Perpjauname pusiau (nebūtina) ir supjaustome gabaliukais kaip parodyta nuotraukoje. Į keptuvę ipilame truputį aliejaus ir paskirstome jį. Aliejaus daug nereikia, nes cukinijos pačios is savęs išleidžia sultis. Tuomet dedame gabaliukus, truputį pakaitiname, verčiame juos į kitą pusę, apibarstome norimais prieskoniais ir truputį pakaitiname, o tuomet vėl kartojame tą patį apsukus gabaliukus. O galiausiai - mėgaujamės! :)

Skonis puikus, o receptas labai paprastas. Visa mano šeima (visavalgiai) liko sužavėti ir sakė, kad skaniau negu mėsa ;) Verta paragauti tiem, kurie neturi noro stovėti virtuveje ilgai, ir tiem, kurie tiesiog nori išbandyti. Paprasta, greita, skanu ;)

2013 m. rugpjūčio 15 d., ketvirtadienis

Daržovių šašlykas


Reikės:

1/2 cukinijos;
1 paprikos;
1 pomidoro;
1/3 baklažano;
8 pievagrybių;
alyvuogių aliejaus;
druskos;
šviežių citrinos sulčių;
viduržemio jūros prieskonių.

Paruošimas:

Daržoves nuplauti, cukiniją, baklažaną, pomidorą, papriką supjaustyti skiltelėmis. Visas daržoves sudėti į dubenį, gausiai apšlakstyti aliejumi, citrinos sultimis, įberti druskos ir prieskonių. Gerai išmaišyti ir palaikyti 10-15 minučių. Po to sumauti ant iešmo ir kepti (galima ir ant grotelių) 10-15 minučių.

2013 m. rugpjūčio 10 d., šeštadienis

Turkiška lęšių sriuba


Reikės:

4 nedidelių morkų;
2/3 stiklinės raudonųjų lęšių;
1 vidutinio svogūno;
1 didelės citrinos;
alyvuogių aliejaus;
juodųjų garstyčių sėklų;
kumino sėklų;
ciberžolių;
maltų juodųjų pipirų;
čili pudros ir čili dribsnių;
druskos.

Paruošimas:

Lęšius suberti į puodą, įpilti 1,5 l vandens, įberti druskos ir pastatyti, kad užvirtų. Sutarkuoti morkas, supjaustyti svogūnus. Į keptuvę įpilti aliejaus ir jam pradėjus kaisti, suberti garstyčių ir kuminų sėklas. Sėkloms pradėjus skleisti kvapą, suberti morkas ir svogūnus, ciberžolę, čili pudrą, pipirų, druskos ir pakepinti 7-10 minučių. Per tą laiką turėtų užvirti lęšiai - reikia nugraibyti susidarančias putas. Lęšiams užvirus, suberti pakepintas daržoves į puodą ir dar pavirti ~7 minutes. Baigiant virti, įspausti į sriubą citrinos sultis. Sriubą sutrinti trintuve, patiekti karštą, pabarsčius čili dribsniais.

Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

Sočios vaisių salotos



Reikės:

Mėgstamų vaisių ir uogų
(naudojau 1 bananą, gabaliuką meliono, nedidelę kekę vynuogių, 
1 kriaušę, 1 obuolį, 1 persiką);
5 šaukštų natūralaus sojos jogurto;
pagardinimui - šokolado drožlių (nebūtinai).

Paruošimas:

Vaisius nuplauti, supjaustyti gabaliukais, įdėti jogurto ir išmaišyti. Apibarstyti šokoladu.

2013 m. rugpjūčio 2 d., penktadienis

Kiniškas troškinys


Konkurso dalyvės Augustės receptas.

Reikės: 

ryžių;
pusės pakelio sojų faršo;
svogūno;
pusės kopūsto „galvos“;
prieskonių (druska, pipirai, saldžiosios paprikos milteliai-1 arbat. š., cukrus);
pusės kubelio daržovių sultinio;
sojų padažo.

Paruošimas:
Pirma pakepiname svogūną su saldžiosios paprikos milteliais (į keptuvę įpylus aliejaus, užberti paprikos miltelių, ir kai jie suputos, sudėti svogūną). Atskirai pakepiname išvirtą sojų faršą (ji pagardiname druska ir pipirais). Tuomet į didesnę keptuvę įpylę šiek tiek aliejaus, sudedame supjaustytą kopūstą ir užpilame ant jo apie pusę puodelio daržovių sultinio (šiltame vandenyje išmaišome puse kubelio). Paliekame kopūstą kelioms minutėms pasitroškinti (vanduo turėtų išgaruoti). Tada į keptuvę, kurioje troškinasi kopūstas, sudedame ir jau paruoštus svogūnus su faršu. Viską apšlakstome šaukšteliu sojų padažo (pagal skonį) ir užberiame nepilną šaukštą cukraus.
Taip pat reikės išsivirti ryžius.
Paįvairinimui galima kartu su svogūnu pakepinti ir pievagrybių.
Visai skanu šį patiekalą valgyti su pomidorų padažu. Skanaus.


2013 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis

Martyno troškinys


Martyno indėlis į vasaros konkursą.

„Šito troškinio idėją pasiskolinau iš tokio bulgaro Atano, kuris vieną šeštadienio vakarą maišė tuos pačius produktus ir kepė juos orkaitėje. Kadangi nesu orkaičių mėgėjas, patobulinau receptą ir visą veiksmą perkėliau į keptuvę.

Šiam patiekalui reikia: 

3 vidutinių morkų, 
1 didelio baklažano, 
2 raudonųjų/žaliųjų/geltonųjų (priklausomai nuo politinių pažiūrų) paprikų, 
1 skardinės kukurūzų, 
ryžių (kokie tik patinka; pats vartoju rudųjų ir laukinių ryžių mišinį).


Paruošimas:

Morkas sutarkuoti burokine tarka ir kepti ant aliejaus. Baklažanus bei paprikas supjaustyti kubeliais ir sudėti kepti. Baklažanams gražiai parudavus, supilti kukurūzus. Galima įmaišyti ir šlakelį obuolių acto. Galiausiai viską sumaišyti su virtais ryžiais.