2013 m. birželio 26 d., trečiadienis

„Žalias“ kokosų-braškių tortas


Reikės:

1 puodelio kokoso drožlių;
1 puodelio migdolų;
7-10 datulių;
1 puodelio (ar daugiau) anakardžių riešutų;
2/3 puodelio šviežių braškių;
2-3 šaukštų agavų sirupo;
2-3 šaukštų kokosų pieno;
vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

Paruošimas:
 

Kokosą ir migdolus sumalti į miltus kavamale. Ta pačia kavamale susmulkinti datules. Visus „miltus“ sumaišyti, įpilti 1 šaukštą agavų sirupo, įdėti vanilės, įpilti kokosų pieno ir išmaišyti iki lipnokos masės. Gauta mase iškloti „atsisegančios“ skardos dugną. 
Per naktį išmirkytus anakardžių riešutus suberti į indą su braškėmis, įpilti 2 šaukštus agavų sirupo ir sutrinti trintuve. Jei braškės bus labai sultingos ir masė gausis per skysta, galima įberti migdolų „miltų“. Gauta mase padengti torto padą. Tortą palikti bent tris valandas (geriau taip pat pernakt) stingti šaldytuve.
Galite eksperimentuoti proporcijomis ir keisti pagrindo-kremo storį.

Skanaus!

2013 m. birželio 22 d., šeštadienis

Bananų-braškių ledai


Reikės:

1 banano;
1 stiklinės braškių;
5 šaukštų kokoso pieno;
1 šaukšto agavų sirupo.

Paruošimas:

Supjaustyti bananą ir braškes, sudėti į indą ir palikti šaldymo kameroje per naktį. Užšalusius užpilti kokosų pienu, agavu sirupu ir sutrinti trintuve. Galima valgyti iš karto, o likusius laikyti šaldymo kameroje. 

Gaivaus!

2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Šalta vasaros uogų sriuba


Reikės:

Poros saujų mėgstamų uogų (žemuogių, braškių, aviečių, mėlynių, šilauogių...);
Stiklinės augalinio pieno.

Paruošimas:

Nuplauti uogas, stambesnes (braškes) supjaustyti riekelėmis, užpilti mėgstamu augaliniu pienu ir palaikyti kelias minutes, kad į „pieną“ išsiskirtų uogų sultys.
Paprasta, skanu ir puikiai atgaivina! 

2013 m. birželio 11 d., antradienis

Veganiškoji Varšuva

Nors pastaruoju metu blogas buvo kiek apmiręs ir atostogaujantis, bet šiandien grįžtame su reportažu iš gastronautinės kelionės į Varšuvą. Ten pigiai veža autobusai, todėl kažką panašaus pakartoti nesunkiai gali kiekviena(s).

Pirmą kartą Varšuvą atradau prieš 6 metus, kada iki tol Lenkiją tik pravažiuodama, nusprendžiau pažinti kaimyninį kraštą geriau. Jau tada joje galėjai sukrimsti falafelį, ar veganiškai papietauti vienoje iš dviejų veg-chain'ų.

Šiandien miestas pasikeitęs - visur pridygę aibė įvairiausių veg maisto restoranėlių. Turėjau tikslą išmėginti visus, bet, deja, savaitės tam nepakako. Todėl dalinuosi savo atradimais ir praradimais su kitais. Galbūt ką nors tai paskatins pagalvoti apie naujų veg vietelių atsiradimą Lietuvoje ir imtis tokių darbų : )

Draugės pietūs, pavadinimo, deja, nepamenu. (Loving hut)

Pradėsiu turbūt nuo to, kad turiu slaptą viltį - nors nemėgstu visokių religinių dalykėlių, bet labai norėčiau, jog į Lietuvą atkeliautų ta keista pietryčių azijos veganų sekta ir išstumtų lauk krišnaitus su jau pabodusiu bei kokybę praradusiu harekrišna maistu. Sektos valdomame tinkle „Loving hut“ galima paragauti azijietiškos virtuvės veganiškų šedevrų ir keistenybių. Nuo paprastų tofu kepsnelių iki krevečių iš seitano. Kainos nedidelės, 12-20 zl. O skonis tikrai puikus.

Crazy plate su seitanu (Loving hut)
Aišku, sekta lieka sekta, restoranėlyje rodo jų lyderės suprememasterTV, kur karalienės Elžbietos II stiliumi apsirėdžiusi moteriškė pasakoja apie tai, kaip veganizmas atneš taiką pasaulyje : )

Queen's meal - makaronai su daržovėmis ir „vištiena“ iš seitano (Loving hut)
Kita dėmesio verta vieta - pankiška „KroWarzywa“ burgerinė. Burgeriai milžiniški, o jų kepsneliai - iš tofu, seitano, avinžirnių, daržovių ir kt., kainos svyruoja nuo 12 iki 15 zlotų. Greta kepsnelių galima pagurkšnoti ClubMate, o desertui suvalgyti raw pyragą (10 zl). Lankytojų pietų metu itin daug, todėl gali tekti šiek tiek palaukti. Tačiau verta!

Nuotrauka iš: https://www.facebook.com/Krowarzywa
Dar viena veg vietelė - „Au Lac“. Nors ir vegan, tačiau gali pagaminti pasirinktą patiekalą su mėsa. Keistuoliai : ) Na, ir meniu gana keistas - draugė pasakojo apie ten ruošiamą veganišką „žuvį“ bei veganiškus „šonkauliukus“, kurie netgi turi „kauliukus“ (kuriuos taip pat galima suvalgyti, nes augalinės kilmės). Dvigubi keistuoliai. Bet maistas skanus, porcijos didelės, nebrangu (10-20 zl).

Kiniški makaronai su sojos „kiauliena“ (Au Lac)
Pho (Au Lac)
Visai šalia „Au Lac“ - dar viena vieta, kur galima paskanauti veganburgerių - pankų kavinė „Tygrys“. Burgeriai mažesni, bet pigesni nei „KroWarzywoj“. Tačiau puikiausias tigrų siūlomas reikalas - puiki kava (jei neklystu, zapatistų), ruošiama su sojos pienu. Kavinukės lankytojai dar gali užkąsti humuso bei paragauti šeimininkų gaminamo alaus.

Tygrys. Nuotrauka rasta besimėtanti internetuose.
Visada išalkę veganai gali užsukti į veik bet kurią kebabinę ir užsisakyti falafelį. Tik paprašyt, kad nedėtų balto pieniško padažo. Vienos draugės nuomone, skaniausi falafeliai ruošiami „Asado“. Ši libanietiška kebabinė turi ir vegan falafelių versiją su humuso padažu. Dvigubai geriau. Nors pasirinkau mažą falafelį, vos vos jį įveikiau. O skonis tikrai nuostabus. 
Prieš grįžtant užsukau į pirmą pasitaikiusią ir prabangiai įrengtą kebabinę juokingu pavadinimu „Lider“. Deja, falafelio skonis buvo prastas, ir dar po to ilgai pyko pilvas už prastus pietus.
Geriau eiti į keistas mažulytes kebabines, kur falafeliai kainuoja nuo 6 zl. Arba ieškoti kitų lobių - pasakojo, jog netoli Novotel viešbučio ir Palmės slepiasi kebabinė, kur falafelius gamina iš pupų. Bet čia jau kitam kartui : )

Šparagai su tofu ir ridikėlių daigų salotos
Ne ką prasčiau maitinomės ir namuose. Kadangi veg produktų Varšuvoj tikrai netrūksta, o ir miestas multikultūrinis, teko išbandyti visko. Vieną vakarą skanavom patiekalus iš Kongo - fufu ir pondu (patiekalas iš cassava lapų). Paprasta ir laaaabai skanu.

Lenkiška fufu versija iš manų su pondu
Tiems, kam egzotika nepatinka, pusryčiams galima pasiūlyti „kiaušinienę“ iš šviežio tofu. Hala Mirowska 17 prekybvietėje „hipis“ (taip jį vadina vietiniai) prekiauja šviežiu namų gamybos tofu, ~0,4-0,5 kg gabalas - 4 zl. Tofu greitai ten baigiasi, nes turi daug gerbėjų, tada galima bėgt į kitą Mirowskos pusę, kur įsikūrusi azijietiška parduotuvė, siūlanti ne tik šviežio (tik jau supakuoto) tofu, bet ir ryžių, prieskonių, arbatų ir kitų smagybių.

Tofinienė pusryčiams

Na, o grįžtant namo, negalėjau nusiaubti parduotuvių, kurios pilnos įvairiausių veganiškų sojos dalykėlių - nuo paštetų iki saliamių ir tortelini, kurių užteks pasifastfoodinti turbūt iki kito apsilankymo Lenkijoje.


Daugiau veg maisto vietų Varšuvoje galite rasti čia.

2013 m. birželio 1 d., šeštadienis

Rabarbarų ir mėtų pyragas


Ką valgo veganai rašytojai, sėkmingai baigę rašyti (ar jau apsigynę) diplominius darbus, grįžta prie blog'o pildymo ; ) Ta proga - pavasariškas pyragas!

Reikės:

ryšulio rabarbarų - kuo daugiau, tuo gausesnis pyrago viršus;
1 puodelio miltų;
3-4 šaukštų (su kaupu) augalinio ghee arba 1/4 puodelio rapsų aliejaus;
3/4 puodelio cukraus;
5 šaukštų sojos pieno;
1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
1 šaukštas egg-replacer'io* arba krakmolo;
keli švieži mėtos lapeliai;
1/2 šaukštelio vanilinio cukraus.
Paruošimas:

Sumaišyti miltus, ghee/aliejų, 1/4 puodelio cukraus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius bei paruoštą (su šlakeliu vandens sumaišytą) egg-replacer'į arba krakmolą, sojos pieną. Išminkyti tešlą ir ja iškloti kepimo formą. Nulupti rabarbarus, supjaustyti ir jais padengti pyrago pagrindą. Apibarstyti likusiu cukrumi ir susmulkintais mėtos lapeliais. Įdėti į įkaitintą orkaitę (~190°) ir kepti 20-30 min.

*Orgran firmos vegan kiaušinių pakaitalą radau pirkti Kaune, Akropolio Eurovaistinėje, bet turėtų būti ir įvairiose eko/sveiko maisto parduotuvėse.