Lietuvoje vis dar negalima nusipirkti gluteno (glitimo) - medžiagos, iš kurios daromas seitanas, tačiau kiek paplušėjus, galima jo pasigaminti patiems!
Paruošimas:
iš miltų ir vandens išminkyti tešlą. Ją palikti pernakt užmerktą dubenyje vandens, arba, jei seitano norima greitai, po gabaliuką išplauti minkant vandenyje tol, kol nebetekės baltas vanduo (krakmolas!), o išplauta tešla primins gerai sukramtytą kramtomą gumą.
Nemažam kiekiui seitano reikės:
1 kg žemesnės rūšies kvietinių miltų;
poros šaukštų mielių dribsnių;
druskos;
vandens.
1 kg žemesnės rūšies kvietinių miltų;
poros šaukštų mielių dribsnių;
druskos;
vandens.
Paruošimas:
iš miltų ir vandens išminkyti tešlą. Ją palikti pernakt užmerktą dubenyje vandens, arba, jei seitano norima greitai, po gabaliuką išplauti minkant vandenyje tol, kol nebetekės baltas vanduo (krakmolas!), o išplauta tešla primins gerai sukramtytą kramtomą gumą.
Jei laikoma pernakt vandenyje, tešla išsiplauna greičiau.
Išplovus visą tešlą, suminkyti ją su mielių dribsniais (mielių dribsniai nebūtini) ir virti pasūdytame vandenyje (galima druską pakeisti sultinio kubeliu ar sojos padažu) apie pusę valandos.
Gautą seitaną galima marinuoti ar paruošti kitais būdais, panašiai kaip soją.
Siūlome pasigaminti seitano „vištienos“ kepsnelius.
Jiems reikės:
gabalo seitano,
marinato (naudojau SantaMaria marinatą vištienai),
šaukšto mielių dribsnių,
druskos,
vištienos prieskonių,
maltų pipirų,
česnako granulių.
vištienos prieskonių,
maltų pipirų,
česnako granulių.
maltų džiūvėsėlių,
šlakelio aliejaus.
šlakelio aliejaus.
Paruošimas:
Seitaną supjaustyti gabaliukais, sudėti marinatą, išmaišyti ir palaikyti bent valandą (geriausia - pernakt), kol įsimarinuos. Sumaišyti mielių dribsnius, druską, prieskonius, džiūvėsėlius, juose apvolioti seitaną ir kepti keptuvėje, kol apskrus.
Skanaus!
Kas per neišmanymas! Lietuvoje nėra gliuteno? Visi kvietiniai miltai pilni gliuteno (glitimo) kuriam dauguma žmonių yra alergiški.. 'Ką valgo veganai' turėtų tą žinoti!
AtsakytiPanaikintiŽr. įrašo datą (2013 m.).
PanaikintiDabar galima nusipirkti ir seitano miltų, ir paruošto seitano. Pataisysim.
Priešingai - didžioji dalis žmonių nėra elergiški gliutenui. Prieš 10m. tik 1 proc. žmonių Didžiojoje Britanijoje buvo elergiški, o genetinė informacija taip greitai nesikeičia. Artimoje aplinkoje yra iš tiesų šią elergija turintis žmogus - tad patikėkite manimi jos nepastėbėti neįmanoma (sąmonės netekimas ir pan.) Tad visas šitas vajus tik vykes marketingas, kuriam raginu nepasiduoti ir neišsigalvoti nebūtų ligų :)
PanaikintiAš manau, kad žmonės alergiški dideliam cukraus kiekiui :), kuris pasigamina iš krakmolo, kuris yra baltuose miltuose. O to krakmolo labai didelis kiekis aukščiausios rūšies miltuose ir jų kepiniuose.
Panaikinti100g miltu yra 0,3g cukraus, taigi tikrai labai mažai, o seitane cukraus iš vis nebelieka.
Panaikinti