2013 m. rugsėjo 16 d., pirmadienis

Falafeliai pitoje

Siūlome pasigaminti žinomiausią artimųjų rytų veganišką patiekalą - puikų baltymų šaltinį!


Pitai reikės:
1 pakelio sausų mielių
1 a.š. cukraus
3 puodelių miltų
druskos
vandens


Pitos paruošimas:

Mieles supilti į pusę puodelio šilto (truputį šiltesnio nei kūno temperatūros) vandens, įberti šaukštelį cukraus ir išmaišyti. Viską palikti 15 min, kad iškiltų. Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, mieles su vandenių ir dar papildomai įpilti vieną puodelį šilto vandens, įberti truputį druskos. Viską gerai išminkyti ir palikti 1-2 h, kad iškiltų.
Tešlą padalinti į 10 dalių. Kiekvieną dalį iškočioti į maždaug 10 cm skersmens 0.5 cm pločio blynelius.
Kepti po vieną gerai įkaitintoje keptuvėje (be aliejaus), ant vidutinės ugnies. Uždėjus po 20-30 sekundžių apversti ir laukti kol pradės kilti burbulai - jei nekyla, gali padėti apšlakstymas vandeniu. Iškilus dar kelias minutes kepti vartant, kol šiek tiek vietomis paruduos.

 Falafeliams reikės:
1 puodelio sausų avinžirnių
petražolių
keletos skiltelių česnako
mažo svogūno
druskos
prieskonių (kumino, kalendros)
aliejaus

Falafelių paruošimas:
Avinžirnius užmerkti ir palikti pastovėti per naktį. (padidėja du-tris kartus). Į smulkintuvo indą sudėti išmirkytus avinžirnius, petražoles, susmulkintą česnaką, svogūną, druską ir prieskonius, viska susmulkinti iki vidutiniškai rupios tekstūros (ne taip smarkiai, kaip darant humusą).
Suformuoti mažus rutuliukus (kuriuos kepant galima suploti) ir kepti, vartant gerai įkaitintoje keptuvėje su daug aliejaus (kepsnelius turi apsemti). Iškepus palikti nuvarvėti ant poperinio ransluoščio ar pasviroje lėkštėje.

Priedai:
keli pomidorai
paprika
salotos
majonezas
pomidorų padažas

Paruošimas:
Jei pita pakankamai išsipūtė, galimą ją perpjauti išilgai, padarant vietos įdarui. Tad belieka viska susidėti į pitos duonelę ir pagardinti padažais. O norint patirti pilną falafelių valgymo malonumą, galima viska susivynioti į foliją ir išsinešti į lauką. (ar bent į balkoną).

2 komentarai:

  1. as pitas kepu orkaiteje; issipucia be jokio vargo; o del falafel - tai yra vienas is tu patiekalu, be kuriu galeciau puikiai nugyventi visa gyvenima ir niekados nepasigesciau; nebent atsidurciau kokioje nors dykumoje, kur nera nieko valgomo, tik falafel ir lesiu sriuba; tada is tu dvieju tikriausiai rinkciausi falafel;

    AtsakytiPanaikinti
  2. O man kaip tik žiauriai patinka falafeliai ;) skonio reikalas.

    Labai pasigendu falafelių gatvėse, Lietuvoj nėra įprasta, o štai kokioj Vokietijoj, ar net Lenkijoj - sveikas, nebrangus ir skanus gatvės maistas: pita/lavašas + falafelis + krūva salotų. Tikiuosi, kažkada ir pas mus atpūs šitai! (jei čia skaito verslinkinkai, tai pasidomėkit - tai dar neužpildyta niša Lietuvoj!)

    AtsakytiPanaikinti