2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

Mėsėdžių Ukraina. Ar tikrai?

Daliai „Ką valgo veganai“ kolektyvo teko sudalyvauti gana neįprastoje išvykoje - veganų/vegetarų/žaliavalgių žygyje po Krymą (Ukraina).

Prieš pat išvykstant draugai perspėjo, jog Ukraina nėra labai veg-draugiška šalis. Sunku rasti ką pavalgyti kavinėse ir restoranuose, o ir parduotuvių asortimentas ne ką geresnis.

Tačiau KVV („Ką Valgo Veganai“ kolektyvas) įrodė, kad gandai viso labo tebuvo tik gandai, o veganai gali kuo puikiausiai išgyventi ir Ukrainoje.

Visų pirma, pradžiugino kainos ir produktų pasirinkimas. Tiesa, draugai veganai sakė, jog dideliu veg maisto pasirinkimu išsiskiria tik Kijevas. Nepaisant to, išvykoje į gamtą galėjome džiaugtis veganišku šašlyku iš daržovių ir tofu.


Pačiame Kijeve yra bent kelios vegetariškos/veganiškos vietos. Abi ir aplankėme - viena - miesto centre, požeminėje perėjoje įsikūręs ekobufetas, veganams siūlantis sumuštinius bei samosas. Dauguma veg vietelių, deja, įsikūrusios miesto centre ir labiau orientuotos į upper-class liaudį. O kainos net aukštesnės nei Lietuvoje.


Todėl lankėmės kijeviečių pavadintoje „Veganų gatvėje“, to paties Eco Buffet tinklo kavinukėje. Maistas ten pigus, nemažai veganiškų variantų. Kadangi pietavome su didele kompanija, paragavome beveik visus patiekalus :)
Blyneliai su seitanu.
Taip, kadangi seitanas Lietuvoje - retas svečias,
tai mėgavomės juo metams į priekį.
Samosa su aguonų įdaru

Pupelių kepsnys su troškintomis daržovėmis
Šalia Ekobufeto įsikūrusios dvi ekoparduotuvės. Vienoje jų prekiaujama kosmetika, kitoje - maisto produktais. Pastarojoje galima įsigyti tos smagios seitano dešros, pavyzdžiui, atrodančios kaip saliami, servelatas ar daktariška dešra. Tiesa, ji kiek brangoka, ~20 litų/vnt.

Sumuštinis su seitano „dešra“



Tačiau veganams pats smagiausias maisto paieškos būdas - turgūs, kur, kitaip nei Lietuvoje, beveik visi produktai užauginti vietoje, pilnai prinokę, netransportuoti tūkstančių kilometrų. O ir skonio su Lietuvoje pardavinėjamais vaisiais net nepalyginsi.


Kadangi buvo proga, tai išmėginome ir šiek tiek egzotikos. Tačiau nors keisti vaisiai buvo gražūs, geru skoniu nepasižymėjo.

Kartusis melionas
Krymo turguose galima įsigyti Gruzijai labiau įprasto saldumyno churchkhela. O mums jis buvo tiesiog „saldžios dešros“ - vaisių ir uogų sulčių koncentratu aplieti riešutai.

Visas rinkinukas.
O matyt geriausias nutikęs gastronominis dalykas - Simferopolio turguje aplankytas egzotiško maisto kioskelis, kur draugiška pardavėja krovė tiesiai į delnus ragauti įvairiais būdais paruoštų baklažanų, kiniškų grybų, marinuotų česnako ūglių ir kitų skanėstų. Sugundė. Ir turėjome sočiausius ir skaniausius gatvės pietus.
 
Shiitake grybai ir baklažanai

Korėjietiškos morkos, marinuoti česnakų ūgliai, kiniški grybai
Taigi, net šunis dėl futbolo naikinančioje (boooo!) šalyje sugebėjome atrasti veganiškų oazių.


Galbūt teko "veganiškai pakeliauti" po kitus kraštus?
Pasipasakok, raštelėk į ugne@animalrights.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą