2013 m. liepos 24 d., trečiadienis

Gabijos pyragas


Gabijos receptas vasariniam konkursui.

Šis 100% veganiškas ir žaliavalgiškas pyragas pasižymi ingredientų kiekių lankstumu: viskas priklauso nuo to, kokio dydžio pyrago skardą turite, kokio „šlapumo“ pyrago pagrindą mėgstate, kiek pageidaujate ant jo sukrauti uogų ir t.t., tad receptą derinkite pridėdami ar atimdami „iš akies“.

Reikės:

smulkiai maltų lazdyno riešutų (aš naudojau ekologiškus lazdynų riešutų miltus, maždaug stiklinę)
suminkštėjusio, bet ne visai aliejaus pavidalą įgijusio kokosų aliejaus/sviesto;
agaro (priklausomai nuo to, kokio kietumo želė sluoksnio norite, 4-8 g);
vandens (apie pusę stiklinės ar kiek mažėliau);
žaliavalgiško saldiklio (naudojau ekologišką agavos sirupą);
braškių.

Paruošimas:

Trupintus lazdyno riešutus (ar jų miltus) sumaišyti, suminkyti, sumaigyti, sukapoti su kokosų sviestu, kol pavyks tą šlapio smėlio pavidalo mišinį suminkyti į tešlos rutulį. Galima truputį padėti sau, lipnumo “tešlai” suteikiant šaukšteliu kitu agavų sirupo. Tada į aliejumi suteptą skardą galima gabaliukais kloti tą tešlą ir suklijuoti, suplekšnoti, sumaigyti į ploną padą. Skardą su pyrago pagrindu patarčiau pusvalanduką palaikyti šaldiklyje

Toliau: gražiai supjaustyti braškes (beje, tinka ir kiti jūsų mėgstami vaisiai ar uogos; ypač skanu su mėlynėmis ir/ar bananais, su persikais) ir išdėlioti jas ant sušalusio pagrindo. Ištirpdyti maždaug 5 g agaro maždaug pusėje stiklinės užvirusio vandens (virinti ant nedidelės ugnies nuolat maišant - geriausia plakti šluotele). Nukaisti puodą nuo ugnies, maišyti, kol bent kiek pravės, ir tada sudėti agavos sirupą. Saldumas - visiškai pagal skonį. 

Agaro mišinį supilti ant braškių, palikti pyragą atvėsti ir galiausiai padėti maždaug 15-kai minučių į šaldytuvą. Verta vargo!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą