2013 m. birželio 11 d., antradienis

Veganiškoji Varšuva

Nors pastaruoju metu blogas buvo kiek apmiręs ir atostogaujantis, bet šiandien grįžtame su reportažu iš gastronautinės kelionės į Varšuvą. Ten pigiai veža autobusai, todėl kažką panašaus pakartoti nesunkiai gali kiekviena(s).

Pirmą kartą Varšuvą atradau prieš 6 metus, kada iki tol Lenkiją tik pravažiuodama, nusprendžiau pažinti kaimyninį kraštą geriau. Jau tada joje galėjai sukrimsti falafelį, ar veganiškai papietauti vienoje iš dviejų veg-chain'ų.

Šiandien miestas pasikeitęs - visur pridygę aibė įvairiausių veg maisto restoranėlių. Turėjau tikslą išmėginti visus, bet, deja, savaitės tam nepakako. Todėl dalinuosi savo atradimais ir praradimais su kitais. Galbūt ką nors tai paskatins pagalvoti apie naujų veg vietelių atsiradimą Lietuvoje ir imtis tokių darbų : )

Draugės pietūs, pavadinimo, deja, nepamenu. (Loving hut)

Pradėsiu turbūt nuo to, kad turiu slaptą viltį - nors nemėgstu visokių religinių dalykėlių, bet labai norėčiau, jog į Lietuvą atkeliautų ta keista pietryčių azijos veganų sekta ir išstumtų lauk krišnaitus su jau pabodusiu bei kokybę praradusiu harekrišna maistu. Sektos valdomame tinkle „Loving hut“ galima paragauti azijietiškos virtuvės veganiškų šedevrų ir keistenybių. Nuo paprastų tofu kepsnelių iki krevečių iš seitano. Kainos nedidelės, 12-20 zl. O skonis tikrai puikus.

Crazy plate su seitanu (Loving hut)
Aišku, sekta lieka sekta, restoranėlyje rodo jų lyderės suprememasterTV, kur karalienės Elžbietos II stiliumi apsirėdžiusi moteriškė pasakoja apie tai, kaip veganizmas atneš taiką pasaulyje : )

Queen's meal - makaronai su daržovėmis ir „vištiena“ iš seitano (Loving hut)
Kita dėmesio verta vieta - pankiška „KroWarzywa“ burgerinė. Burgeriai milžiniški, o jų kepsneliai - iš tofu, seitano, avinžirnių, daržovių ir kt., kainos svyruoja nuo 12 iki 15 zlotų. Greta kepsnelių galima pagurkšnoti ClubMate, o desertui suvalgyti raw pyragą (10 zl). Lankytojų pietų metu itin daug, todėl gali tekti šiek tiek palaukti. Tačiau verta!

Nuotrauka iš: https://www.facebook.com/Krowarzywa
Dar viena veg vietelė - „Au Lac“. Nors ir vegan, tačiau gali pagaminti pasirinktą patiekalą su mėsa. Keistuoliai : ) Na, ir meniu gana keistas - draugė pasakojo apie ten ruošiamą veganišką „žuvį“ bei veganiškus „šonkauliukus“, kurie netgi turi „kauliukus“ (kuriuos taip pat galima suvalgyti, nes augalinės kilmės). Dvigubi keistuoliai. Bet maistas skanus, porcijos didelės, nebrangu (10-20 zl).

Kiniški makaronai su sojos „kiauliena“ (Au Lac)
Pho (Au Lac)
Visai šalia „Au Lac“ - dar viena vieta, kur galima paskanauti veganburgerių - pankų kavinė „Tygrys“. Burgeriai mažesni, bet pigesni nei „KroWarzywoj“. Tačiau puikiausias tigrų siūlomas reikalas - puiki kava (jei neklystu, zapatistų), ruošiama su sojos pienu. Kavinukės lankytojai dar gali užkąsti humuso bei paragauti šeimininkų gaminamo alaus.

Tygrys. Nuotrauka rasta besimėtanti internetuose.
Visada išalkę veganai gali užsukti į veik bet kurią kebabinę ir užsisakyti falafelį. Tik paprašyt, kad nedėtų balto pieniško padažo. Vienos draugės nuomone, skaniausi falafeliai ruošiami „Asado“. Ši libanietiška kebabinė turi ir vegan falafelių versiją su humuso padažu. Dvigubai geriau. Nors pasirinkau mažą falafelį, vos vos jį įveikiau. O skonis tikrai nuostabus. 
Prieš grįžtant užsukau į pirmą pasitaikiusią ir prabangiai įrengtą kebabinę juokingu pavadinimu „Lider“. Deja, falafelio skonis buvo prastas, ir dar po to ilgai pyko pilvas už prastus pietus.
Geriau eiti į keistas mažulytes kebabines, kur falafeliai kainuoja nuo 6 zl. Arba ieškoti kitų lobių - pasakojo, jog netoli Novotel viešbučio ir Palmės slepiasi kebabinė, kur falafelius gamina iš pupų. Bet čia jau kitam kartui : )

Šparagai su tofu ir ridikėlių daigų salotos
Ne ką prasčiau maitinomės ir namuose. Kadangi veg produktų Varšuvoj tikrai netrūksta, o ir miestas multikultūrinis, teko išbandyti visko. Vieną vakarą skanavom patiekalus iš Kongo - fufu ir pondu (patiekalas iš cassava lapų). Paprasta ir laaaabai skanu.

Lenkiška fufu versija iš manų su pondu
Tiems, kam egzotika nepatinka, pusryčiams galima pasiūlyti „kiaušinienę“ iš šviežio tofu. Hala Mirowska 17 prekybvietėje „hipis“ (taip jį vadina vietiniai) prekiauja šviežiu namų gamybos tofu, ~0,4-0,5 kg gabalas - 4 zl. Tofu greitai ten baigiasi, nes turi daug gerbėjų, tada galima bėgt į kitą Mirowskos pusę, kur įsikūrusi azijietiška parduotuvė, siūlanti ne tik šviežio (tik jau supakuoto) tofu, bet ir ryžių, prieskonių, arbatų ir kitų smagybių.

Tofinienė pusryčiams

Na, o grįžtant namo, negalėjau nusiaubti parduotuvių, kurios pilnos įvairiausių veganiškų sojos dalykėlių - nuo paštetų iki saliamių ir tortelini, kurių užteks pasifastfoodinti turbūt iki kito apsilankymo Lenkijoje.


Daugiau veg maisto vietų Varšuvoje galite rasti čia.

5 komentarai:

  1. Super, noriu tofu kiaušinienės :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas:)
    O gal žinot, ar yra kokia parduotuvė arčiau Lietuvos (Suvalkuose pvz.), kur pardavinėtų visus tuos sojos/tofu gėrius??:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bet kokiuose didesniuose prekybos centruose tikrai turėtų kažko būti ; )

    AtsakytiPanaikinti
  4. suprantu tofu,bet visi tie dirbtiniai sojos gaminiai tikrai ne pats geriausias pasirinkimas,gerai pasidomekite is ko tai padaryta,valgykit darzoves geriau

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nuostabus kelioninis įkvėpimas! Labai tikiuosi, kad ir Lietuvos ateitis šitaip atrodys - ir ne tik lenkų vegan maisto pasirinkimo atžvilgiu, bet ir visais kitais - jie turi net kelis veg žurnalus, kelias gyvūnų teisių organizacijas ir nuolatos vykstančius veg renginius.

    O pati esu taip pat nustebusi atradusi veganiškąją Varšuvą, bet spėjau išbandyti tik KroWarzhywa burgerinę bei suvalgyti falafelį.

    AtsakytiPanaikinti