2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis

"Arbatinė"

Tęsiame recenzijų seriją - šįsyk rašome apie visiems kauniečiams žinomą ar bent girdėtą sveiko maisto arbatinę prie centrinio pašto - Laisvės al. 100. Ji įsikūrusi labai patogioje vietoje, o jos nepražiopsoti padeda lipdukai ant lango, skelbiantys: "Vegetarian ". Arbatinė pasitinka Hipokrato posakiu, kad mūsų maistas turėtų būti ir vaistas - taigi, arbatinės maisto idėja - sveikuoliškas maistas. Beje, arbatinės ir šalimos vaistinės savininkas yra tas pats bei reikia paminėti, kad šis ansamblis laikosi jau keletą dešimtmečių.

Arbatinę dažniausiai renkasi sveikuoliškai gyvenantys žmonės
(Nuotraukos Kristinos)
Arbatinės interjeras namūdinis, menantis sovietmetį, o aptarnavimas tikrai pagirtinas - padavėjos ne tik šypsosi, bet ir visuomet detaliai apibūdina kiekvieną patiekalą.

Dėl veganiškumo - kiek kartų klausta, tiek kartų yra atsakyta, kad VISAS maistas yra veganiškas - išskyrus želatiną, naudojamą desertams ir šaltienai. Beje, pasak svetainės Happy Cow lankytojų, dėl detalios sudėties visgi reiktų pasitikslinti.

Arbatinėje galima rasti karštų patiekalų, sriubų, saldumynų, veganiškų bandelių (daug kas ateina tiesiog nusipirkti jų), vaisių kokteilių, salotų, gėrimų. Patys kepasi duoneles. Patiekalų kainos nesikandžioja - su sriuba arba gėrimu bei karštu patiekalu galima 'įtilpti' į 15-20 litų sumą. Maistas atnešamas ganėtinai greitai, retai tenka laukti ilgiau nei 15 min.

Kristina: Maistas nebrangus bei visai sotus - jei tai būna kepsniukas, prie jo bus padažas, kruopos ir dar krūva daržovių salotų. Visgi, aš arbatinėje nuolatos pasigendu ryškesnių skonių - galbūt mano skonio receptoriai jau pripratę prie pasaulio virtuvių skonių - o čia maistas ganėtinai prėskas, ypač sriubos. Taip pat dėl veganiškumo man ten nuolatos neaišku - padavėja visuomet sako, kad viskas yra veganiška, bet tuomet paklausiu, ar naudoja agar agarą ar želatiną, ir atsako, kad želatiną, ir dar priduria, kad ją būtina vartoti, jei noriu, kad mano kaulai sveiki būtų. Na, bet išskyrus šiuos liapsusus, man ten patinka. Be to, čia galima išgerti japoniškos arbatos - Matcha ir paskanauti veganiško pyrago.

Džiovintų vaisių ir riešutų pyragas


Žygintas: Patiko: platus ir nekasdieniškas meniu - labai įvairūs patiekalai. Nedidelės kainos, visokie veganiški pyragaičiai, puiki užeigos geografinė vieta. Patalpos galėtų būti gražesnės, įrankiai maistui - naujesni.

Grybų kepsneliai


Vainius: Žavesio prideda sovietinė atmosfera - šakutė už 3 kapeikas, sovietinis maisto pateikimas. Arbatinėje yra pigu ir visai skanu - geras kainos ir kokybės santykis!

Sojos šašlykai su bruknių padažu įvertinti geriausiai iš užsisakytų patiekalų



Veganų verdiktas
Maistas - 8,7/10
Aptarnavimas - 9/10
Vegan friendly - ?


Norite, kad jūsų kavinė patektų į šį blogą
ir būtų įvertinta veganų-gurmanų?
Rašykite: ugne@animalrights.lt

5 komentarai:

  1. Arbatinės "vegan friendliness" man visada kelia įtarimų. Nežinau, ar dabar kas pasikeitę, bet apie želatinos naudojimą jie niekur neskelbdavo, reikėdavo pačiam išsiklausinėti. Taip pat naudodavo padažams sojų grietinėlės miltelius, kurie su kazeinu ir reikėdavo prašyti kitokio padažo, arba kad padažo visai nedėtų (paklausus apie padažo veganiškumą, visada tikindavo, kad veganiškas, todėl reikėdavo papildomai išsiklausinėti). Taip pat paslaptis būdavo, kaip jie gamina sluoksniuotą pyragėlių tešlą. Paklausus, ar su margarinu, sakydavo, kad taip. O su kokiu? Kažkokiu specialiu, tikrai veganiškas. O ar jis neturi visokių slaptesnių neveganiškų sudėtinių dalių, kaip vitamino D3 ar kai kurių E raidžių, sužinoti nepavykdavo. Būtų smagu, kad šiais klausimais Arbatinė būtų atviresnė, o tai sako vieną, o valgai gal visai ką kitą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man ši vieta nuolat kelia įtarimų. Gaila, kad ir po jūsų vizito visokie gandai liko nepaneigti, o pardavėjos eilinį kartą pateikė 'patogius' atsakymus.

    Ar jie baltiems padažams vis dar naudoja sojos pieno miltelius su kazeinu? Su kokiu stebuklingu vegan margarinu gaminamos jų vegan bandelės (jeigu Lietuvoj vegan margarino paprasčiausiai nėra)? Ar visgi bandelės kepamos iš neveganiškos sluoksniuotos tešlos, kurios galima nusipirkti kiekviename supermarkete?

    ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šita vieta visada mano mintyse sukelia nostalgiją, pamenu, kaip dar vaikas eidavau su mama valgyti sluoksniuotų bandelių su kopūstais ir iki šiol jos man ten skaniausios.
    Ačiū už įdomią recenziją :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, kas be ko, pieno produktų ar jų dalių maiste nėra, nes pati esu siaubingai alergiška pieno riebalams bei netoleruoju laktozės, tai veikiausiai būčiau pajutusi „pieniškus produktus“ po valgymo ten, kaip kad kartais nutinka (dusulio priepuoliai, odos bėrimai ir kt.) kitose maitinimo įstaigose, kurios tvirtina, jog gamina be pieno produktų...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pagal sojos grietinėlės sudėti gali būti nebent kazeinas. Ar jam irgi alergiška?

    AtsakytiPanaikinti