2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

„Moksha“

Nuo šiol projektas „Ką valgo veganai“ skelbs ne tik veganiško maisto receptus, bet ir vietų, kuriose galima rasti vegan maisto, recenzijas.

Recenzijų seriją pradedame papasakodami apie Kaune, Vasario 16-osios g. 6 įsikūrusį nediduką indian/thai restoranėlį „Moksha“.

Nuotrauka: Moksha

Nors šis restoranas gamina ne tik vegetariškus, bet ir mėsos, pieno produktų patiekalus, tačiau, kaip pasakojo savininkas Kuru, „Mokshoje“ apsilanko ne tik etiniai vegetarai ir veganai, bet ir tokią mitybą propaguojantys dėl religinių įsitikinimų, todėl ateityje planuojama tokį maistą ruošti kita įranga, kad nekiltų jokių abejonių dėl veganiškumo/halal.

Restorano meniu siūlo net 12 veganiškų ir 6 vegetariškus patiekalus (visi atitinkamai sužymėti), tarp jų - salotas, užkandžius, sriubas, karštuosius patiekalus ir desertus. Kiekvieną dieną facebook'e paskelbiamas dienos pietų meniu, kuriame neretai būna vegetariškų ir veganiškų patiekalų. Norintys gauti dienos pietus turėtų ilgai nelaukti - „Mokshoje“ pietauja nemažai žmonių, todėl maistas greit (iki 14-15 val.) baigiasi. Tiesa, kelis kartus teko pastebėti, jog prie veganiškų patiekalų buvo priskirti patiekalai su medumi, tačiau po komentarų, jog medus - neveganiškas produktas, daugiau tokie atvejai už akių neužkliuvo.

Nuotrauka: Moksha

Nuolatinio meniu patiekalai ruošiami „nuo nulio“, o veganai netgi turi galimybę pasiūlyti virtuvės valdovams paeksperimentuoti ir paruošti vegan patiekalą „iš galvos“. „Moksha“ yra H2O tinklo narė, todėl lankytojai visada gali nemokamai gauti vandens iš čiaupo su citrina. Kokteiliai ir kiti gėrimai, siekiant sumažinti išmetamo plastiko kiekį, pateikiami be šiaudelių (norintieji gali jų paprašyti). Taigi, šiam restoranėliui nesvetimos ekologinės idėjos.

Patiekalų kainos, deja, nestudentiškos ir truputį kandžiojasi (sriuba+karštas patiekalas+garnyras gali kainuoti ~25-30 Lt). Kita vertus, visai smagu žinoti, jog tuos pinigus sumoki už tikrai kokybišką maistą.

O dabar apie svarbiausią - „Mokshos“ siūlomus vegan patiekalus. 

Ugnė: Prisipažinsiu, pirmą kartą ten užklydau suviliota „Vasaknų juodo“ alaus, tačiau likau sužavėta veg* maisto pasirinkimu. Todėl ten apsilankius ne kartą, buvo išragauti beveik visi patiekalai. Indiško maisto gerbėjams „Moksha“ turėtų būti tikras rojus, tačiau kitiems dalis maisto gali pasirodyti per aštri. Kadangi esu kulinarijos fanatikė ir didelė rytietiško maisto mėgėja, galiu pasakyti, jog iš visų Lietuvoje ragautų veganiškų indiškų patiekalų, geriausią įspūdį paliko „Mokshos“ virtuvė. Pačiu pačiausiu šio restoranėlio patiekalu įvardinčiau Malabar mangų karį. Gerą įspūdį paliko visi užkandžiai - naminiai bulvių traškučiai, traškūs svogūnai, avinžirnių užkandėlė, o tobulu vasaros desertu gali tapti aviečių šerbetas.

Nuotrauka: Moksha

Vainius: Aš šio restorano ieškojau išgirdęs rekomendacijas. Tikrai nenuvylė nei maisto kokybė, nei aptarnavimas. Prie trūkumų pridėčiau tai, kad kartais tenka ilgokai palaukti, bei ne visada galima rasti laisvų vietų, nors visa tai yra suprantama, įvertinus restorano mastelius. O dėl patiekalų - nors Malabar mangų karis ir nusipelno pagyrų, visgi mano mėgstamiausias pasirinkimas - Svogūnų pakoda, kuri kiekvieną kartą šiek tiek varijuoja, pvz. paskutinį apsilankymą ji pasirodė ne tokia traški, bei, berods, švelnesnio skonio.

Svogūnų pakoda. Nuotrauka Vainiaus.

Žygintas: mane sužavėjo „Mokshos“ interjeras. Patalpos neperkrautos rakandais, įrengta skoningai. Šeimininkas malonus, bendraujantis, atviras. Aprodė visas patalpas! Smagu kai savininkas (ypač tai galioja maitinimo įstaigoms) neturi ko slėpti! Labai vertinu tai, kad lankytojams pasiūlomas vanduo, pagardintas citrina. Ragavau sriubą su špinatais, pavadinimu "Dal Palak" - LABAI patiko. Taigi, „Mokshą“ įtraukiu į savo mėgstamų užeigų sarašą. Ilgainiui apie maistą pakomentuosiu daugiau.

Veganų verdiktas
Maistas - 9,7/10
Aptarnavimas - 10/10
Vegan friendly - 9/10


Norite, kad jūsų kavinė patektų į šį blogą
ir būtų įvertinta veganų-gurmanų?
Rašykite: ugne@animalrights.lt

3 komentarai:

  1. Šauni apžvalga, labai lauksiu naujų :)

    Pati esu rašius apie Radharanę, berods ten irgi yra veganiškų patiekalų.

    http://maistodiletante.blogspot.com/2012/05/radharane-kaip-vegetariskas-maistas.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū! Tikiuosi, nieko prieš, jei nuorodą su atsiliepimais apie Radharanę paklijuosim šalia maitinimo įstaigų sąrašo?..

    AtsakytiPanaikinti